Η Ελλάδα μετατρέπεται σε καταφύγιο «τρομοκρατών». Αυτό είναι το πλέον πρόσφατο αφήγημα της Αγκυρας στο blame game εναντίον της Αθήνας. Και ένα από τα σενάρια που εξετάζονται ως σκηνικό για ενδεχόμενο «ατύχημα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ απαγορεύει τις «ρωγμές».

Η ιστορία αυτή μετράει μερικά χρόνια και εμφανίζεται κατά καιρούς στα τουρκικά πρωτοσέλιδα, ιδίως όταν υπάρχει έξαρση του Μεταναστευτικού.

Με επίκεντρο συνήθως την προσφυγική δομή του Λαυρίου. Ακόμα και όταν στην Τουρκία λαμβάνουν χώρα γεγονότα και σχεδιασμοί που κινούνται κάτω από τα ραντάρ της Αθήνας και αφορούν είτε το ΡΚΚ είτε τους αντικαθεστωτικούς που η Αγκυρα συγκαταλέγει στους «γκιουλενιστές» και επίσης χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Και γίνεται μέρος της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού, την οποία η Αγκυρα επιδιώκει σταθερά ήδη από το 2015.

Αρμόδιες πηγές σημείωναν άλλωστε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι η σύνδεση της «τρομοκρατίας» με το Μεταναστευτικό και η πρόθεση κοινής εργαλειοποίησής τους είναι στους στόχους που επιδιώκει η Αγκυρα ήδη από το 2021, ακόμα και με συγκεκριμένες διαρροές. Είναι ακόμα στα σενάρια που εξέταζε τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου το ελληνικό Πεντάγωνο και συνεχίζει να αντιμετωπίζει ως ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξέλιξη ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο ή στον Εβρο, δικαιολογώντας έκρηξη της επιθετικότητας της Τουρκίας και στο πεδίο. Μια και η «εκστρατεία» του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» αναβάλλεται για αργότερα.

Μεταναστευτικό

Για την Αγκυρα μια επιχείρηση «έρευνας και διάσωσης» στο Αιγαίο περισσότερο ή ενός «ανθρωποκυνηγητού» στα χερσαία σύνορα του Εβρου θα της έδινε μια αφορμή να εκμεταλλευθεί το παραμικρό «λάθος» για να προκαλέσει ένα επεισόδιο, το οποίο θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις απρόβλεπτες. Ενα σενάριο που κατά τις εκτιμήσεις της Αγκυρας θα της προσέφερε και το άλλοθι που χρειάζεται, έστω και προσχηματικά, αφού τα χέρια της είναι δεμένα, προς το παρόν, όσον αφορά κινήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «αμφισβήτηση των συνόρων» και υιοθέτηση πολιτικών «αναθεωρητισμού» τύπου Πούτιν.

Και εκεί πηγές από την πλευρά τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπογραμμίζουν την ανάγκη να μη χαθεί η ψυχραιμία από την πλευρά της Αθήνας και να αποφευχθούν σπασμωδικές κινήσεις που θα έδιναν σάρκα και οστά στο τουρκικό σενάριο έντασης.

Το σενάριο της τρομοκρατίας το έχει βάλει άλλωστε στο τραπέζι ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωνε τον Ιούνιο, μόλις λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι «στην Ελλάδα αλωνίζουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις». Και σίγουρα αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Αφού η Αγκυρα επενδύει εδώ και καιρό στο εν λόγω αφήγημα και το χτίζει σταδιακά καθιστώντας το μια ακόμα «χρυσή εφεδρεία» στο κάδρο της έντασης απέναντι στην Ελλάδα.

Μια εφεδρεία που έχει και τη μεγαλύτερη απήχηση στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς το ζήτημα της τρομοκρατίας είναι μεταξύ αυτών που απασχολούν περισσότερο την κοινή γνώμη δεδομένων και των απωλειών που μετρά η Αγκυρα σε ζωές, κυρίως λόγω και των πολιτικών της επιλογών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακόμα και το 2021, τη χρονιά μετά το «θερμό» 2020 που οι δύο πλευρές υποτίθεται ότι προσπαθούσαν να κάνουν κάποια βήματα επαναπροσέγγισης, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, τον Απρίλιο, και λίγο πριν από την ανταλλαγή επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε προπαγανδιστικό βίντεο που είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούσε να μπει τέλος στην «ατιμωρησία» της Ελλάδας, η οποία «αποτελεί καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το ΡΚΚ».

Οι τουρκικές εφημερίδες έχουν επιχειρήσει άλλωστε να στοχοποιήσουν επανειλημμένα την Ελλάδα και με μπαράζ δημοσιευμάτων, όπως τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου κατευθυνόμενες διαρροές είχαν βάλει στο επίκεντρο την προσφυγική δομή του Λαυρίου, καταγγέλλοντας την Αθήνα για «υπόθαλψη» και «εκπαίδευση τρομοκρατών».

Στο ίδιο πλαίσιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιστρατεύεται και το «γεράκι του Ερντογάν», ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος έθεσε το θέμα και πρόσφατα κατά τη Διάσκεψη των Πρεσβευτών στην Αγκυρα. Ο Σοϊλού επανήλθε στο ίδιο αφήγημα και χθες, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έχει «ενεργοποιήσει ξανά το στρατόπεδο του Λαυρίου», ενώ επιτέθηκε και σε ΗΠΑ και Γερμανία για υπόθαλψη τρομοκρατών.

Επιθέσεις

Στις επιθέσεις αυτές θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αυτόν τον Αύγουστο για συλλήψεις στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ομάδων «τρομοκρατών» ή ακόμα και στο Αιγαίο, όπου οι συγκεκριμένοι άνθρωποι φέρονταν να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα «κολυμπώντας». Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά ΜΜΕ φροντίζουν να κάνουν αναφορά στους χιλιάδες «γκιουλενιστές» και «μέλη του ΡΚΚ» που ζουν στην Ελλάδα όπου βρίσκουν «ασφαλές καταφύγιο».

Το αφήγημα της υπόθαλψης «τρομοκρατών» όπως και το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που έρχεται ξανά με έμφαση στην επικαιρότητα και στην Τουρκία, χαρακτηρίζονται από αναλυτές και διπλωμάτες ως επιπλέον άσοι στο μανίκι του Ερντογάν για να συντηρεί την ένταση με την Αθήνα και τα οποία παραμένουν σε αναμονή προς αξιοποίηση όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Με την αποσταθεροποίηση και τις απειλές στο πεδίο των ελληνοτουρκικών να αποτελούν σταθερά «όπλα» στη φαρέτρα του Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να κλιμακώσει το διπλωματικό του παζάρι το επόμενο διάστημα, καθώς επιχειρεί να αναδειχθεί η Τουρκία ως δύναμη με διεθνή ρόλο, με όχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»