Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς θα είναι οι επόμενοι έξι μήνες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς θα είναι οι επόμενοι έξι μήνες

Ο Guardian κάνει πέντε προβλέψεις όσον αφορά στην πορεία που θα ακολουθήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι έξι πρώτοι μήνες του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονται πίσω μας  βρίσκονται ήδη πίσω μας, με τις μάχες ωστόσο να συνεχίζονται και την έκβαση να είναι αβέβαιη, όπως άλλωστε φρόντισε να επισημάνει σήμερα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο αρθρογράφος σε θέματα άμυνας και ασφάλειας της εφημερίδας Guardian, Dan Sabbagh -ο οποίος βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα από την έναρξη του πολέμου- αποτυπώνει σε πέντε κομβικά σημεία τη δική του εικόνα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης: Μετά από έξι μήνες πολέμου, ποιος είναι τελικά ο στόχος του Πούτιν;

Σενάριο πρώτο: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για άλλον έναν χρόνο, αλλά σε μικρότερη ένταση

Μπορεί να έχουν ήδη περάσει έξι μήνες από την 24η Φεβρουαρίου, αλλά Ρωσία και Ουκρανία είναι έτοιμες να παραδώσουν τα όπλα παρά τις σημαντικές απώλειες που έχουν υποστεί.

Το Κίεβο θέλει την επανάκτηση των υπό κατάληψη εδαφών της. Η Μόσχα, από τη μεριά της, θέλει να συνεχίσει να πληγώνει τους Ουκρανούς και τη Δύση. Η ρωσική πλευρά θεωρεί πως ο χειμώνας θα είναι με το μέρος της.

Δεν έχουν γίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών μετά τις αποκαλύψεις για βαναυσότητες σε Μπούτσα και Ιρπίν. Παράλληλα, η κινητικότητα στην πρώτη γραμμή έχει ελαχιστοποιηθεί μετά την πτώση του Λίσιτσανσκ στα τέλη Ιουνίου. Ουκρανία και Ρωσία παλεύουν για την υπεροχή, αλλά εμφανίζουν σημάδια εξάντλησης.

Σενάριο δεύτερο: Η Ουκρανία δεν διαθέτει τα μέσα για μια αποτελεσματική συμβατική αντεπίθεση, ενώ ο ανταρτοπόλεμος μοιάζει πιο αποτελεσματικός για μια ρωσική κατάρρευση

Η Ουκρανία θα ήθελε πολύ να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου, ωστόσο ανώτερος διοικητικός παράγοντας παραδέχτηκε ότι «δεν έχουμε την απαιτούμενη ικανότητα να τους απωθήσουμε».

Το Κίεβο έχει μετατοπίσει τη στρατηγική του σε επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τολμηρές επιδρομές ειδικών δυνάμεων σε ρωσικές βάσεις μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Σύμφωνα με το στενό προεδρικό σύμβολο, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ο σκοπός είναι «να δημιουργήσουμε χάος στις ρωσικές δυνάμεις». Αν και κάτι τέτοιο θα θόλωνε την αποτελεσματικότητα των εισβολέων, δεν είναι πιθανό να κατορθώσει να τους κάνει να καταρρεύσουν και να εκχωρήσουν οικειοθελώς τη Χερσώνα, όπως ελπίζουν κάποιοι ουκρανοί αξιωματούχοι.

Σενάριο τρίτο: Η Ρωσία εξακολουθεί να θέλει να προελάσει, ωστόσο είναι πιθανόν να αλλάξει στρατηγική, επικεντρώνοντας την προσοχή της στα κεκτημένα και στην προσάρτηση ουκρανικών περιοχών

Η Ρωσία δεν έχει κανένα νέο επιθετικό σχέδιο εκτός από το τις μαζικές επιθέσεις του πυροβολικού και την καταστροφή πόλεων για να συνεχίσει να κινείται εντός της Ουκρανίας. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή είναι αποτελεσματικό και εν μέρει για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, έχοντας χάσει, σύμφωνα με ορισμένες δυτικές εκτιμήσεις, 15.000 στρατιώτες μέχρι στιγμής.

Εμμένει σε αυτή την επιλογή, αλλά η πρόοδος είναι αργή, μερικώς γιατί χρειάστηκε να στείλει νέες δυνάμεις στη Χερσώνα.

Το Κρεμλίνο μπορεί να μην έχει επιτύχει όσα θα ήθελε στον πόλεμο, αλλά κατέχει μεγάλες εκτάσεις ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και τα νότια και μιλά ανοιχτά για δημοψηφίσματα για την προσάρτησή τους, όπως είχε γίνει και με την Κριμαία.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει, είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην εδραίωση της εξουσίας στα ήδη κατακτηθέντα εδάφη.

Διαβάστε επίσης: Πώς μεταμόρφωσαν έξι μήνες πολέμου την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρώπη

Σενάριο τέταρτο: Ο χειμώνας θα φέρει μια ένα νέο κύμα ανθρωπιστικής κρίσης και μια ευκαιρία για όποιον προετοιμαστεί καλύτερα

Ο χειμώνας βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών σχεδιασμών και των δύο πλευρών. Η Ουκρανία ανησυχεί ήδη για τα ανθρωπιστικά ζητήματα καθώς τα καύσιμα θέρμανσης έχουν ήδη εξαντληθεί σε συγκροτήματα κατοικιών στην επαρχία του Ντονέτσκ και σε άλλες περιοχές της πρώτης γραμμής.

Αξιωματούχος προέβλεψε ότι το χειμώνα θα υπάρξει νέο κύμα μετανάστευσης με ενδεχομένως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τα σύνορα προς την Πολωνία.

Οι Ρώσοι βλέπουν τον χειμώνα ως ευκαιρία. Η Ουκρανία φοβάται ότι η Ρωσία θα στοχεύσει το ενεργειακό της δίκτυο, καθιστώντας το πρόβλημα της θέρμανσης πιο οξύ και θα μπορούσε απλώς να απενεργοποιήσει τον τεράστιο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η Μόσχα θέλει, επίσης, να παρατείνει το πλήγμα στη Δύση αναφορικά με το ενεργειακό κόστος και έχει κάθε κίνητρο να αυξήσει την πίεση.

Η άνοιξη, ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελέσει το ορόσημο για μια νέα επίθεση – κάθε πλευρά θα θέλει να φορτίσει τις δυνάμεις της και να προετοιμαστεί για ακόμη έναν γύρο μαχών.

Σενάριο πέμπτο: Η Δύση πρέπει να αποφασίσει αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει ή απλώς να αντέξει – και οφείλει να προσθέσει στις ανάγκες και την ανθρωπιστική βοήθεια

Η Ουκρανία θα αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τον εχθρό χωρίς τη στρατιωτική βοήθεια των δυτικών συμμάχων της. Αλλά δεν έχει λάβει αρκετό οπλισμό, όπως μαχητικά αεροσκάφη, που θα επέτρεπαν να απωθήσει τους εισβολείς.

Οι δυτικοί πολιτικοί μιλούν για ανάγκη η Ρωσία να απωθηθεί από τη χώρα, αλλά δεν παρέχουν αρκετή δύναμη για να καταστεί δυνατό.

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει. Υπάρχει, για παράδειγμα, σημαντική έλλειψη πόρων για την ανοικοδόμηση σπιτιών. Στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά του Κιέβου, κτίσματα παραμένουν ερειπωμένα εδώ και πέντε μήνες, από τότε που έφυγαν οι Ρώσοι. Οι κάτοικοι, σε απόγνωση, αναγκάζονται να ζουν σε γκαράζ ή προσωρινά καταλύματα.

Όσοι εκτοπίστηκαν μένουν ακόμα και σε σχολεία, νηπιαγωγεία ή άλλες δομές, όπου όμως δεν είναι δυνατό να ζήσουν επί μακρόν.

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024