Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ με «το μέγα σκάνδαλο»
Η Κουμουνδούρου ποντάρει πολλά στη μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών - Παραμένει στο επίκεντρο η εκτίμηση για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Για «διαβολοβδομάδα», όπως λένε χαρακτηριστικά κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ετοιμάζονται στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς εντός των επόμενων ημερών θα διεξαχθεί στο Κοινοβούλιο η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το μείζον σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σκάνδαλο, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «διαβολοβδομάδα».
Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν πολιτικά οφέλη από την κοινοβουλευτική διαδικασία και εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πληγεί σημαντικά. Εξάλλου, όπως λένε τα ίδια στελέχη σε συνομιλίες τους τις τελευταίες ώρες, σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη και τη δράση του Predator, ενώ στην Ελλάδα δημοσιεύονται πληροφορίες για παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων χωρίς καμία κυβερνητική διάψευση.
«Λογικά άλματα και διαστρέβλωση»
«Το καθεστώς Μητσοτάκη, αφού πούλησε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τώρα απλά προσπαθεί να θάψει το θέμα. H ΝΔ με απίστευτα λογικά άλματα διαστρεβλώνει την απάντηση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απάντηση που έχει δημοσιευθεί αυτούσια και ο καθένας διαβάζοντάς την μπορεί να καταλάβει ποιος διαστρεβλώνει και ποιος όχι» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Επί της συζήτησης, συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί απολογούμενος στη Βουλή μπροστά στα ερωτήματα κάθε δημοκρατικού πολίτη στα οποία τόσες μέρες αρνείται να απαντήσει και τα οποία είναι τα εξής: α) Εάν ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις και β) πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν.
«Το καθεστώς Μητσοτάκη καταρρέει κάτω από την επιθυμία των πολιτών για μια δημοκρατική και κοινωνική αναγέννηση της χώρας. Η αποκατάσταση της αλήθειας και του κράτους δικαίου συνιστά μέγιστο πατριωτικό καθήκον» λένε και η εκτίμηση για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις παραμένει στο επίκεντρο.
Αναζωπύρωση στο Κοινοβούλιο
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι μπορεί η ραστώνη των ημερών του Αυγούστου να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για να μην ασχοληθούν οι πολίτες, που έχουν και παρά πολλά προβλήματα, αλλά θεωρούν ότι η διαδικασία στο Κοινοβούλιο θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση και θα φέρει την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση με τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατηγορήσει ότι με την άνοδό του στην εξουσία επέβαλε ένα καθεστώς με κάθε τρόπο αναπαραγωγής και διατήρησης της ισχύος της. «Δεν δίστασε για τον σκοπό αυτόν να προβεί σε αναξιοκρατικές τοποθετήσεις «ημετέρων», σε σκανδαλώδη κατασπατάληση δημόσιων πόρων, σε φίμωση και χειραγώγηση των ΜΜΕ, ακόμη και σε προσπάθειες διωγμού των πολιτικών του αντιπάλων με ειδικά δικαστήρια και με εξοβελισμό των απόψεών τους από τη δημόσια σφαίρα» αναμένεται να πει ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα θα σημειώσει πως εσχάτως, ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι δεν δίστασε ούτε να συγκροτήσει και να διατηρεί σε λειτουργία έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό παρακρατικό θύλακα παρακολουθήσεων μέσα στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.
«Ασυγχώρητη αλαζονεία»
Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται σε συνομιλητές του – θα το πει και στο Κοινοβούλιο – για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία από έναν Πρωθυπουργό «που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει» και όπως είναι προφανές, θα αναφερθεί και στις δύο ηχηρές παραιτήσεις, του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.
Επίσης, θα κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό ότι λέει συνειδητά ψέματα, καθώς είπε ότι «δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε τον νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε, και αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία. Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;» λέει χαρακτηριστικά και σε συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος» είναι η άποψη του κ. Τσίπρα, που δίνει το στίγμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».
Στην εξίσωση και ο Εβρος
Μια πρόγευση της συζήτησης στη Βουλή δόθηκε προ ημερών με την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τη για «ψέματα για τις υποκλοπές» και «ψέματα για τους «καταραμένους του Εβρου»».
«Ψέματα για τις υποκλοπές, μέχρις ότου δεν μπορούσαν πια να διαψεύσουν τα αδιάψευστα. Ψέματα για τους «καταραμένους του Έβρου», που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook και συμπλήρωσε: «Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις».
Ν. Βούτσης: Δεν υπάρχει σημείο επιστροφής
Κυρίαρχη εκτίμηση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, όπως ανέφερε δημόσια και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ότι η κατάσταση είναι μη ανατάξιμη για την κυβέρνηση και η κρίση του σκανδάλου των υποκλοπών συμπυκνώνει την κρίση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου των τελευταίων ετών.
«Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αποτελεί μια κρίση που θα μπορούσε να απορροφηθεί. Αποτελεί ένα σημείο τομής ενδεικτικό μιας σοβαρής κρίσης πολιτικής διακυβέρνησης. Μπορεί αυτή η κρίση να είναι σύντομη ή μακρόσυρτη και μπορεί να έχει διάφορες εκδοχές για το ποια κατεύθυνση θα πάρει ώστε να βρεθεί η πολιτική διέξοδος» επισήμανε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει σημείο επιστροφής. Δεν μπορεί να ξεχαστεί επικοινωνιακά ή να επικαλυφθεί από κάποιο άλλο γεγονός».
Το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Από την πρώτη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έριξαν μεγάλο βάρος στην υπόθεση των υποκλοπών, θεωρώντας ότι θα είναι θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.
Μια από τις κινήσεις που έγιναν ήταν η κατάθεση αιτήματος για έκτακτη σύγκληση και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να κληθούν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων, ο πρώην γενικός γραμματέας κ. Δημητριάδης και η Εισαγγελέας αποσπασμένη στην ΕΥΠ σε ακρόαση.
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό