Παρασκευής (Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ) στο in: Γιατί αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού θανάτων – Η αισιόδοξη πρόβλεψη για το φθινόπωρο
Όπως δήλωσε ο κ. Παρασκευής, δεν αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των θανάτων από κοροναϊό, αλλά ο τρόπος διερεύνησής τους.
Διευκρινίσεις σχετικά με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού θανάτων από κοροναϊό έδωσε με δηλώσεις του στο in, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτριος Παρασκευής.
Όπως δήλωσε ο κ. Παρασκευής, δεν αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των θανάτων από κοροναϊό, αλλά ο τρόπος διερεύνησής τους.
Τι αλλάζει στον υπολογισμό θανάτων
«Ουσιαστικά θα υπάρχει μία περαιτέρω διερεύνηση της αιτίας θανάτου και κατ΄επέκταση μία περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με το αν η αιτία θανάτου ήταν ο κορoναϊός ή κάποιο άλλο νόσημα», ανέφερε ο κ. Παρασκευής.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε πως θα συνεχιστεί να ακολουθείται το μοντέλο καταγραφής του ΠΟΥ με τη διαφορά πως θα δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις της αιτίας θανάτου.
Μιλώντας για τη διαδικασία, ο κ. Παρασκευής ανέφερε πως ουσιαστικά αυτό που θα αλλάξει δεν θα αφορά τη διαδικασία δήλωσης στο ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου που πραγματοποιείται από τον θεράποντα ιατρό, αλλά η περαιτέρω διερεύνηση αν ο COVID-19 αποτελεί την αιτία θανάτου σε κάθε περιστατικό.
Γιατί αλλάζει τώρα;
Ο λόγος της περαιτέρω διερεύνησης σύμφωνα με τον καθηγητή είναι η αλλαγή των χαρακτηριστικών του ιού, καθώς πλέον ο ιός έχει μεταλλαχθεί και η Όμικρον προκαλεί πιο ελαφριά συμπτώματα και έχει υψηλότερη μολυσματικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές που προκαλούσαν λοίμωξη και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Διαβάστε επίσης: Το «κοκτέιλ» ιών που απειλεί τους παραθεριστές
«Τα περαιτέρω δεδομένα αναφορικά με τη διερεύνηση της αιτίας των θανάτων θα υπάρχουν και στις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ», ανέφερε ο κ. Παρασκευής.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον φθινόπωρο
Σχετικά με το τι να περιμένουμε από το φθινόπωρο, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ παρέμεινε συγκρατημένα αισιόδοξος.
«Δεν είναι βέβαιο ότι η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» (ΒΑ.2.75) θα είναι η αιτία για την πρόκληση ενός νέου επιδημικού κύματος το επερχόμενο Φθινόπωρο. Επίσης υπάρχουν δύο στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή δεν θα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Το ένα είναι πως μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει μέσα στο καλοκαίρι και συνεπώς έχει αναπτύξει ανοσία έναντι της υποπαραλλαγής ΒΑ.5 και το δεύτερο πως η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» δεν φαίνεται διαφέρει σε μεγάλο βαθμός από τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5», επισήμανε ο κ. Παρασκευής καταλήγοντας πως βασικός στόχος και γι΄αυτό το φθινόπωρο είναι η προστασία και η προφύλαξη των ευπαθών ομάδων, οι οποίες διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την Covid-19.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις