Υποκλοπές: Ερευνα σε βάθος 10ετίας θέλει το Μαξίμου
Το σκεπτικό του Μαξίμου είναι διπλό: αφενός να διευρυνθεί η χρονική περίοδος που θα ελεγχθούν οι παρακολουθήσεις, αφετέρου να υπάρξει πίεση στα κόμματα να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ.
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Στο «κόκκινο» η γρίπη και ο RSV στην Ευρώπη – Προειδοποίηση ECDC για τις γιορτές
- Ο Έλον Μασκ «βάπτισε» σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD - «Μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Οταν η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα σηκώνει αυλαία στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τις παρακολουθήσεις, το μεσημέρι της 22ας Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σε καταριανό έδαφος για συνάντηση με τον εμίρη Αλ Θανί. Θα έχει κλειδώσει ωστόσο στις κλειστές συσκέψεις του Σαββατοκύριακου τη συνολική στρατηγική του για την υπόθεση που αιφνιδιαστικά αναδιαμόρφωσε πλήρως την πολιτική ατμόσφαιρα.
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου φτάνει μέχρι και τον τρίτο κρίκο της αλυσίδας εξελίξεων, αυτόν που αφορά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αφότου καθοριστούν οι ημερομηνίες για τη «μάχη» στην Ολομέλεια και για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Διαβάστε επίσης: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση – «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι Βρυξέλλες
Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί ρόλο… επισπεύδοντος για την Εξεταστική, για την οποία πάντως όλοι συμφωνούν, αντίθετα αποφασίζει στάση αναμονής για τις προτάσεις (ή την κοινή προσέγγιση) του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Ούτε όμως θέλει να χαρίσει τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση, εξού και προδιαγράφεται ξεχωριστή πρόταση της ΝΔ για τον τρόπο που θα γίνει η σύσταση Εξεταστικής. Στόχος, να ελεγχθούν και πρακτικές του (μακρύτερου) παρελθόντος.
Ελεγχος και προτάσεις
Το σκεπτικό του Μαξίμου είναι διπλό: αφενός να διευρυνθεί η χρονική περίοδος που θα ελεγχθούν οι παρακολουθήσεις, αφετέρου να υπάρξει πίεση στα κόμματα να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ.
Αυτοί οι δύο άξονες θα παρουσιαστούν, όπως όλα δείχνουν, ως αλληλοσυνδεόμενοι. «Λέμε ναι σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες και σε έναν ευρύτερο απολογισμό, ώστε με διάλογο να ληφθούν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες», όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας.
Οσο και αν εκτοξεύονται τα πρώτα αντιπολιτευτικά βέλη για «συμψηφισμούς», η κυβέρνηση επιδιώκει να κινήσει συζητήσεις για την περίοδο 2012-2022. Πρακτικά αυτό σημαίνει τη βούληση να κληθούν οι προκάτοχοι του Π. Κοντολέοντος στην ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης και Θ. Δραβίλλας.
Μέχρι τότε οι κυβερνητικοί θεωρούν πραγματική αφετηρία των εξελίξεων τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών. Σε αυτήν ο Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αποσυνδεθεί από την τοξικότητα και να προτάξει αφενός τα μέχρι στιγμής αντανακλαστικά του, αφετέρου το συνολικό έργο της ΕΥΠ – «με εθνικό όφελος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις