Οι «σκληροί» της Αγκυρας και οι «λαγοί» του Ερντογάν
Ποιοι ασκούν κριτική στον τούρκο πρόεδρο και ποιοι συντηρούν την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας για λογαριασμό του
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Αναδίπλωση ή συμβιβασμός. Οπως και να ερμηνεύσει κανείς την απόφαση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην τουρκική υφαλοκρηπίδα αποφεύγοντας παγίδες «αμφισβητούμενων νερών», της αποκαλούμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», είναι κέρδος για τον ίδιο.
«Διάβασε» τις εξελίξεις, έδειξε συγκαταβατικότητα και «αυτοσυγκράτηση», ενώ στο παρασκήνιο συντηρεί τις απειλές και είναι έτοιμος να συνεχίσει το «διπλωματικό παζάρι» και με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό όποτε θεωρήσει ότι το χρειάζεται. Στους «άσους» που κρατάει στο μανίκι του ο Ερντογάν μπορούν να υπολογιστούν και οι σκληροί της Αγκυρας. Τόσο αυτοί που του ασκούν κριτική όσο και αυτοί που συντηρούν την εμπρηστική ρητορική για λογαριασμό του.
Διαβάστε επίσης – Ερντογάν: η δύσκολη ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης
Πατέρας της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Ο πρώτος που έσπευσε να επιτεθεί στον Ερντογάν για την «εκστρατεία» του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» ήταν ο αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί μέσα από τη δεξαμενή σκέψης στην οποία είναι επικεφαλής, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής).
Ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» κατήγγειλε τον Ερντογάν ότι «παγίδευσε» την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας και αποδέχτηκε έτσι τον «Χάρτη της Σεβίλλης» που για την Τουρκία αποτυπώνει τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας. Ενώ ο ίδιος υπογράμμιζε πριν από τις ανακοινώσεις τη σημασία τού να κινηθεί το γεωτρύπανο σε περιοχές ούτε καν της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά του τουρκολιβυκού μνημονίου με στόχο να «σφραγίσει» τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Ο Ερντογάν έδειξε να «αντιστέκεται» στις σειρήνες και να μην προκαλεί – προς το παρόν – έριδες εντός του ΝΑΤΟ. Εδωσε ωστόσο υπόσχεση ότι αυτή είναι η πρώτη αποστολή για το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» και θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Το μήνυμα από τον τούρκο πρόεδρο πήρε ο υπουργός Αμυνας και εν πολλοίς συνδιαμορφωτής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επανέφερε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών καλώντας την Αθήνα να διδαχθεί από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο Ακάρ άλλωστε έχει επανειλημμένα λειτουργήσει ως «λαγός» του Ερντογάν, ανεβάζοντας τους τόνους με στόχο τεχνητή ένταση όταν αυτό «απαιτείται». Εχει δε επανειλημμένα κατηγορήσει την Ελλάδα για επεκτατισμό, δείχνοντας χάρτες με την εξέλιξη της ελληνικής επικράτειας από το 1930 «εις βάρος της Τουρκίας», όπως έχει υποστηρίξει.
Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων
Στους «σκληρούς» της Αγκυρας μπορεί να υπολογιστεί και ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν και επικεφαλής του κόμματος των Γκρίζων Λύκων (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Ο Μπαχτσελί φρόντισε να ανεβάσει τους τόνους περισσότερο από όλους όταν παρέλαβε από τους Γκρίζους Λύκους τον διάσημο πλέον χάρτη που δείχνει τα μισά νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ως μέρη της τουρκικής επικράτειας.
Στον δρόμο των προκλήσεων
Η ανθελληνική ρητορική Ερντογάν έχει δώσει άλλοθι και στην αντιπολίτευση να εντάξει το ζήτημα στην ατζέντα της, δίνοντας επί της ουσίας «δίκαιο» στις μαξιμαλιστικές θέσεις του τούρκου προέδρου, κάνοντας μάλιστα λόγο για «υποχωρήσεις».
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP) και Μεράλ Ακσενέρ (Καλό Κόμμα) δίνουν ρεσιτάλ όταν μιλούν για κατεχόμενα νησιά από την Ελλάδα, αμφισβητούμενες περιοχές και δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Στη «βρώμικη δουλειά» επιμένουν και τα τουρκικά ΜΜΕ, με δημοσιεύματα, όπως της εθνικιστικής «Σοζτζού», να χαρακτηρίζουν ευθέως νησιά σαν την Ψέριμο τουρκικά.
Και όλοι τελικά να ενισχύουν τη φαρέτρα του Ερντογάν ενόψει των εκλογών…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις