Φυσικό αέριο: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές – Αυξάνεται η πίεση για νέα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει 280 δισ. ευρώ σε πακέτα στήριξης, όμως το ποσό αποδεικνύεται μικρό μπροστά στην εκτίναξη του κόστους ζωής
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Αναζητούν, μάταια, «ταβάνι» οι ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη, καθώς το ανοδικό τους σερί συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό δεδομένης της εύλογης ανησυχίας που υπάρχει για τα επίπεδα επάρκειας, κάτι που κλιμακώνει την πίεση προς τις κυβερνήσεις να δρομολογήσουν επιπλέον μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και κυρίως τα νοικοκυριά.
Οι τιμές του φυσικού αερίου τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία άγγιξαν νέα επίπεδα ρεκόρ με τους δείκτες να ανεβαίνουν έως και κατά 8,9%.Με τον τρόπο αυτό οι τιμές βρίσκονται και πάλι στα επίπεδα που είχαν φτάσει τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και το χειρότερο είναι πως οι αγορές φοβούνται πως η πίεση θα αυξηθεί περαιτέρω όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα!
Το ράλι στο φυσικό αέριο πυροδότησε αντιστοίχως νέο κύμα ανατιμήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενδεικτικά τα futures ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία “έπιασαν” τα 900 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήτοι πάνω από δέκα φορές τα επίπεδα που βρίσκονταν πέρυσι. Στη γαλλική αγορά επικράτησε… πανικός, καθώς η Electricite de France ανακοίνωσε πως έξι από τις πυρηνικές της μονάδες που έχουν σταματήσει να λειτουργούν, θα καθυστερήσουν περισσότερο του αναμενόμενου να επανέλθουν. Οι διακοπές έχουν ρίξει την παραγωγή κατά περίπου 14%.
Αντιστοίχως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, οι τιμές ρεύματος για την επόμενη χρονιά εκτοξεύτηκαν κατά 23% φτάνοντας σε νέο υψηλό στα 792 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν και την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές στην Ιταλία με άλμα 17% στα 718,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Προς νέα μέτρα
Το βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι τεράστιο, με τις κυβερνήσεις να δέχονται αυξημένες πιέσεις για νέα μέτρα στήριξης. Ενδεικτικά στη Γερμανία βρίσκεται προ των πυλών και τρίτο πακέτο στήριξης, πέρα από τα 30 δισ. ευρώ που έχουν μοιραστεί από τα δύο πρώτα πακέτα.
Υπολογίζεται πως συνολικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη διαθέσει το ποσό των 280 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης προκειμένου να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην εκτόξευση του κόστους ζωής. Όμως, το ποσό αποδεικνύεται μικρό μπροστά στο ντόμινο των ανατιμήσεων.
Διόγκωση του πληθωρισμού
Το ράλι των ενεργειακών τιμών ενισχύσει παράλληλα και τις πληθωριστικές πιέσεις, σε ένα διάστημα που ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» στις περισσότερες χώρες της περιοχής και στην Ευρωζώνη συνολικά. Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης δεν φαίνεται να έκανε την παραμικρή διαφορά, ανοίγοντας το δρόμο για τουλάχιστον ανάλογη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα το ευρώ δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα από τον καταιγισμό των αρνητικών ειδήσεων έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό 20ετίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Το συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιούλιου που δημοσιεύτηκαν σήμερα, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχο για την πορεία του ευρώ και το γεγονός πως μπορεί τελικά να επιταχύνει την άνοδο του πληθωρισμού.
Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας;
Μέσα στο κλίμα αυτό κυκλοφορούν σενάρια περί έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. προκειμένου να συζητούν τις δυσμενείς εξελίξεις και τη δυνατότητα μιας συντονισμένης δράσης απέναντι στο ενεργειακό ράλι.
Υπενθυμίζεται πως, από τις 31 Αυγούστου και για τρεις ημέρες, η Gazprom έχει ανακοινώσει πως θα κλείσει και πάλι προσωρινά τη ροή μέσω του Nord Stream 1, για υποτιθέμενες εργασίες συντήρησης. Ακόμη και αν η διακοπή αποδειχτεί όντως προσωρινή, θα διαταράξει τις αγορές, επιβεβαιώνοντας την ισχύ του ρωσικού εκβιασμού προς την Ευρώπη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις