ΗΠΑ: Καταδίκη εταιριών για την κρίση των οπιοειδών – 500.000 θάνατοι από υπερβολική δόση φαρμάκων ή ναρκωτικών
Η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει πολλές νομικές διαμάχες στις ΗΠΑ
Οι εταιρείες λιανικής Walmart, Walgreens και CVS καταδικάστηκαν χθες Τετάρτη από δικαστή στο Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ) να καταβάλουν πρόστιμα συνολικά 650,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο κομητείες της πολιτείας για τον ρόλο τους στην κρίση των οπιοειδών.
«Ομοσπονδιακός δικαστής καταδίκασε (τις τρεις εταιρείες) να πληρώσουν 650,6 εκατομμύρια δολάρια» συνολικά στις κομητείες Λέικ και Τράμπουλ, στο Οχάιο, ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο Lanier Law Firm, που ανέλαβε την εκπροσώπηση των δυο κομητειών.
Το ποσό θα επιτρέψει να «χρηματοδοτηθούν προγράμματα επιμόρφωσης και πρόληψης και να αποζημιωθούν οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί για τις δαπάνες που κατέβαλαν για τη διαχείριση της κρίσης», εξήγησε.
Αναλγητικά
Η Walmart ανήγγειλε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι έχει σκοπό να ασκήσει έφεση, καταγγέλλοντας μια απόφαση που κατ’ αυτήν «έβριθε από διαδικαστικά και πραγματολογικά λάθη».
Οι τρεις γίγαντες του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ, που διέθεσαν μαζικά αναλγητικά στις δύο κομητείες, κρίθηκαν ένοχοι τον Νοέμβριο.
Οι δικηγόροι των δύο κομητειών του Οχάιο κατάφεραν να πείσουν το σώμα των ενόρκων ότι η μαζική παρουσία οπιοειδών στα ράφια τους πράγματι έβλαψε το δημόσιο συμφέρον και ότι τα καταστήματα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση, καθώς αψηφούσαν για χρόνια τις προειδοποιήσεις για τις ύποπτες συνταγογραφήσεις.
Οι κομητείες «θέλουν απλά να αποζημιωθούν για το άχθος της επιδημίας των ναρκωτικών που υποστηρίχθηκε από την απληστία των επιχειρήσεων, την αμέλεια και την ανευθυνότητα» των φαρμακείων τους, σχολίασε ο συνήγορός τους Μαρκ Λανίερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.
Οι εταιρείες λιανικής αντιτείνουν πως τα φαρμακεία τους απλώς εκτελούσαν νόμιμες συνταγές, εγκεκριμένες από γιατρούς, που συνιστούσαν τη χορήγηση ουσιών εγκεκριμένων από τις υγειονομικές αρχές.
Τι συμβαίνει με τις βιομηχανίες που τα παρήγαγαν
Κάποια μέρη έκλεισαν συμφωνίες με τις κομητείες Λέικ και Τράμπουλ για να κλείσουν οι αγωγές σε βάρος τους με αντάλλαγμα την καταβολή αποζημιώσεων. Αυτή ήταν η περίπτωση όσον αφορά τις αλυσίδες φαρμακείων Rite Aid και Giant Eagle.
Είναι η πρώτη φορά που εταιρείες λιανικής πώλησης φαρμάκων, και όχι οι βιομηχανίες που τα παρήγαγαν, κρίνονται υπεύθυνες γι’ αυτή την υγειονομική κρίση, στην οποία οφείλονται 500.000 και πλέον θάνατοι από υπερβολική δόση φαρμάκων ή ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Για την κρίση αυτή έχουν υποβληθεί μια μυριάδα αγωγές και ποινικές διώξεις από διάφορους θεσμούς και συλλογικότητες.
Η καταδίκη των βιομηχανιών που παρήγαγαν οπιοειδή με βάση τη νομοθεσία για ζημία του δημοσίου συμφέροντος υπέστη πάντως πισωγυρίσματα στην Καλιφόρνια και στην Οκλαχόμα.
Την περασμένη χρονιά, οι εταιρείες CVS, Walgreens, Rite Aid και Walmart αποδέχθηκαν να καταβάλουν συνολικά 26 εκατομμύρια δολάρια σε δύο κομητείες της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα