James Webb: Το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο βλέπει τον Δία όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί
Η περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια γιγάντια θύελλα που μαίνεται εδώ και αιώνες, εμφανίζεται σχεδόν λευκή.
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- Οδυσσέας Ελύτης: Πέντε άγνωστες ιστορίες
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Το ηλεκτρισμένο βόρειο και νότιο σέλας στον Δία, ακόμα και οι αμυδροί δακτύλιοι που περιβάλλουν τον γίγαντα του Ηλιακού Συστήματος, διακρίνονται στις θεαματικές εικόνες που μετέδωσε το καινούργιο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το υπέρυθρο παρατηρητήριο που άνοιξε νέο κεφάλαιο στην αστρονομία.
Πολλαπλές εικόνες που τραβήχτηκαν τον Ιούλιο συνδυάστηκαν σε αυτά τα μοναδικά πορτρέτα. Δεδομένου ότι το υπέρυθρο φως που καταγράφει το Webb δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι, οι εικόνες χρωματίστηκαν τεχνητά ώστε να ξεχωρίζουν τα επιμέρους μήκη κύματος.
«Δεν έχουμε ξαναδεί τον Δία έτσι. Είναι καταπληκτικό» σχολίασε η Ίμκε ντι Πέιτερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που επεξεργάστηκε τα δεδομένα για να δημιουργήσει τις εικόνες.
Στο παρακάτω πορτρέτο, το κόκκινο χρώμα αντιστοιχεί στο σέλας, λάμψεις φωτός που οφείλονται σε φορτισμένα σωματίδια που παγιδεύονται στο πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτρέπονται προς τους πόλους.
Με κίτρινο χρώμα εμφανίζεται η ομίχλη που περιστρέφεται πάνω από τον νότιο και βόρειο πόλο, ενώ το γαλάζιο αντιστοιχεί σε ηλιακό φως που ανακλάται από σύννεφα.
Η περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια γιγάντια θύελλα που μαίνεται εδώ και αιώνες, φαίνεται σχεδόν άσπρη επειδή φτάνει σε μεγάλο ύψος και ανακλά έντονα το φως, εξηγεί η NASA σε ανακοίνωσή της.
Μια δεύτερη, πιο ευρυγώνια εικόνα απαθανατίζει τον Δία, τους δακτυλίους του, όμοιους με τους δακτυλίους του Κρόνου αλλά πολύ πιο αμυδρούς, καθώς και δύο δορυφόρους του Δία που έτυχε να βρίσκονται στο πλάνο, την Αμάλθεια και την Αδράστεια.
Στο κάτω τμήμα της εικόνες, μακρινοί γαλαξίες διακρίνονται ως αμυδρές κηλίδες.
Ένας βασικός στόχος του James Webb είναι να κοιτάξει όσο γίνεται πιο μακριά στο Σύμπαν και να παρατηρήσει τους πρώτους γαλαξίες, οι οποίοι εμφανίστηκαν περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Ωστόσο έχουν προγραμματιστεί και παρατηρήσεις αντικειμένων του Ηλιακού Συστήματος, με τις εικόνες άλλων πλανητών να αναμένονται τους επόμενους μήνες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις