Κύθηρα: Δίπλα στους πρόσφυγες κάτοικοι του νησιού – Ποιος είπε ότι χάθηκε η αλληλεγγύη
Πρόσφυγες συνεχίζουν να μένουν στο λιμάνι στα Κύθηρα αντιμετωπίζοντας δύσκολες συνθήκες
Στα Κύθηρα βρίσκονται 237 πρόσφυγες μετά και την άφιξη ενός τρίτου σκάφους σήμερα. Ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα τους κάτοικοι του νησιού, εθελοντές που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα και ρουχισμό αλλά και να τους εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Μέχρι στιγμής οι πρόσφυγες παραμένουν στην προβλήτα στο λιμάνι στο Καψάλι μέσα στον ήλιο και το καυτό τσιμέντο σε συνθήκες καύσωνα με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν το μεσημέρι τους 40 βαθμούς, με τους εθελοντές να ζητούν να μεταφερθούν στο πρώην κάμπινγκ του νησιού που υπάρχει σκιά, τρεχούμενο νερό και τουαλέτες.
Αλληλεγγύη από τους κατοίκους
Η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι κάτοικοι των Κυθήρων είναι εντυπωσιακή. Έρχεται να θυμίσει όλες εκείνες τις φορές που απλοί άνθρωποι έχουν τρέξει προκειμένου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου και που συχνά ξεχνιούνται.
Οι εθελοντές στα Κύθηρα κατάφεραν να προσφέρουν τις μερίδες φαγητού που χρειαζόταν οι άνθρωποι μεσημέρι και βράδυ, να βρουν ρούχα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης και να στέκονται στο πλευρό τους ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
«Η αλληλεγγύη είναι εντυπωσιακή» λέει στο in η Αριστέα Πρωτονοτάριου από τα Κύθηρα. «Κόσμος μας δίνει τρόφιμα και χρήματα για να αγοράσουμε τα στοιχειώδη. Ξεπερνάει και τα όρια του νησιού μας. Επικοινωνούν μαζί μας από διάφορα μέρη της χώρας, από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θεσσαλονίκη. Μας προσέγγισαν από τον περιβαλλοντικό πολιτιστικό όμιλο Μάνης για να ρωτήσουμε τι χρειαζόμαστε. Μέχρι και Ελληνίδα που ζει στη Γερμανία έστειλε χρήματα για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους», αναφέρει.
Ανακοίνωση για συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης εξέδωσε και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κυθήρων.
Δύσκολες οι συνθήκες
Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να μένουν έξω ενώ είναι άγνωστο το πότε θα μεταφερθούν σε κάποια κατάλληλη δομή. Ενώ η δημοτική αρχή είχε συμφωνήσει να δοθεί το πρώην κάμπινγκ του νησιού ως προσωρινή λύση έως ότου μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, στη συνέχεια ανακάλεσε αυτήν την απόφαση καθώς όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Στράτος Χαρχαλάκης υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς καθώς πρόκειται για πευκόφυτο μέρος.
Σε επικοινωνία του in με τον κ. Χαρχαλάκη, ο ίδιος ανέφερε ότι ο δήμος δεν έχει κονδύλια για να χειριστεί προσφυγικές ροές ούτε υποδομές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες, και δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει κάποιον χώρο.
«Έχουμε ζητήσει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα, αλλά δεν έχουμε ακόμα επίσημη ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό», δηλώνει ενώ επισημαίνει ότι δεν έχει επικοινωνήσει κανένας μαζί του από το υπουργείο Μετανάστευσης.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο δήμος δεν θα δώσει την άδεια για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στο πρώην κάμπινγκ, αλληλέγγυοι έχουν αρχίσει να καθαρίζουν τα ξερόχορτα από τον συγκεκριμένο χώρο σε μια προσπάθεια να πείσουν τη δημοτική αρχή να δεχτεί το αίτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν ότι άμεσα οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε δομές στην Πελοπόννησο.
- Η Σκάρλετ Γιόχανσον και οι δεινόσαυροι: Νέο εντυπωσιακό υλικό από το «Jurassic World: Rebirth»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Κρήτη: Eίχε προσπαθήσει και πατήσει με το αμάξι του και άλλα άτομα ο 33χρονος Γάλλος
- Κώστας Γεωργουσόπουλος: Μ’ οδηγό ένα γραφιά…
- Άρης: Ξανά ατομικό για Μορόν και Μάγιο, ανεβάζει στροφές ο Κουάισον
- Σκωτία: Φυλακίστηκε ο νεοναζί που διατηρούσε οπλοστάσιο και απειλούσε οργάνωση LGBTQ – «Θα πληρώσουν με αίμα»