Δημόσιο χρέος: Ανησυχία για την πορεία του
Οι προειδοπoιήσεις του Politico και η άνοδος των επιτοκίων
Μεγάλο ζήτημα αποτελεί για την Ελλάδα το υψηλό δημόσιο χρέος. Αν και ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός οδηγεί σε μείωσή του ως προς το ΑΕΠ, εντούτοις υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι δημιουργούν ερωτήματα για την πορεία του.
Όπως για παράδειγμα η επερχόμενη επιβάρυνση, μέσω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, διαμορφώθηκε στο 189,3% του ΑΕΠ.
Διαβάστε επίσης: Σύμφωνο Σταθερότητας: Κάνει πίσω η Γερμανία για ελλείμματα και χρέος
Τα στοιχεία
Στην Ευρωζώνη καταγράφηκε οριακή υποχώρηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, στο 95,6%, έναντι 95,7% που ήταν στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2021. Στην Ε.Ε. μειώθηκε επίσης από 88,1% στο 87,8%.
Τόσο για τη ζώνη του ευρώ όσο και για την Ε.Ε. η ελαφρά μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ οφείλεται στην αύξηση του ΑΕΠ που αντισταθμίζει την αύξηση του δημόσιου χρέους σε απόλυτες τιμές. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε εντονότερα τόσο στη ζώνη του ευρώ (από 100% σε 95,6%) όσο και στην Ε.Ε. (από 92,3% σε 87,8%). Οι μειώσεις οφείλονται στην ανάκαμψη του ΑΕΠ, ενώ το χρέος σε απόλυτες τιμές συνέχισε να αυξάνεται.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τo Politico σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το μόνο μέλος της ευρωζώνης του οποίου το δημόσιο χρέος έχει βαθμολογία «Σκουπίδια», «παρόλο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η χώρα θα μπορούσε να επιτύχει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023».
Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει ένα από τα πιο ακριβά στην ευρωζώνη.
Οι άλλες χώρες
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 οι χρεωστικοί τίτλοι αντιπροσώπευαν το 82,9% του χρέους της Ευρωζώνης και το 82,5% του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης της Ε.Ε. Τα δάνεια αντιπροσώπευαν το 14% και το 14,5% αντίστοιχα και το νόμισμα και οι καταθέσεις αντιπροσώπευαν το 3,1% του χρέους της ζώνης του ευρώ και το 3,0% του δημόσιου χρέους της Ε.Ε.
Μετά την Ελλάδα, που κατέγραψε και σε αυτό το τρίμηνο το υψηλότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ, έπονται η Ιταλία (152,6%), η Πορτογαλία (127%), η Ισπανία (117,7%), η Γαλλία (114,4%), το Βέλγιο (107,9%) και η Κύπρος (104,9%). Όσον αφορά στις χώρες με το χαμηλότερο χρέος, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Εσθονία (17,6%), το Λουξεμβούργο (22,3%) και η Βουλγαρία (22,9%).
- Έσωσε τη ζωή άντρα με ΚΑΡΠΑ αλλά δίχασε το ίντερνετ – Το βίντεο που έγινε βαιραλ
- Ρωσία: Απίστευτες οι ταχύτητες του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik – Φτάνει Λονδίνο και Παρίσι σε 20 λεπτά
- Τροχαία: «Πάνω από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν – Οι θάνατοι ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο»
- Αγέραστος Ντι Μαρία: Πέτυχε χατ τρικ σε 15 λεπτά με ψαλιδάκι (vid)
- Φθιώτιδα: Ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες – Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Τροχαίο στις Σέρρες: Πέθανε ο 15χρονος οδηγός του οχήματος που προσέκρουσε σε κολώνα