Γερμανία: Έρευνα από την αστυνομία σε βάρος του παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς για «υποκίνηση μίσους» μετά τις δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα
Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος στη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του παλαιστίνιου προέδρου
Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε έρευνα σε βάρος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ως υπόπτου «για υποκίνηση μίσους» μετά τις επίμαχες δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα που έκανε στο Βερολίνο.
Η αστυνομία δέχθηκε προσφυγή κατά του Αμπάς για «σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος» μετά τις δηλώσεις που ο παλαιστίνιος πρόεδρος έκανε την Τρίτη στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Η επίμαχη δήλωση
Το ειδικό τμήμα της δικαστικής αστυνομίας του κρατιδίου άρχισε στη συνέχεια έρευνα, για την οποία προβλέπει να ενημερώσει «προσεχώς» την εισαγγελία, η οποία και θα αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι συνέχεια, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ερωτηθείς σχετικά με την επίθεση πριν από πενήντα χρόνια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 Ισραηλινούς και είχε πραγματοποιηθεί από ένοπλους Παλαιστινίους, ο Αμπάς μίλησε για την κατάσταση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Παλαιστινιακά Εδάφη κάνοντας λόγο για σφαγές και ολοκαυτώματα.
«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις (…), 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα και ακόμη και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό», είχε δηλώσει προκαλώντας κύμα αγανάκτησης κυρίως στο Ισραήλ και τη Γερμανία.
Ασυλία συνδεδεμένη με την αναγνώριση της Παλαιστίνης
Η έρευνα μπορεί ωστόσο να λήξει γρήγορα, σε περίπτωση που ο Αμπάς προστατεύεται από διπλωματική ασυλία.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι αυτό είναι πιθανό, εφόσον βρισκόταν στη Γερμανία στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης, όμως ο ποινικολόγος Μίχαελ Κούμπιτσιλ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Bild, έχει αμφιβολίες.
Ο Αμπάς δεν μπορεί να χαίρει ασυλίας παρά μόνον ως «αντιπρόσωπος ενός άλλου κράτους», συνεπώς το ζήτημα αν η Παλαιστίνη μπορεί να θεωρηθεί ή όχι κράτος αποκτά «πολύ μεγάλη σημασία», σύμφωνα με τον ειδικό.
Περισσότερες από 130 χώρες αναγνωρίζουν ως κράτος την Παλαιστίνη, όχι όμως και η Γερμανία. Το Βερολίνο έχει πάντως συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τα κατεχόμενα εδάφη.
- «Δεν με κατηγορούν οι Αρχές, με κατηγορούν όλοι οι άλλοι» – Τι απαντά η Ειρήνη Μουρτζούκου στη μητέρα της
- Η πιο βαριά ήττα της ΑΕΚ επί Αλμέιδα – «Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος»
- Μεντιλίμπαρ: «Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι» – Τα δεδομένα για τους τραυματίες
- Ανεργία: Μειώθηκε στην ΕΕ – Παραμένει «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα
- Ολυμπιακός: «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» στο Καραϊσκάκη μετά τον θρίαμβο επί της ΑΕΚ (vid)
- Ένας Ολυμπιακός από τα καλύτερα των 100 χρόνων