Μπροστά σε δύσκολες – πολιτικά – εβδομάδες βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το γαλάζιο στρατόπεδο βλέπει να βαίνει κλιμακούμενο το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ σε μια περίοδο που το πρωθυπουργικό επιτελείο και προσωπικά ο Μητσοτάκης θα είχαν την προσοχή στραμμένη πρωτίστως στην προετοιμασία για τις εξαγγελίες και τα πολιτικά μηνύματα της ΔΕΘ. Μετά τη δρομολόγηση κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τη σοβαρή υπόθεση της «νόμιμης επισύνδεσης» στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ, η κυβέρνηση σκοπεύει να ενεργοποιήσει πιο εμφατικά τη στρατηγική της για «διεύρυνση» της πολιτικής ατζέντας και της επικαιρότητας, όσο κι αν προεξοφλεί ότι δεν θα υποχωρήσουν οι σκληροί τόνοι από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων (τοποθετήσεις και ανακοινώσεις τόσο από τον Ανδρουλάκη όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα) προμηνύουν «άγρια» μάχη κορυφής σήμερα στη Βουλή, ενώ επίκειται η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (την ερχόμενη Δευτέρα), με προς το παρόν άγνωστο τον ακριβή αντίκτυπο της υπόθεσης στην κοινή γνώμη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από αυτούς τους δύο σταθμούς (τις σημερινές τοποθετήσεις-αντεπιθέσεις του Μητσοτάκη και τις αποφάσεις για την Εξεταστική δηλαδή) το Μαξίμου θα προσπαθήσει να περάσει σε νέα, δεύτερη φάση. Ανάλογα βεβαίως με τα γεγονότα στον επόμενο τουλάχιστον έναν μήνα, θέλει να γυρίσει ολικά την ατζέντα του σε άλλες προκλήσεις, κυρίως στα μέτωπα του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Είναι ενδεικτικός ο άμεσος στόχος, όπως τον θέτει κυβερνητικός παράγοντας, να υπάρξει ένα «καθαρό 10ήμερο» πολύπλευρης προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, ώστε ο Πρωθυπουργός να μπορέσει να εμφανιστεί στην αρχή του φθινοπώρου τόσο με πειστικά «αντίδοτα» στον δύσκολο χειμώνα για τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όσο και με αποτελεσματικά «αναχώματα» στην πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις.

Μέχρι τότε το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να έχει πάρει τις πρώτες απαντήσεις, μέσα από δημοσκοπήσεις που… είναι πλέον στον δρόμο, για τον αντίκτυπο της υπόθεσης στην κοινή γνώμη, ενώ στο μικροσκόπιο θα τεθούν και τα μετά ΔΕΘ γκάλοπ, θέτοντας κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε θέση αναπροσαρμογής στρατηγικής ή και πλήρους αναθεώρησης πρωτοβουλιών. Με άγνωστο παράγοντα, πλην καθοριστικό για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως παραδέχονται και μέσα στο γαλάζιο στρατόπεδο, τις τελικές διαστάσεις που θα λάβει τελικά το θέμα των «νόμιμων επισυνδέσεων» καθορίζοντας εν τέλει το προεκλογικό κλίμα.

Σταθερότητα

Ηδη από την κυβέρνηση και τη ΝΔ σηκώνουν το χαρτί της «σταθερότητας» και της «ενότητας», με την αγωνία των γαλάζιων μεταξύ άλλων να μην καταγραφούν φυγόκεντρες τάσεις διαρκείας ιδίως στη μετριοπαθή, κεντρώα δεξαμενή ψηφοφόρων, αλλά και με τις ανησυχίες που προκαλεί η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Εξού και θα ενταθούν τα πολιτικά μηνύματα περί διακυβευμάτων επόμενης μέρας και περί ανάγκης αποτελεσματικότητας στα «πραγματικά προβλήματα» της κοινωνίας.

«Σε ό,τι αφορά την αντίληψή μας για τον πολιτικό και εκλογικό χρόνο έχουμε τοποθετηθεί και έχουμε αποδείξει πώς τον αντιλαμβανόμαστε (…) όχι μέσα από σκοπιμότητες και μικροκομματικά παιχνίδια» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καρφώνοντας «δυνάμεις που θεωρούν ότι μπορεί να βγουν κερδισμένες από την αστάθεια» και θέλοντας να βγάλει από το κάδρο τυχόν κυβερνητικές σκέψεις ή αγωνίες για έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ