Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Εξαφανισμένο είδος κηρύχθηκε το θηλαστικό που ενέπνευσε το μύθο της γοργόνας

Κίνα: Εξαφανισμένο είδος κηρύχθηκε το θηλαστικό που ενέπνευσε το μύθο της γοργόνας

Η καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών έφερε το τέλος του ντουγκόνγκ.

Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών, η Κίνα έχασε ένα από τα πιο εμβληματικά της είδη: το ντουγκόνγκ, το καλοκάγαθο θαλάσσιο θηλαστικό που πιστεύεται ότι ενέπνευσε τον μύθο της γοργόνας, κηρύχθηκε «λειτουργικά εξαφανισμένο» στα νερά της χώρας.

Καμία επιβεβαιωμένη παρατήρηση του ντουγκόνγκ δεν έχει επιβεβαιωθεί στην Κίνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ μόνο 3 από τους 788 κατοίκους που ρωτήθηκαν ανάφεραν ότι είχαν δει το ζώο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ακόμα κι αν επιζούν μερικά άτομα, το μέγεθος του πληθυσμού σημαίνει ότι το μεγαλόσωμο ζώο «δεν είναι πλέον βιώσιμο, δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί» εξηγεί στο BBC η Χάιντι Μα, ερευνήτρια της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL) και μέλος της βρετανο-κινεζικής ομάδας που υπογράφει μελέτη στο Royal Society Open Science.

Το ντιγκόνγκ επιζεί σε άλλες περιοχές, ωστόσο η εξαφάνισή του από την Κίνα είναι «καταστροφική απώλεια» δήλωσε ο Σάμιουελ Τέρβι, καθηγητής της ZSL.

Το ντουγκόνγκ διαθέτει ρύγχος σαν ηλεκτρική σκούπα για να βόσκει στα ρηχά (Julien Willem / CC BY-SA 3.0)

To ντουγκόνγκ ή ντιγκόνγκ (Dugong dugon), συγγενής του γνωστότερου μανάτου, κατατάσσεται στα σειρηνοειδή, μια ομάδα θαλάσσιων θηλαστικών που ονομάζονται και «θαλάσσιες αγελάδες». Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη duyung, η οποία σημαίνει σε διάλεκτο της Μαλαισίας «κυρά της θάλασσας» ή «γοργόνα» και σύμφωνα με ορισμένους σχετίζεται με τον γνωστό μύθο.

Μαλθακό και ευγενικό στο φύση του, το ντουγκόνγκ φτάνει σε βάρος τον μισό τόνο και είναι αποκλειστικά φυτοφάγο. Παρόλο που δεν κυνηγιέται πλέον για το κρέας και το δέρμα του, έπεσε τελικά θύμα της καταστροφής των θαλάσσιων λιβαδιών όπου βοσκούσε.

Ντουγκόνγκ έξω από τις ακτές της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ουρά του παραπέμπει σε γοργόνα (Sebastian Gerhard)

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), ο πλανήτης χάνει κάθε χρόνο γύρω στο 7% των θαλάσσιων λιβαδιών του, κυρίως λόγω της ρύπανσης των νερών, της κλιματικής αλλαγής και των αλιευτικών εργαλείων που σέρνονται στον βυθό.

Παρόλο που το Κινεζικό Κρατικό Συμβούλιο αναγνώρισε το ντουγκόνγκ  προστατευόμενο είδος ύψιστης προτεραιότητας το 1988, οι περιβαλλοντικές πιέσεις που δεχόταν το θηλαστικό οδήγησαν στην εξαφάνισή του.

Και αυτή η εξέλιξη πρέπει να αφυπνίσει άλλες χώρες που φιλοξενούν το σπάνιο ζώο, τόνισε ο καθηγητής Τέρβι.

Το είδος απαντά στα ρηχά νερά του Ινδικού, στον δυτικό Ειρηνικό, ακόμα και στην Αυστραλία, κατατάσσεται όμως στα  «ευάλωτα» είδη.

Η είδηση της εξαφάνισής του στην Κίνα έρχεται ενώ πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη διεθνής σύνοδος με στόχο το χαρακτηρισμό του 30% των ωκεανών ως προστατευόμενων περιοχών.

Must in

Χαμός στη Βραζιλία: «Ο Βινίσιους έχασε τη Χρυσή Μπάλα λόγω ρατσισμού»

Μετά το The Best, ορισμένα Μέσα ενημέρωσης στην πατρίδα του αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους, επικρίνουν για άλλη μια φορά την απόφαση να δοθεί το βραβείο στον Ρόδρι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο