Η συκόπιτα είναι ένα γλυκό με πολύ λεπτή γεύση που συνδυάζει την γλυκύτητα αυτών των φρούτων με μια νόστιμη κρέμα και το αδιαμφισβήτητο άρωμα κανέλας. Το αποτέλεσμα είναι μια λεπτή και πολύ ισορροπημένη γεύση που πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσετε. Ιδού λοιπόν η συνταγή για τη συκόπιτα.

Διαβάστε επίσης: Στήθος κοτόπουλου με κρέμα γάλακτος

Υλικά

Για τη ζύμη

250 γραμμάρια αλεύρι 00

120 γρ βούτυρο

100 γραμμάρια ζάχαρη

1 αυγό

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

1 πρέζα μαγειρική σόδα

Για την κρέμα

250 ml γάλα

50 γραμμάρια ζάχαρη

2 κρόκοι αυγών

25 γραμμάρια αλεύρι 00

Φλούδα λεμονιού

10 σύκα

Kανέλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε προετοιμάζοντας την κρέμα. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και τέλος το γάλα.

Στη συνέχεια βάζουμε το μίγμα σε μια κατσαρόλα μαζί με τη φλούδα λεμονιού και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Όταν πήξει η κρέμα την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Έπειτα ετοιμάζουμε τη ζύμη ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνοντας γρήγορα. Πλάθουμε τη ζύμη και την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα στο ψυγείο.

Μετά από αυτό το διάστημα, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο καρβέλια, το ένα λίγο μεγαλύτερο. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο με έναν πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Λαδώνουμε τη φόρμα και την καλύπτουμε με τη ζύμη, στη συνέχεια γεμίζουμε με την κρέμα και ισιώνουμε.

Πλένουμε τα σύκα και τα στεγνώνουμε. Τα ξεφλουδίζουμε, τα ανοίγουμε και τα μοιράζουμε στην επιφάνεια της τάρτας προσθέτοντας λίγη κανέλα από πάνω.

Καλύπτουμε με τη δεύτερη στρώση ζύμης και αφαιρούμε τα περιττά μέρη. Κάνουμε μερικές τομές στην επιφάνεια με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει η ζύμη κατά το μαγείρεμα.

Ύστερα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Η τάρτα με σύκο σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Καλή απόλαυση