Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία ανησυχούν για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.
- Ένας απρόσμενος επισκέπτης: Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου
- Χάκερ της φωτοσύνθεσης δημιούργησαν την πατάτα της κλιματικής αλλαγής
- Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας υπογράμμισαν σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
«Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός (Τζόνσον), ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Τζο) Μπάιντεν, ο πρόεδρος (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν και ο καγκελάριος (της Γερμανίας, Όλαφ) Σολτς, υπογράμμισαν την ακλόνητη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού.
«Τόνισαν ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ασφαλής (λειτουργία) και η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και χαιρέτισαν τις πρόσφατες συνομιλίες με τις οποίες κατέστη δυνατή η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια», πρόσθεσε.
Ζήτησαν «αυτοσυγκράτηση»
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, ζήτησαν να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ζήτησαν επίσης να σταλεί «γρήγορα» επί τόπου μια ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σολτς.
Οι μάχες που ξανάρχισαν γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιρρίπτουν η μία την ευθύνη στην άλλη, εγείρει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή, χειρότερη από εκείνη του Τσερνόμπιλ.
Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δέχτηκε να γίνει επιθεώρηση στον σταθμό από τον IAEA.
Στις σημερινές επαφές τους, οι τέσσερις Δυτικοί ηγέτες «συμφώνησαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».
Ανάγκη αποκλιμάκωσης στη Ζαπορίζια
Την ανάγκη να υπάρξει μία αποκλιμάκωση στην περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων εκφράζουν όλες οι πλευρές καθώς ο φόβος ενός ατυχήματος μόνο και μόνο στην ιδέα προκαλεί τρόμο.
Η Μόσχα και το Κίεβο κατηγορούν η μια πλευρά την άλλη για βομβαρδισμούς στην περιοχή που βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, ο οποίος κατελήφθη από την Ρωσία τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πρόσφατα, με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού –τους οποίους απέδωσε στο Κίεβο– μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια ευρείας κλίμακας καταστροφή.
Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά τις αναφορές της Ουκρανίας ζήτησε από τη Ρωσία να μην αποκοπεί ο πυρηνικός σταθμός από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, κάτι που εάν πραγματοποιηθεί θα έχει δραματικές συνέπειες καθώς η Ζαπορίζια καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της μισής χώρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις