Αλεξάντερ Ντούγκιν: Ποιος είναι ο υπερεθνικιστής «μέντορας» του Πούτιν
Το «who is who» του υπερεθνικιστή φιλοσόφου, Αλεξάντερ Ντούγκιν, που φέρεται να ήταν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της κόρης του
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Για πολλούς, ο Αλεξάντερ Ντούγκιν αποτελεί τον ιθύνοντα νου πίσω από τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη γεωπολιτική «σκακιέρα». Και η οπτική του για την «Ευρασία» ίσως εμπνέει της ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ο λόγος για τον υπερεθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν, η κόρη του οποίου σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από τη Μόσχα το βράδυ του Σαββάτου. Όμως γνωστοί της δολοφονηθείσας γυναίκας ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο που οδηγούσε ανήκε στον πατέρα της και ότι πιθανότατα αυτός ήταν ο στόχος.
Το Reuters παρουσιάζει τη διαδρομή, τις ιδέες και τα πεπραγμένα του Αλεξάντερ Ντούγκιν.
«Τα θεμέλια της γεωπολιτικής»
- Ο Ντούγκιν, 60 ετών, υποστηρίζει εδώ και καιρό την ενοποίηση των ρωσόφωνων και άλλων εδαφών σε μια τεράστια νέα ρωσική αυτοκρατορία, στην οποία θέλει να συμπεριληφθεί και η Ουκρανία.
- Στο βιβλίο του του 1997, «Τα θεμέλια της γεωπολιτικής: Το γεωπολιτικό μέλλον της Ρωσίας», ο Ντούγκιν ασκούσε έντονη κριτική για την επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρασία και καλούσε τη Ρωσία να ανασυγκροτήσει τη δική της εξουσία στην περιοχή και υποστήριζε τη διάσπαση της επικράτειας άλλων εθνών.
- Το βιβλίο αυτό περιλαμβανόταν στις λίστες ανάγνωσης του στρατού, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Ντούγκιν είχε ποτέ άμεση επιρροή στη ρωσική εξωτερική πολιτική.
- Η επιρροή του Ντούγκιν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποτελέσει αντικείμενο εικασιών, με ορισμένους παρατηρητές της Ρωσίας να υποστηρίζουν ότι η επιρροή του είναι σημαντική και πολλούς να τη χαρακτηρίζουν ελάχιστη. Δεν έχει επίσημους δεσμούς με το Κρεμλίνο.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Ντούγκιν το 2015 επειδή «είναι υπεύθυνος ή συμμέτοχος σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Η πολιτική διαδρομή
- Σε ανακοίνωσή του τον Μάρτιο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Ευρασιατική Ένωση Νεολαίας του στρατολόγησε ενεργά άτομα με στρατιωτική και πολεμική εμπειρία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.
- «Ο Ντούγκιν ελέγχει την Geopolitica, έναν ιστότοπο που χρησιμεύει ως πλατφόρμα για τους Ρώσους υπερεθνικιστές για τη διάδοση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας με στόχο το δυτικό και άλλα ακροατήρια», σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
- Το 2015, ο Dugin είχε δηλώσει στο gazeta. ru ότι η προσθήκη του στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ ήταν «πρωτοφανής» και ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν για «πνευματική δραστηριότητα που δεν παραβιάζει κανέναν νόμο».
- Το βιβλίο του Ντούγκιν το 1997 αύξησε την προβολή του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, συνίδρυσε το Εθνικό Μπολσεβίκικο Κόμμα (NBP), του οποίου η κόκκινη σημαία είχε στο κέντρο της ένα μαύρο σφυρί και δρεπάνι.
- Ο Ντούγκιν εγκατέλειψε το NBP περίπου μια δεκαετία πριν αυτό κηρυχθεί «εξτρεμιστική οργάνωση» το 2007 και οι δραστηριότητές του απαγορευτούν στη Ρωσία.
- Συνέχισε να εμπνέει πολιτικά και κοινωνικά κινήματα που διαπνέονταν αντιδυτικές ιδέες για το μέλλον της Ευρασίας.
- Ο Ντούγκιν εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα ως αρχισυντάκτης του Tsargrad TV, ενός φιλοκρεμλινικού, χριστιανορθόδοξου καναλιού που ανήκει στον επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέεφ. Στον Μαλοφέεφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, λόγω κατηγοριών ότι χρηματοδότησε αυτονομιστές υπέρ της Μόσχας που πολεμούσαν στην Ουκρανία, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Η Ουκρανία
- Γράφοντας τον Μάιο στην ιστοσελίδα του Tsargrad, ο Dugin δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση« της Ρωσίας στην Ουκρανία απαιτεί άμεσες, «πατριωτικές μεταρρυθμίσεις».
- Έγραψε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί μια «νέα, αιώνια, αληθινή και βαθιά Ρωσία» για να προσελκύσει τον λαό της Ουκρανίας.
- «Η Ουκρανία μπορεί να γίνει ένα αναπόσπαστο, οργανικό μέρος αυτού», έγραψε. «Οι Ουκρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι τους προσκαλούμε να δημιουργήσουν αυτή τη νέα, μεγάλη δύναμη. Καθώς και οι Λευκορώσοι, οι Καζάκοι, οι Αρμένιοι, αλλά και οι Αζερμπαϊτζάν και οι Γεωργιανοί, και όλοι όσοι όχι μόνο ήταν και είναι μαζί μας, αλλά και θα είναι».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις