Τα ευχαριστώ του Αλεξάντερ Τσέφεριν κι ο Μπόμπαν
Τι έκαναν εδώ ο Τσέφεριν και ο Θεοδωρίδης
- Το άγριο έγκλημα που στιγμάτισε την Ελλάδα τα Χριστούγεννα του 1965
- Ποιους φόρους και πρόστιμα ακυρώνει η ΑΑΔΕ λόγω... λάθους
- Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία - «Φώναζε και απειλούσε»
- Ρωσικό φορτηγό πλοίο βυθίστηκε στη Δυτική Μεσόγειο - Δύο αγνοούμενοι
Δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει πέρασμα του προέδρου της UEFA από την Ελλάδα και η επίσκεψή του να μη συγκαταλέγεται στις σημαντικές ειδήσεις της ημέρας. Συνέβη την περασμένη Τετάρτη, όταν έφτασε στην Αθήνα ο Αλεξάντερ Τσέφεριν. Ο πρόεδρος της UEFA ήρθε στα μέρη μας (συνοδευόμενος μάλιστα και από τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θόδωρο Θεοδωρίδη – πράγμα σπάνιο), πήγε και στο Μαξίμου και στην ΕΠΟ κι όμως η επίσκεψή του απασχόλησε τα ΜΜΕ ελάχιστα. Η κυβέρνηση και η ΕΠΟ δεν προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποιου είδους «μέγα θέμα» συνδέοντας την επίσκεψη με διάφορους δικούς τους στόχους που προβάλλουν κατά καιρούς. Ακόμα και οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις ήταν αυτή τη φορά τυπικές. Οι φωτογραφίες είχαν μάλλον μεγαλύτερη σημασία: διανύουμε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιθυμεί να επισκέπτονται τον Πρωθυπουργό λογιών λογιών διάσημοι επισκέπτες.
Μανώλης
Η όλη ιστορία μού θύμισε ένα παλιό περιστατικό στο οποίο πρωταγωνιστεί ένας ήρωάς μου, ο μεγάλος Μανώλης Μαυρομμάτης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήρθε ένα απόγευμα στην Ελλάδα ξαφνικά ο τότε πρόεδρος της FIFA Ζοάο Χαβελάνζε, καλεσμένος του ατζέντη ποδοσφαιριστών και προσωπικού του φίλου Γιάννη Κόντη. Ο Χαβελάνζε, που ανήκε στη σπάνια κατηγορία των ανθρώπων που έχουν γεννηθεί ηλικιωμένοι και κανείς δεν θυμάται νέους (πάντα πίστευα πως ο Βραζιλιάνος γεννήθηκε 75 χρονών και πέθανε γύρω στα 140…), είχε έρθει για να περάσει ένα ήσυχο τριήμερο και όχι για να συναντηθεί με έλληνες παράγοντες. Επειδή, παρά τη μυστικότητα, η επίσκεψη έγινε γνωστή, ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Κώστας Τριβέλας έτρεξε στον Αστέρα Βουλιαγμένης να τον συναντήσει. Μια σύμπτωση (;) ήθελε να βρίσκεται στο ιστορικό ξενοδοχείο κι ο Μανώλης Μαυρομμάτης.
Μπροστά
Την επομένη ο γνωστός δημοσιογράφος (και χρόνια αργότερα ο μόνος αθλητικογράφος που έγινε ευρωβουλευτής στην ιστορία της Ευρώπης…) βγήκε σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό να μιλήσει για τη συνάντηση των δύο ανδρών. Ο Μαυρομμάτης δεν ήθελε ωστόσο να αποκαλύψει όσα γνώριζε – για λόγους αυστηρά προσωπικούς. Οταν ρωτήθηκε ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης των δύο, έδωσε μια απάντηση που πέρασε στην ιστορία. «Οι δυο άνδρες συζήτησαν για πολλά», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «στο τέλος συμφώνησαν πως το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ»! Αυτό θα μπορούσε να το επισημάνει σε ανακοίνωση και η κυβέρνηση και η ΕΠΟ μετά την επίσκεψη του Τσέφεριν. Οχι μόνο γιατί απαντάει σε κάθε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι συζητήθηκε, αλλά και γιατί ο μεγάλος Μανώλης Μαυρομμάτης ήταν πάνω από τριάντα χρόνια μπροστά…
Μπόμπαν
Επί της ουσίας, τώρα, στην ερώτηση τι έκαναν εδώ ο Τσέφεριν και ο Θεοδωρίδης η απάντηση είναι απλή. Ηρθαν για να ευχαριστήσουν την ελληνική κυβέρνηση για την υπέρ της UEFA θέση που πήρε στο δικαστήριο που θα έχει τον Δεκέμβρη η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία με αντίδικους την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Γιουβέντους και αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα. Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει καταθέσει μια σχετική νομική έκθεση που έχει μπει στον δικαστικό φάκελο της UEFA ήδη από τον περασμένο Μάιο κι ο Τσέφεριν, που έχει και καλή προσωπική σχέση με τον Πρωθυπουργό, χάρηκε πολύ για αυτό. Επί τη ευκαιρία οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν με στελέχη της κυβέρνησης (τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον ίδιο τον Γεραπετρίτη) για θέματα που έχουν να κάνουν με το ελληνικό ποδόσφαιρο – κυρίως για το ζήτημα της επαγγελματικής διαιτησίας. Και παρουσίασαν σε όλους τον νέο υπεύθυνο παράγοντα για αυτό που στην UEFA αποκαλούν «ελληνικό πρόβλημα» – θα είναι πλέον ο παλιός κροάτης ποδοσφαιριστής Ζβόνιμιρ Μπόμπαν αυτός που θα ασχολείται μαζί μας και όχι ο Ζόραν Λάκοβιτς, δηλαδή ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών ομοσπονδιών. Ο Ζόραν μάλλον δεν έχει συνέλθει ακόμα από τον αποκλεισμό του αγαπημένου του Ερυθρού Αστέρα από τη Μακάμπι Χάιφα.
Λουκέτο
Είναι βέβαιο πως τα στελέχη της κυβέρνησης μίλησαν στον Τσέφεριν και για τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει στη λειτουργία της ΕΠΟ, για τη μη άψογη εφαρμογή της ολιστικής μελέτης που η κυβέρνηση και η UEFA υπέγραψαν και για άλλα πολλά. Εγώ λέω ότι απλά χάνουν χρόνο. Αν ήθελαν να ζητήσουν κάτι συγκεκριμένο από τον πρόεδρο της UEFA, αυτό θα έπρεπε να είναι να συνεχιστεί ο οικονομικός αποκλεισμός της ΕΠΟ από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία: είναι ο μόνος τρόπος για να σοβαρευτούν άπαντες στο Πάρκο Γουδή. Το λέω γιατί στη δική του συνάντηση ο πρόεδρος Τάκης Μπαλτάκος από τους ανθρώπους της UEFA ζήτησε λεφτά, αγάπη και τίποτα άλλο. Περιμένει από την UEFA πάνω από 5 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλιώς το μαγαζί θα βάλει λουκέτο.
Μπένετ
Η παρουσία του Μπόμπαν στη συνάντηση Τσέφεριν – Μητσοτάκη πρέπει να μπέρδεψε όσους έκαναν την αρχική ενημέρωση των δημοσιογράφων: εκ παραδρομής δόθηκε το όνομα του άγγλου αρχιδιαιτητή Μπένετ μεταξύ των παρόντων – για όποιον δεν είναι συνηθισμένος το Μπόμπαν και το Μπένετ μοιάζουν. Ο Αγγλος ωστόσο δεν θα πήγαινε ποτέ στο Μαξίμου χωρίς τον Μπαλτάκο και ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν είχε προσκληθεί. Πού θα πήγαινε ευχαρίστως ο Μπένετ; Σε κάποιο ελληνικό πανηγύρι σαν αυτά που γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο! Δεν είναι σχήμα λόγου και δεν θέλω να πω πως ο αρχιδιαιτητής μας είναι για να πανηγύρια – μακριά από μένα αυτού του είδους οι ποταπές σκέψεις. Απλά το διάβασα.
Διάβασα
Τι διάβασα; Οτι ο νέος αρχιδιαιτητής έζησε από κοντά τη μαγεία ενός αυθεντικού βλάχικου γλεντιού του Δεκαπενταύγουστου στο Λιβάδι Ολύμπου/Ελασσόνας, ενός όμορφου ορεινού χωριού που βρίσκεται στα όρια των Νομών Λάρισας και Πιερίας. Πώς βρέθηκε εκεί; Πήγε καλεσμένος του παλιού επόπτη γραμμών Αντώνη Καρατζίκα, που είναι υπεύθυνος στην ΚΕΔ για τους βοηθούς διαιτητές και είχε παρέα τον Σταύρο Μάνταλο που είναι υπεύθυνος εκγύμνασης διαιτητών. Ισως θυμάστε ότι τον Ιούλιο είχα γράψει πως ο Μπένετ έγινε αρχιδιαιτητής, γιατί στο διάστημα που ήταν στην ΚΕΔ έγινε κολλητός με έλληνες συναδέλφους του – πράγμα που ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ απέφευγε. Ο Αγγλος μπορεί στο τέλος να είναι μια ωραία απόδειξη πως στην Ελλάδα οι καλές παρέες σε πάνε παντού. Φυσικά και στα πανηγύρια…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις