Επίθεση με αιχμή τις παρακολουθήσεις ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εκμεταλλευτεί το ρήγμα που έχει εντοπίσει στη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το κεντρώο κοινό του, αλλά και στη σχέση που δυνητικά θα μπορούσε μετεκλογικά να έχει με το ΠΑΣΟΚ.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ρήγμα: Αυτό εντοπίζουν οι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και στη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το κεντρώο κοινό του. Και στη σχέση που δυνητικά θα μπορούσε μετεκλογικά να έχει με το ΠΑΣΟΚ.
Επιταχυντής και καταλύτης των δύο νέων δεδομένων που διαβάζουν στην Κουμουνδούρου είναι προφανώς η υπόθεση των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Και με αυτά τα νέα δεδομένα θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας την εβδομάδα που έρχεται και που θα είναι καυτή κοινοβουλευτικά. Κι αυτό αφού ο ναός της δημοκρατίας ανοίγει ξανά και μάλιστα με μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μετά το αίτημα που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ θα δούμε αν θα εξελιχθεί σε μια άτυπη κοκορομαχία, αν θα έχει βάθος η όλη αντιπαράθεση, αν θα αυξήσει τις μετοχές των εμπλεκομένων, πολιτικά πάντα.
Οι κινήσεις του Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του κινούνται προσεκτικά παρατηρώντας το εύρος της ρηγμάτωσης που έχει προκληθεί στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο επιτελικό κράτος. Σηκώνουν προφανώς πολύ τους τόνους ενώ και στην προσεχή συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει με ένταση το θέμα της δημοκρατίας όπως προκύπτει – και όπως περιγράφουν οι επιτελείς του – αλλά και θα εμφανιστεί ως ο άτυπος αρχηγός της ευρείας προοδευτικής παράταξης.
Ενός μετώπου που στρατηγικά θέλουν στην αξιώματική αντιπολίτευση να υπάρξει ώστε να εξασθενήσει κι άλλο το αντι- ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα.
Παρά τη σκληρή ρητορική, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υποτιμούν τον πιο θεσμικό δρόμο, τη συζήτηση στη Βουλή και τα «όπλα» που τους δίνει ο κανονισμός, ενώ και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και η Εξεταστική Επιτροπή θα είναι πεδία όπου θα επιχειρήσουν να «αποδομήσουν» την κυβέρνηση.
Στην τελευταία στέκονται αρνητικοί να εξετάσει γεγονότα παρακολουθήσεων σε βάθος μιας δεκαετίας όπως θέλει η κυβερνητική πλειοψηφία και εγκαλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επιχείρηση συγκάλυψης.
Δεν «έφυγαν» από το σχεδιασμό οι εκλογές
Με τη Βουλή όμως της εβδομάδας που έρχεται επανεκκινείται και ένας πολιτικός σχεδιασμός στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνολικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έσβησε τον εκλογικό μηχανισμό του κόμματος ποτέ από την αρχή του θέρους ενώ και το 80% των ψηφοδελτίων έχουν συγκροτηθεί με τη συμβολή των Οργανώσεων Μελών ανά περιοχή.
Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν το όλο θέμα των παρακολουθήσεων ως τομή για το πολιτικό σκηνικό, αλλά και ως ένα γεγονός που δεν σηκώνει μια απλή διαχείριση ή που αφομοιώνεται από μια ενδεχόμενη μετατόπιση της ατζέντας ενόψει ΔΕΘ.
Αντίθετα, βλέπουν την όλη υπόθεση ως την αρχή του ξηλώματος ενός κυβερνητικού πουλόβερ, αλλά και ως δομικό πλήγμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
«Μπορεί αυτή η κρίση να είναι σύντομη ή μακρόσυρτη και μπορεί να έχει διάφορες εκδοχές για το ποια κατεύθυνση θα πάρει ώστε να βρεθεί η πολιτική διέξοδος. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει σημείο επιστροφής», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την εβδομάδα που διανύσαμε.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης, και θα το ακούσουμε με ένταση από τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, δίνουν έμφαση και στην ευρωπαϊκή πίεση για το θέμα, στο «τρίτο μάτι» των Βρυξελλών πάνω στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και στο μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο.
Θα εντείνουν την εικόνα απομόνωσης του Πρωθυπουργού, ενώ ενοποιώντας και τα άλλα μέτωπα (π.χ. ενεργειακό, ακρίβεια, δημόσια υγεία κ.τ.λ.) θα σφίξουν τον κλοιό γύρω από το επιτελικό κράτος.
Παράλληλα, η όλη στρατηγική του Τσίπρα και των συντρόφων του έχει στο βάθος το σπάσιμο κάθε δυνητικής γέφυρας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ενθάρρυνση των φυγόκεντρων δυνάμεων από το συμπαγές αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Μια καλή ευκαιρία και ένα καλό μομέντουμ βλέπουν οι της Κουμουνδούρου ώστε να πάρει σάρκα και οστά μια προοδευτική συμπαράταξη, αλλά και να γίνει πιο ρεαλιστικό το σχέδιο μιας πολιτικής αλλαγής και ενός ετέρου μοντέλου για τη χώρα – η πρόσφατη αρθρογραφία του Αλέξη Τσίπρα περιέγραψε ως αναγκαίες βαθιές τομές.
Δεν θα δούμε μόνο σκληρό ροκ στη Βουλή, αλλά και άνοιγμα εκ νέου στον κόσμο, κοστολογημένο πρόγραμμα στη ΔΕΘ (το αδύναμο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ για πολλούς), αλλά και επιχείρηση να φανεί μια man to man αντιπαράθεση με πολιτικό βάθος με τον Μητσοτάκη και μια πίεση εκ των πραγμάτων στον Νίκο Ανδρουλάκη για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα.
Βέβαια, μετά τη Βουλή, έρχονται οι πρώτες μετρήσεις σε περιβάλλον «υποκλοπών», κάτι που και στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν με ενδιαφέρον και με το ερώτημα αν τελικά θα καταφέρουν να γίνουν οι ταμιευτήρες της δυσαρέσκειας ή αν τελικά οι τρέχουσες εξελίξεις των παρακολουθήσεων δεν μεταβάλουν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις