Long Covid: «Είναι πολλά περισσότερα τα περιστατικά απ’ ότι στην αρχή είχαν υπολογιστεί» λένε οι επιστήμονες
Πώς θωρακιζόμαστε και πώς θα δημιουργηθεί η πολύκροτη ανοσία
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι 1 στους 8 ενήλικες (12,7%) που έχει διαγνωστεί με κοροναϊό αναπτύσσει μακροχρόνια συμπτώματα, δηλαδή σύνδρομο long covid.
Σήμερα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα περιστατικά long covid απ’ ότι είχαν υπολογιστεί αρχικά.
Νωρίς για να ξέρουμε τι θα γίνει το φθινόπωρο
«Είναι λίγο νωρίς να μπορέσουμε να καταλάβουμε το τι θα γίνει το φθινόπωρο. Πρέπει να μένουμε πολύ ευασθητοποιημένοι και να παρακολουθούμε τους επιδημιολογικούς δείκτες» δήλωσε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Σταματούλα Τσικρικά αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα που ευθύνεται για την εμφάνιση του συμπτώματος long covid σε πάρα πολλούς ασθενείς.
Μιλώντας στην ΕΡΤ η κ. Τσικρικά τόνισε ότι «η ελπίδα είναι να μη χρειαστούν επιπρόσθετα μέσα για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Να υπάρχει η φυσική ανοσία και η ανοσία που δόθηκε μέσα από τα εμβόλια να δημιουργήσει το περιβόητο τοίχος ανοσίας και να θωρακίσει τον πληθυσμό μας».
Αναμφίβολα, όπως δήλωσε, τα επικαιροποιημένα εμβόλια που αναμένουμε το φθινόπωρο καθώς και το πώς θα συμπεριληφθεί ο ιός θα είναι τα θέματα που μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.
«Έχοντας στραμμένα τα μάτια στις καινούργιες παραλλαγές, όπως αυτή του “Κένταυρου”, θέλω να πιστεύω ότι οι δομές δημόσιας υγείας θα μπορέσουν να ενισχυθούν. «Πραγματικά τρίτη χρονιά, όσο καλή διάθεση και να υπάρχει, όσο και καλά να είμαστε προετοιμασμένοι μια μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας θα φέρει το σύστημα στα όριά του» πρόσθεσε η γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Πώς συνδέονται επαναλοιμώξεις και long covid
Αναφορικά με τις επαναλοιμώξεις λόγω της παραλλαγής Όμικρον η κ. Τσικρικά τις χαρακτήρισε όχι ιδιαίτερα υψηλές, αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι αυτό που ενδιαφέρει τους ειδικούς είναι η σοβαρότητα της νέας μόλυνσης και το ενδεχόμενο να εμφανίσουν σύνδρομο long Covid.
«Φαίνεται ότι είναι πολλά περισσότερα περιστατικά (long covid) από ότι στην αρχή είχαν υπολογιστεί. Στη χώρα μας γίνονται πλέον πολλά ιατρεία long covid και υπάρχει συσσωρευμένη κλινική εμπειρία» επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος.
Aναφερόμενη στο αν υπάρχει κάποιος βιοδείκτης που καθιστά ορισμένους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό πιο ευπαθείς στο να εμφανίζουν το μακροχρόνιο σύνδρομο long covid αποκάλυψε ότι αυτό είναι υπό διερεύνηση και έχει να κάνει με το γενετικό προφίλ, ορισμένους άλλους παράγοντες καθώς και με τον εμβολιασμό.
Πώς θα προφυλαχθούμε από τον καύσωνα
Μιλώντας για το τι πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες στον καύσωνα που είναι προ των πυλών η κ. Τσικρίκα δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε κλειστούς χώρους οι οποίοι κλιματίζονται καλά, να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις». Όπως είπε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος είναι σημαντικό να φοράμε καπέλο όταν κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, να αποφεύγουμε το αλκοόλ και να φροντίζουμε να πίνουμε πολλά υγρά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις