Υποκλοπές: Μάχη κορυφής στη Βουλή – Στην αντεπίθεση ο Μητσοτάκης – Πυρ ομαδόν από τα κόμματα
Προεκλογική περίοδο θα θυμίζει αύριο η συνεδρίαση της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την υπόθεση των υποκλοπών.
Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την Παρασκευή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το θέμα των υποκλοπών.
Την συζήτηση είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την έκανε δεκτή η κυβέρνηση, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί η υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, από την ΕΥΠ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα μείνει εκτός κουβέντας το «περίφημο» κακόβουλο λογισμικό Predator, παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες δεν το προμηθεύτηκαν ποτέ.
Διαβάστε επίσης: Ο Διοικητής της ΕΥΠ για παρακολουθήσεις: «Κανείς δεν εξαιρείται»
Στην αντεπίθεση θα περάσει ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναμένεται να ξεκινήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία με την ομιλία του στις 11 το πρωί, θα κινηθεί θεσμικά, τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση Ανδρουλάκη, για να μη μείνουν σκιές.
Παράλληλα, θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση με το ύποπτο λογισμικό Predator, το οποίο έγινε προσπάθεια να εγκατασταθεί στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Επιπλέον, αναμένεται να αναφερθεί σε παθογένειες της ΕΥΠ που πρέπει να θεραπευτούν, για να μην έχουμε επανάληψη του ίδιου φαινομένου στο μέλλον, καθώς και για να μπορούν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας – που έχουν αποδείξει την αξία τους στα εθνικά μας θέματα, όπως έχει πει εξαρχής ο πρωθυπουργός – να κάνουν τη δουλειά τους.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δέχεται δριμεία επίθεση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς του αποδίδουν προσωπικές ευθύνες στο θέμα των υποκλοπών, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να περάσει στην αντεπίθεση, ανταποδίδοντας τις επιθέσεις κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιτεθεί, με τη σειρά του, στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας για εργαλειοποίηση της υπόθεσης Ανδρουλάκη για κομματικά οφέλη, με τη δημιουργία ενός τοξικού πολιτικού κλίματος.
Δύο παραιτήσεις που… δεν ηρέμησαν τα πνεύματα
Παρά το γεγονός ότι με το που αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, παραιτήθηκαν ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δεν ηρέμησαν τα πολιτικά πνεύματα από το σάλο που ξέσπασε για την υπόθεση.
Επιπλέον, ο διορισμός του διπλωμάτη Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του νέου διοικητή της ΕΥΠ και η παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την Τετάρτη, συγκέντρωσε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη συναίνεσης και «καθεστωτισμό».
Εξάλλου, οι διαρροές που υπήρξαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ειδικά ως προς τη φράση που φέρεται να είπε στη Βουλή ο κ. Δεμίρης, ότι «κανένας δεν εξαιρείται» αναφορικά με τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και όξυναν περαιτέρω το κλίμα.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, σήκωσε το «γάντι» και είπε «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αίτημα που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και με το οποίο συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει ταύτιση στο ζήτημα της χρονικής περιόδου που θα διερευνήσει η εξεταστική επιτροπή, από τα τρία πρώτα κόμματα της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση δηλώνει πως επιθυμεί τη διερεύνηση του παρόντος, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το παρελθόν – σε βάθος δεκαετίας – ώστε να επισημανθούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον, κάτι που έχει ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σκληρό «ροκ» από τον Αλέξη Τσίπρα
Στη λογική της σκληρής αντιπαράθεσης, που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στη Βουλή, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει, εξάλλου, να παραιτηθεί όσο το δυνατόν πιο… γρήγορα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να προσωποιήσει την υπόθεση των υποκλοπών, δείχνοντας ως βασικό υπαίτιο, αλλά και υποκινητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παράλληλα, θα στηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη για την υπόθεση της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, ωστόσο, θα επιχειρήσει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ με μία κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτησή του, την παραμονή της συζήτησης, με ένα βίντεο για τις παρακολουθήσεις.
Το βίντεο ξεκινά με ένα μήνυμα, το οποίο αναφέρει: «Προσοχή! Το παρακάτω βίντεο μπορεί να μην παρακολουθείτε μόνο από εσάς».
Στο βίντεο παρουσιάζονται οι ετυμολογίες των ρημάτων «υποκλέπτω» και «παρακολουθώ», καθώς και δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
«Παρακολουθείτε ακόμα;», γράφει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρακολουθείτε ακόμα; #ΕΥΠ #υποκλοπές pic.twitter.com/kFnHVWMbmu
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) August 25, 2022
Ανδρουλάκης: Να πει στη Βουλή ο Μητσοτάκης γιατί με παρακολουθούσαν
Παρότι ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης θα είναι και ο μεγάλος απών από την συζήτηση στη Βουλή, καθώς αν και αρχηγός κόμματος δεν είναι βουλευτής, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, μία ημέρα πριν την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγήσει δημόσια, με την ομιλία του στη Βουλή, για ποιο λόγο τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης – τον οποίο και θα εκπροσωπήσει στη διαδικασία ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης – υποστήριξε πως «η κυβέρνηση του έχει στήσει πλεκτάνη».
«Ένας παρακρατικός μηχανισμός ήθελε όμηρο το ΠΑΣΟΚ. Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για προσωπικές ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε, μάλιστα: «Είστε ο πρωθυπουργός που, στην προεκλογική περίοδο του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούσε έναν από τους βασικούς υποψηφίους, που βάφτισε νόμιμο λάθος την παραβίαση του Συντάγματος και με καλεί να γίνω συνένοχος».
Και προσέθεσε: «Ουδέποτε υπήρξε επίσημη προσπάθεια ενημέρωσής μου από κάποια δημόσια αρχή. Θέλετε να έρθω μόνος μου για να μου ψυθιρίσετε κάτι στο αυτί. Αυτή η κυβέρνηση και εσείς, δεν αξίζει να έχετε θέσεις ευθύνης, δεν έχει κανένα φρένο αυτός σας ο κατήφορος».
Πυρ ομαδόν και από Κουτσούμπα – Βαρουφάκη
Με επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναμένεται να κινηθούν και ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Ας μην ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ έχει καταγγείλει συνακροάσεις – υποκλοπές στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στον Περισσό.
Ο κ. Κουτσούμπας θα επιχειρήσει να αναδείξει το «σκοτεινό και επικίνδυνο» – όπως το έχει χαρακτηρίσει – θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις και έχουν ψηφίσει τα υπόλοιπα κόμματα, «το οποίο στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης και παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών».
Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, μάλιστα, μία ημέρα πριν την συζήτηση έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, ζητώντας την σχετική ενημέρωση που προβλέπει ο νόμος για τις άρσεις απορρήτου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις