Ηλεκτροσόκ από τις αυξησεις έως 65% στο ρεύμα από Σεπτέμβριο – Εν αναμονή των κρατικών επιδοτήσεων
Από 0,75 έως ένα ευρώ οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για το Σεπτέμβριο. Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας
Φωτιά στο πορτοφόλι των καταναλωτών βάζουν οι ονομαστικές αυξήσεις που ανακοίνωσαν οι πάροχοι στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος το Σεπτέμβριο. Οι αυξήσεις σε σχέση με την τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο φτάνουν έως και το 60 με 65% στην τιμή της κιλοβατώρας, ανάλογα με την εταιρεία.
Από 0,75 έως ένα ευρώ οι αυξήσεις
Πλέον το ενδιαφέρον των καταναλωτών για να μην επαναληφθούν φαινόμενα των προηγούμενων μηνών με τις αυξήσεις σοκ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, στρέφεται στις επικείμενες ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας και στο αν θα υπάρξει και αντίστοιχη αύξηση στην κρατική επιδότηση, η οποία είχε κάπως εξομαλύνει την κατάσταση μετά το πρώτο σοκ που υπέστησαν τα νοικοκυριά όταν οι λογαριασμοί ρεύματος είχαν εκτοξευθεί σε αστρονομικά ποσά, χωρίς ακόμα τότε να έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο του Power Pass.
- Διαβάστε επίσης Ηλεκτρικό Ρεύμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές – Αγώνας δρόμου για τα μέτρα εξοικονόμησης
Οι τιμές που δόθηκαν χτες βράδυ στη δημοσιότητα για τον Σεπτέμβριο και θα φανούν στα τιμολόγια του Οκτωβρίου, κυμαίνονται ανάλογα με τον πάροχο από 0,75 ευρώ έως 1 ευρώ η κιλοβατώρα (για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες). Ειδικότερα:
Ειδικότερα
ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.
Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Δεν αρκεί η κρατική επιδότηση
Μέχρι σήμερα με την κρατική επιδότηση ο καταναλωτής πλήρωνε από την τσέπη του 0,15-0,18 ευρώ την κιλοβατώρα, η οποία κυμαινόταν τον Αύγουστο από 0,48 έως 0,67%, καθώς η κρατική επιδότηση ήταν στα 0,34 ευρώ η κιλοβατώρα.
Πλέον το ύψος της κρατικής επιδότησης που ισχύει έως σήμερα δεν φτάνει για να καλύψει τις ανατιμήσεις του Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά για να περιοριστούν στο ίδιο επίπεδο οι επιβαρύνσεις στον καταναλωτή (δηλαδή για να συνεχίσει να πληρώνει τα 15 με 18 λεπτά την κιλοβατώρα) θα πρέπει να αυξηθεί η κρατική επιδότηση από τα 0,34 ευρώ να αυξηθεί στα 0,64 ευρώ όση δηλαδή και η αύξηση στις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι.
Μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη ή την Τετάρτη αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας και εκεί θα μάθουμε αν τελικά θα υπάρξει και σε ποιο ποσό αύξηση στην κρατική επιδότηση.
Αστάθεια
«Οι συνθήκες στην αγορά είναι παρόμοιες με εκείνες στα τέλη Ιουλίου, οπότε είχαμε κάνει τις προβλέψεις για τις τιμές Αυγούστου. Οι τιμές φυσικού αερίου, από τις οποίες εξαρτάται το 40% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, είχαν μια μικρή πτώση τις τελευταίες ημέρες, κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ωστόσο την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη ανέκαμψαν – έφτασαν έως και τα 202,6 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα), με τα προθεσμιακά συμβόλαια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου να ξεπερνούν και τα 205 ευρώ/MWh» επισημαίνει στέλεχος καθετοποιημένης εταιρείας ενέργειας στο «Βήμα» λίγο πριν την ανακοίνωση των τιμολογίων του Σεπτεμβρίου.
Οπως αναφέρει ο ίδιος, αποδεικνύεται ότι οι τιμές που έδωσαν ορισμένοι πάροχοι τον Ιούλιο για την τιμολόγηση του Αυγούστου ήταν πολύ υψηλές συγκριτικά με τις τιμές που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Και εξηγεί: «Οι προβλέψεις έγιναν με «οδηγό» τις υψηλές τιμές του αερίου. Ωστόσο, τελικά οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος τον Αύγουστο δεν ακολούθησαν τις τιμές αερίου, καθώς η μέση τιμή για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου συγκρατήθηκε στα 369.61 ευρώ/MWh». Θετικά επέδρασαν η μειωμένη ζήτηση και η είσοδος στο ενεργειακό μείγμα της χώρας άφθονης φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και λιγνίτη.
Ανέφικτο
«Θα έπρεπε λοιπόν για τον Σεπτέμβριο να δώσουμε χαμηλότερες τιμές, αλλά αυτό είναι ανέφικτο εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην αγορά» σημειώνει παράγοντας στον χώρο της προμήθειας, υπογραμμίζοντας ότι με το νέο σύστημα κατάργησης της «ρήτρας αναπροσαρμογής» και τιμολόγησης, βάσει πρόβλεψης, της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα οι τιμές αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο, περίπου 10%.
«Στην πράξη διαπιστώσαμε ότι όσοι προμηθευτές είχαν κάνει hedging (αντιστάθμιση κινδύνου) έδωσαν χαμηλότερες τιμές για τον Αύγουστο, οι οποίες είναι τελικά πιο κοντά στις «πραγματικές» σήμερα, συν το εύλογο κέρδος. Όσοι όμως δεν είχαν κάνει hedging και είχαν δώσει υψηλές τιμές, είναι τελικά και οι πιο ευνοημένοι, που θα δουν πολύ υψηλά κέρδη τον Αύγουστο» επισημαίνει εκπρόσωπος του κλάδου.
Σκοπεύει να φορολογήσει εκ των υστέρων
Πάντως, στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σχολιάζοντας την προοπτική με το νέο σύστημα να δημιουργούνται και πάλι υπερκέρδη, υποστηρίζει ότι, εάν προκύψουν, η κυβέρνηση σκοπεύει, εκ των υστέρων, να τα φορολογήσει, ώστε τα κονδύλια να επιστρέψουν στους καταναλωτές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις