Guardian: Αναξιόπιστοι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι βρήκε τη δολοφόνο της Ντούγκινα – Τα ερωτήματα
O βρετανικός Guardian αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών
«Κάθε νέος ισχυρισμός σχετικά με τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, της κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν, φαίνεται να εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά» υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian σχολιάζοντας το πόρισμα της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB, σύμφωνα με το οποίο η υπόθεση εξιχνιάστηκε και η δολοφόνος είναι μία Ουκρανή από το τάγμα Αζόφ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης και το βίντεο που δημοσίευσαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με την είσοδο και την έξοδο της φερόμενης δολοφόνου από τη χώρα εγείρει αμφιβολίες και ερωτηματικά.
«Σύμφωνα με την FSB, η δολοφόνος κατάφερε να εισέλθει στη Ρωσία με τη 12χρονη κόρη της στο πλευρό της, να κινηθεί απαρατήρητη αλλάζοντας συχνά τις πινακίδες του Mini Cooper της, να τοποθετήσει και να πυροδοτήσει έναν επαγγελματικό εκρηκτικό μηχανισμό και να φύγει από τη χώρα.
Δεν έγινε αντιληπτή παρά μόνο όταν διέφυγε
Υποτίθεται ότι κατάφερε να τα κάνει όλα αυτά χωρίς να γίνει αντιληπτή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας παρά μόνο αφού είχε διαφύγει, προφανώς παριστάνοντας έναν από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που είτε αναζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία είτε απελάθηκαν με τη βία από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας», αναφέρει.
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι ισχυρισμοί της FSB θα αντιμετωπιστούν με άκρατο σκεπτικισμό, ενώ και η Ουκρανία αρνήθηκε σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, επισημαίνοντας ότι ο Ντούγκιν ήταν μια περιθωριακή φιγούρα επιμένοντας παράλληλα ότι δεν εκτελεί τέτοιου είδους αποστολές.
Θα μπορούσαν να έχουν οι Ουκρανοί κίνητρο
Ωστόσο το άρθρο υποστηρίζει ότι δεν είναι αδύνατο να βρει κανείς ένα πιθανό κίνητρο για το Κίεβο. Ο θάνατος της Ντούγκινα ήρθε καθώς οι Ουκρανοί δίνουν μεγάλη μάχη στην κατεχόμενη Κριμαία για πρώτη φορά μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο. Επιχειρήσεις το παρελθόντας -όπως ένα τολμηρό σχέδιο για προσέλκυση μιας ομάδας Ρώσων μισθοφόρων στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια- δείχνουν ότι κάποιοι στις ουκρανικές υπηρεσίες αρέσκονται σε σκέψεις μεγαλομανίας.
Επιπλέον, αν και ο Ντούγκιν δεν είναι ο «εγκέφαλος» του Πούτιν όπως κάποιοι τον παρουσιάζουν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση, και έχει κάνει συχνές, απεχθείς εκκλήσεις για βία κατά της Ουκρανίας και των Ουκρανών. Αν στόχευαν σε ένα άτομο με υψηλό προφίλ που θα ήταν όμως ευάλωτος χωρίς τρομερή ασφάλεια να τον προστατεύει, ο Ντούγκιν θα μπορούσε να είναι μία λογική επιλογή, εάν βέβαια λάβουμε σαν δεδομένο ότι αυτός και όχι η κόρη του ήταν ο αρχικός στόχος.
Η ταχύτητα της εξιχνίασης προβληματίζει
Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία η FSB έχει καταλήξει σε «αποδεικτικό» βίντεο, καθώς και αρκετές μάλλον αινιγματικές πτυχές της ιστορίας της, εγείρουν σίγουρα πολλά ερωτήματα. Για μια υπηρεσία που έχει αποτύχει να εξιχνιάσει πολλές δολοφονίες ανθρώπων με υψηλό προφίλ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και επικριτών του Πούτιν, η ταχύτητα της εργασίας της FSB σε αυτή την υπόθεση είναι εξίσου ύποπτη με την έλλειψη προόδου της σε άλλες υποθέσεις.
Οι άλλοι ισχυρισμοί
Άλλες εκδοχές των γεγονότων που κυκλοφόρησαν δεν φαίνονται επίσης αδιάσειστες. Την Κυριακή, ο πρώην Ρώσος βουλευτής Ilya Ponomarev, που ζει εξόριστος στο Κίεβο, ισχυρίστηκε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονταν αντάρτες μιας άγνωστης μέχρι σήμερα ομάδας που ονομάζεται Εθνικός Δημοκρατικός Στρατός, προσθέτοντας μια απροσδόκητη και ενδιαφέρουσα διάσταση στην υπόθεση. Ωστόσο, ο Ponomarev δεν παρείχε αποδείξεις και πολλοί παρατηρητές απέρριψαν τον ισχυρισμό ως διαφημιστικό κόλπο.
Αξιωματούχοι στην Ουκρανία πρότειναν ότι η δολοφονία ήταν πιο πιθανό να είναι μια επιχείρηση – προβοκάτσια, που οργανώθηκε από το ρωσικό κράτος προκειμένου να ενοχοποιηθεί η Ουκρανία και να υπάρξει δικαιολογία για περαιτέρω βία. Εξάλλου προπαγανδιστές όπως η Μαργκαρίτα Σιμονιάν του τηλεοπτικού δικτύου RT κάλεσαν σε αυξημένη στοχοποίηση της Ουκρανίας και των Ουκρανών στη συνέχεια.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι η Ρωσία χρειαζόταν οποιοδήποτε πρόσχημα για να συνεχίσει την επιθετικότητά της, και αν η όλη υπόθεση ήταν στημένη, είναι μια υπόθεση που κάνει την FSB και το ρωσικό κράτος να φαίνονται ευάλωτοι και ανίκανοι. Σύμφωνα με την εκδοχή της FSB για τα γεγονότα, ένας Ουκρανός δολοφόνος μπόρεσε να εισέλθει στη Ρωσία, να πραγματοποιήσει μια τέτοια δολοφονία στη Μόσχα και στη συνέχεια να διαφύγει, χωρίς να συλληφθεί. Τα πλάνα της FSB δείχνουν την υποτιθέμενη δολοφόνο να δείχνει παγερά ήρεμη, καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από τη Ρωσία και κινείται γύρω από την πρωτεύουσα.
Αν αληθεύει, πρόκειται για μια σοκαριστική αποτυχία της FSB και, αν είναι ψευδής, είναι μια παράξενα ενοχοποιητική ιστορία, καταλήγει το δημοσίευμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις