Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
 Χειρόγραφο του Γαλιλαίου: Πλαστές οι σημειώσεις του πατέρα της αστρονομίας

 Χειρόγραφο του Γαλιλαίου: Πλαστές οι σημειώσεις του πατέρα της αστρονομίας

Το κείμενο υποτίθεται ότι αναφερόταν στους δορυφόρους του Δία, μια ανακάλυψη που κατέρριψε τη θεωρία ότι όλα περιστρέφονται γύρω από τη Γη.

Για σχεδόν έναν αιώνα, το λεγόμενο «Χειρόγραφο του Γαλιλαίου» ήταν το κόσμημα της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Όπως αποδεικνύεται όμως οι περίφημες χειρόγραφες σημειώσεις του πατέρα της αστρονομίας είναι πλαστές.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι το χειρόγραφο της μίας σελίδας πρέπει να γράφτηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και όχι το 1609-1610.

Η βιβλιοθήκη, αναφέρει το CBS, πραγματοποίησε εσωτερική έρευνα όταν ο Νικ Ουάιλντινγκ, καθηγητής Ιστορίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και συγγραφέας βιογραφίας του Γαλιλαίου που πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα, εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες για την αυθεντικότητά του.

Ήταν μια σοβαρή καταγγελία, δεδομένου ότι ο Ουάιλντινγκ είχε αποκαλύψει και άλλα τέτοια περιστατικά στο παρελθόν.

Το κάτω τμήμα του χειρογράφου περιλαμβάνει σημειώσεις για την ανακάλυψη των δορυφόρων του Δία (University of Michigan Library)

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, το χειρόγραφο είναι πιθανώς προϊόν του ιταλού πλαστογράφου Τομπία Νικότρα, ο οποίος φυλακίστηκε για δύο χρόνια το 1934 για την πλαστογράφηση διαφόρων χειρογράφων, ανάμεσά τους και άλλες σημειώσεις του Γαλιλαίου.

Τον 17ο αιώνα, εξηγεί το πανεπιστήμιο, οι χαρτοποιοί συνήθιζαν να σημαδεύουν το χαρτί με υδατογραφήματα, χαρακτήρες και σχέδια που διακρίνονται μόνο όταν κοιτάξει κανείς το χαρτί κόντρα στο φως.

Το χειρόγραφο του Μίσιγκαν έφερε ως υδατογράφημα τους χαρακτήρες «BMO», που σημαίνει ότι φτιάχτηκε στο Μπέργκαμο, όμως κανένα άλλο έγγραφο με τη συγκεκριμένη σήμανση δεν είναι γνωστό ως σήμερα.

Επιπλέον, το πανεπιστήμιο δεν βρήκε «καμία ένδειξη» ύπαρξης του χειρογράφου πριν από το 1930.

Το πρώτο μισό του χειρογράφου περιλαμβάνει σημειώσεις που αναφέρονται στην παρουσίαση που έδωσε το 1609 ο Γαλιλαίος στον Δόγη της Βενετίας σχετικά με ένα νέο τηλεσκόπιό του.

Το δεύτερο μισό περιλαμβάνει σημειώσεις για τις παρατηρήσεις του Δία το 1610. Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι είχε καταφέρει να διακρίνει με το τηλεσκόπιό του τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του πλανήτη, τα πρώτα ουράνια σώματα που δεν κινούνταν γύρω από τη Γη.

Ήταν μια σπουδαία ανακάλυψη που κατεδάφισε την ιδέα ότι όλο το Σύμπαν περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας.

Η γνήσια βερσιόν του πρώτου μέρους της επιστολής, αναφέρει το πανεπιστήμιο, βρίσκεται στα Κρατικά Αρχεία της Βενετίας, ενώ οι τελικές σημειώσεις για τους δορυφόρους του Δία περιλαμβάνονται στη συλλογή της Εθνικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Φλωρεντίας.

Το πλαστό χειρόγραφο αγοράστηκε από τον επιχειρηματία του Ντιτρόιτ και συλλέκτη Τρέισι ΜακΓκρέγκορ σε δημοπρασία που πραγματοποίησε τον Μάιο του 1934 ο οίκος American Art Anderson Galleries.

O οίκος διαβεβαίωνε ότι η γνησιότητά του είχε πιστοποιηθεί από τον καρδινάλιο Πιέτρο Μάφι, αρχιεπίσκοπο της Πίζας.

Ο αρχιεπίσκοπς είχε συγκρίνει το χειρόγραφο με άλλες σημειώσεις του Γαλιλαίου, οι οποίες όμως ήταν κι αυτές έργο του πλαστογράφου Τομπία Νικότρα.

Must in

Γλυπτά του Παρθενώνα: Στο Λονδίνο για λύση α λα… Παλέρμο

Η επανένωση όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Κιρ Στάρμερ στη βρετανική πρωτεύουσα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024