ΜέΡΑ25: Λύση στο πρόβλημα της στέγης οι περιορισμοί στο Airbnb και η σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας
Σκανδαλώδες χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει σχετικό οργανισμό μετά την κατάργηση του ΟΕΚ από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2012.
- Που είναι τα παιδιά; Περισσότερα από 3.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έφτασαν φέτος στην χώρα μας
- «Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»
- Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη - «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά» ανέφερε με αφορμή το «Allou Fun Park»
- Γαλλία: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το νωρίτερο το βράδυ
Τις προτάσεις του για την επίλυση του προβλήματος στέγης με περιορισμούς στο Airbnb και σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας καταθέτει το ΜέΡΑ25, ασκώντας ταυτοχρόνως κριτική στις πολιτικές άλλων κομμάτων.
Δεν υπάρχει καμία στεγαστική πολιτική από το 2012
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι στη χώρα μας, που μετά από τόσα χρόνια μνημονίων και πανδημίας έχουν να αντιμετωπίσουν και μια δυσθεώρητη ακρίβεια, είναι τα ενοίκια και η στέγαση. Ένα πρόβλημα που επιτάθηκε βέβαια και με τις διάφορες πλατφόρμες και το λεγόμενο «gentrification». Ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα έντονα αυτές τις μέρες και οι φοιτητές και φοιτήτριες που ψάχνουν να βρουν στα μεγάλα αστικά κέντρα μια φοιτητική στέγη», σημειώνει αρχικά το ΜέΡΑ25.
- Διαβάστε επίσης Σκέρτσος: Έτσι θα μειωθούν οι τιμές στα ακίνητα – Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τη στεγαστική πολιτική
Στην ιστορική αναδρομή του θέματος που ακολουθεί, όπως αναφέρει, «στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου το Φλεβάρη του 2012 με τον γνωστό ν. 4046 που ψηφίστηκε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, καταργήθηκε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και δεν υπάρχει πλέον στη χώρα μας καμία στεγαστική πολιτική. Ασχέτως αν τώρα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τολμάει να μιλάει κιόλας για το πρόβλημα της στέγασης όταν το ίδιο σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε σε αυτό με τις πολιτικές του. Το ζήτημα όμως της κοινωνικής στέγης είναι εξαιρετικά σημαντικό για την κοινωνία, ιδιαίτερα τώρα που η ακρίβεια χτυπάει την πόρτα κάθε νοικοκυριού. Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχουμε πρόγραμμα κοινωνικής στέγης και δεν εννοούμε απλώς επιδόματα ενοικίων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επανασύσταση του ΟΕΚ, εννοούμε το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να μειώσει πραγματικά το κόστος της στέγης που είναι η αύξηση της προσφοράς στέγης μέσα από το χτίσιμο, την οικοδόμηση σύγχρονων, οικολογικών κοινωνικών κατοικιών».
Σκανδαλώδες
Στο «δια ταύτα», το ΜέΡΑ25 προτείνει «να συσταθεί άμεσα ένας Οργανισμός Κοινωνικής Κατοικίας που δεν υπάρχει σε αυτήν την χώρα -και είναι σκανδαλώδες που δεν υπάρχει- και ένα Πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγης με παροχή στέγης σε όσους το έχουν ανάγκη.
Παράλληλα, η εκτεταμένη χρήση της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης (και υπομίσθωσης) «AirBnB» και συναφών εταιρειών, πέραν των φορολογικών ζητημάτων που προξένησε, έχει προκαλέσει ασύμμετρο πρόβλημα στο ύψος των μισθωμάτων και στη διαθεσιμότητα των μισθίων, ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές των Αθηνών και της Ελλάδας εν γένει. Πέραν του γενικού προβλήματος της κατακόρυφης αύξησης του ύψους των μισθωμάτων, ειδικά ως προς τους φοιτητές και σπουδαστές που πρωτοεγκαθίστανται στην πόλη των σπουδών τους, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθίσταται προδήλως απαγορευτική. Το μέγεθος του προβλήματος απαιτεί άμεση νομοθετική ρύθμιση», επισημαίνει.
Χρονικό όριο και όριο μισθίων
Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζει και τη σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει με την οποία «θεσπίζεται χρονικό όριο βραχυχρόνιας μίσθωσης και όριο στον αριθμό των μισθίων τα οποία μπορεί ένας εκμισθωτής βραχυχρονίως να εκμισθώσει».
Επί λέξει, «δεν επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος. Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Ιουνίου κάθε ημερολογιακού έτους, καθώς και τριάντα (30) ημέρες κατά την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, με χρονική απόσταση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης περιόδου μίσθωσης τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος». Με την νομοθετική αυτή ρύθμιση «θα επέλθει η αποσυμφόρηση ενός προβλήματος», εκτιμά, τέλος, το ΜέΡΑ25.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις