Εμβόλιο: Ασφαλές για τις εγκύους και το μωρό – Τι αποδεικνύει νέα έρευνα
Δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού και των ανεπιθύμητων παρενεργειών της εγκυμοσύνης
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό των εγκύων κατά του κοροναϊού και σε υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, λιποβαρές μωρό ή θνησιγένεια, δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.
Ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού είναι αποτελεσματικός και ασφαλής για τις εγκύους και το μωρό τους. Αντίθετα, η λοίμωξη Covid-19 στη διάρκεια της κύησης έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, νοσηλείας και θανάτου της εγκύου, καθώς επίσης για γέννηση πρόωρου μωρού ή νεκρού.
- Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό in: Ο σχεδιασμός για το επικαιροποιημένο εμβόλιο στην Ελλάδα – Πώς θα εμβολιαστούμε από το φθινόπωρο
Τα ευρήματα της έρευνας
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ντεσέιν Φελ της Σχολής Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οτάβα και του Νοσοκομείου Παίδων του Ανατολικού Οντάριο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal»(BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 85.162 τοκετούς το 2021, από τους οποίους οι 43.099 είχαν γίνει από εμβολιασμένες με μία ή περισσότερες δόσεις (σχεδόν όλες είχαν κάνει εμβόλιο Pfizer-BioNTech ή Moderna).
Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα πρόωρου τοκετού ήταν 6,5% στις εμβολιασμένες έναντι 6,9% στις ανεμβολίαστες, ενώ του πολύ πρόωρου τοκετού 0,59% έναντι 0,89% αντίστοιχα. Ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς μωρού ήταν 9,1% για τις εμβολιασμένες έναντι 9,2% τις ανεμβολίαστες, ενώ της θνησιγένειας 0,25% έναντι 0,44% αντίστοιχα.
Τα ευρήματα ήταν παρόμοια άσχετα με το στάδιο (τρίμηνο) της εγκυμοσύνης, τον αριθμό των δόσεων των εμβολίων ή ποιο mRNA εμβόλιο από τα δύο είχε χρησιμοποιηθεί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις