Ερντογάν: Γιατί ξαφνικά ο τούρκος πρόεδρος γίνεται «καλός» με τους εχθρούς του
Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι επερχόμενες εκλογές αναγκάζουν τον Ερντογάν σε αλλαγή τακτικής. Πόσο τον ευνοεί το διεθνές περιβάλλον για να οικοδομήσει νέες συμμαχίες
Ο Ερντογάν έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει σχέσεις με κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου που μέχρι πρότινος είχε από κακές έως εχθρικές σχέσεις. Οι παγκόσμιες ισορροπίες που τείνουν να αλλάξουν με την κρίση της ηγεμονίας των ΗΠΑ και οι γεωστρατηγικές εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγούν τα κράτη της περιοχής να αναζητούν νέες εναλλακτικές στις συμμαχίες τους και να διεκδικούν έναν κατά κάποιο τρόπο πιο αυτόνομο ρόλο. Ωστόσο, η αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν είναι άρρηκτα δεμένη με τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, με την έκρηξη του πληθωρισμού και με τις επερχόμενες εκλογές για τις οποίες ο τούρκος πρόεδρος πρέπει να «τρέξει» πολύ ώστε να ξανακερδίσει την ψήφο των συμπολιτών του.
Ο Asli Aydintasbas σε άρθρο γνώμης στην Washington Post, σκιαγραφεί την πολιτική του Ερντογάν στο εξωτερικό και το εσωτερικό. «Ποτέ μην υποτιμάτε τον Τούρκο πρόεδρο» αναφέρει στην αρχή του άρθρου του και προσθέτει: «Παρά το ιστορικό – που δικαίως του αποδίδεται – ως αδίστακτου ισχυρού άνδρα, είχε πάντα μια οξεία αίσθηση του πότε είναι καιρός να εγκαταλείψει μια δυσμενή θέση. Τώρα, το αποδεικνύει ξανά».
Περιφερειακός ηγεμόνας
Για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η Τουρκία έχει εδραιωθεί ως περιφερειακός ηγεμόνας, δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, επιδεικνύοντας τη δύναμή της στη Μεσόγειο και αναπτύσσοντας στρατεύματα στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ. Ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν πήγε χέρι-χέρι με το σχέδιό του να εξαπλώσει την επιρροή της Τουρκίας στα πρώην οθωμανικά εδάφη και να αναδιαμορφώσει την περιοχή σύμφωνα με την εικόνα της Τουρκίας.
Αυτό περιελάμβανε – μαζί με το Κατάρ- τη βοήθεια σε ομοϊδεατικά ισλαμιστικά κινήματα να αποκτήσουν εξουσία σε όλη την περιοχή. (Η ιδεολογική βεντέτα των δύο αυτών δυνάμεων με άλλες αραβικές μοναρχίες στην περιοχή του Κόλπου καθόρισε τη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, εκτείνοντας τις συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Μεσόγειο και τη Συρία – ακόμη και τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, σε ζώνες συγκρούσεων).
Η αλλαγή των συσχετισμών
Τώρα, όλα αυτά φαίνεται να αλλάζουν. Με κίνητρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αναβίωση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και την υποχώρηση των ΗΠΑ στην περιοχή, τα κράτη της Μέσης Ανατολής στρέφονται προς τα μέσα, εδραιώνοντας τα καθεστώτα τους και επιδιώκοντας να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ τους. Η Τουρκία δεν αποτελεί εξαίρεση. Τον τελευταίο χρόνο, η Άγκυρα στέλνει αθόρυβα απεσταλμένους στις πρωτεύουσες της περιοχής, προσφέροντας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τους πρώην εχθρούς της.
Η Τουρκία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι διορίζουν εκ νέου πρεσβευτές μετά από μια δεκαετία και πλέον ταραχωδών σχέσεων. Τον Φεβρουάριο, ο Ερντογάν ταξίδεψε στο Άμπου Ντάμπι για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Mohamed bin Zayed al-Nahyan των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρόλο που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν παρουσιάσει τον MBZ, ως ορκισμένο εχθρό της Τουρκίας και χορηγό της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.
Τον Μάρτιο, ο Τούρκος εισαγγελέας που ερευνούσε τη δολοφονία του αρθρογράφου της Post, Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, μετέφερε την υπόθεση στη Σαουδική Αραβία, κρύβοντας ουσιαστικά την έρευνα κάτω από το χαλί και επιτρέποντας έτσι στον Ερντογάν να επισκεφθεί το Ριάντ και να αγκαλιάσει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η Άγκυρα έχει επίσης στείλει αντιπροσωπείες στην Αίγυπτο για να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε η τουρκική υποστήριξη προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η εμπλοκή της στον πόλεμο της Λιβύης.
Αβέβαιες οι εκλογές για τον Ερντογάν
Ο Ερντογάν, φυσικά, έχει τους δικούς του προσωπικούς λόγους για να θέλει να κάνει φιλίες με καθεστώτα στα οποία κάποτε ήλπιζε να κυριαρχήσει. Ενόψει των γενικών εκλογών του 2023, ο Τούρκος ηγέτης μοιάζει πιο ευάλωτος από ποτέ. Με μια ενωμένη αντιπολίτευση και μια οικονομία σε ύφεση, η δημοτικότητά του βρίσκεται σε πτώση. Τα κρατικά ταμεία της Τουρκίας είναι σχεδόν άδεια. Η λίρα διολισθαίνει και ο πληθωρισμός είναι γύρω στο 80%. Παρά την ισχυρή του θέση στη χώρα, οι πιθανότητες επανεκλογής του Ερντογάν είναι αβέβαιες. Ο πρόεδρος ελπίζει ότι με το να κάνει φίλους τους πρώην εχθρούς του, ιδίως τα πλούσια κράτη του Κόλπου, θα φέρει τα αναγκαία μετρητά που θα του επιτρέψουν να τα βγάλει πέρα μέχρι τις εκλογές – αποτρέποντας την απειλή της χρεοκοπίας από μια διαφαινόμενη κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών.
Στην πιο δραματική ίσως αντιστροφή πολιτικής, η Άγκυρα αφήνει τώρα να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να συνομιλεί ακόμη και με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία – μετά από χρόνια πίεσης για αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό και υποστήριξης ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Προεκλογική δέσμευση για Συρία
Η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δαμασκό δεν αφορά το οικονομικό σκέλος. Πρόκειται για τον κατευνασμό των Τούρκων ψηφοφόρων που είναι θυμωμένοι με την παρουσία εκατομμυρίων προσφύγων στη χώρα τους. Η αντιπολίτευση της Τουρκίας ζητά εδώ και καιρό την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία, υπονοώντας ότι αυτό θα οδηγήσει στην εθελοντική επιστροφή των Σύρων προσφύγων. Τώρα, ο Ερντογάν πηδά σε αυτό το άρμα, λαμβάνοντας μέτρα για να ενθαρρύνει τον επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύρων που διέφυγαν από το καθεστώς.
Στην πραγματικότητα, μια τέτοια επιστροφή είναι απίθανο να συμβεί. Το καθεστώς Άσαντ έχει αποδειχθεί ανίκανο για μεταρρυθμίσεις ή για την εξασφάλιση των συνθηκών ασφαλούς επαναπατρισμού. Με 4 εκατομμύρια Σύρους που αντιτίθενται στο καθεστώς εντός της Τουρκίας και εκατομμύρια ακόμα στα σύνορά της, η Άγκυρα δεν μπορεί να επιβάλει μια διευθέτηση μεταξύ της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, πόσο μάλλον να στείλει Σύρους πίσω σε ένα αβέβαιο μέλλον. Αλλά είναι η υπόσχεση του επαναπατρισμού, σε αντίθεση με την πραγματικότητα, που έχει σημασία πριν από τις εκλογές. Ο Ερντογάν ελπίζει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μια συμφωνία με τη Δαμασκό θα μπορούσε να απομακρύνει τις ευρείες επικρίσεις για την πολιτική του στη Συρία.
Ο ρόλος της Δύσης
Το περιφερειακό κόλπο αποκλιμάκωσης του Ερντογάν αρχίζει να αποδίδει οικονομικά. Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας παρουσιάζουν αύξηση άνω των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αρχή του έτους. Οι αγορές εικάζουν ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για χρήματα της Ρωσίας και του Κόλπου – και ότι πρόκειται να έρθουν κι άλλα. Ενώ οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση της Άγκυρας να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να παράσχει μια σανίδα σωτηρίας στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί σχετικά με την αποδοκιμασία τους. Η στρατηγική θέση της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα είναι κρίσιμη για την αυτοάμυνα της Ουκρανίας. Το τελευταίο πράγμα που θέλει η Δύση είναι να ανταγωνιστεί τον Ερντογάν και να τον ωθήσει περισσότερο προς το Κρεμλίνο.
Η διπλωματική επίθεση γοητείας του Ερντογάν είναι τακτικά έξυπνη – αλλά δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι καθοδηγείται από την επίγνωση της δεινής εσωτερικής του θέσης. Παρά την αυταρχική παρέκκλιση της Τουρκίας, το εκλογικό σύστημα παραμένει ανταγωνιστικό. Οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, τη χαοτική οικονομική κακοδιαχείριση και την κατεύθυνση της χώρας συνολικά. Η ένεση μετρητών από ξένες χώρες μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας οικονομικής καταστροφής, αλλά τελικά ο Πούτιν, ο Άσαντ και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία. Οι πολίτες της θα το κάνουν.
Και μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να πείθονται ότι ο Ερντογάν μπορεί να προσφέρει ένα καλύτερο αύριο.
- ΣΥΡΙΖΑ: Γυρίζουν σελίδα – Ο συνθετικός Φάμελλος, ο νούμερο 2 Πολάκης και το στοίχημα της ενότητας
- Κάστρο Καλαμάτας: Αποκατάσταση και αναβάθμιση των οχυρώσεων
- Ρεύμα: Τα σενάρια για «πυρηνικά τσέπης» στα νησιά – Αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες με πετρέλαιο
- Φωτιά στο Κορωπί: Σε χώρο ανακύκλωσης οχημάτων – Ένας τραυματίας
- Η «τεσσάρα» κόντρα στην ΑΕΚ «εκτόξευσε» τον Ολυμπιακό – Το +11% και τα δεδομένα στη μάχη του τίτλου (pic, vid)
- Η μεγάλη κίνηση του Παύλου Πολάκη