Εύα Καϊλή στο in: Το Σύνταγμα προστατεύει το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών κάθε Ελληνα πολίτη
Η Εύα Καϊλή απαντά και σχετικά με τις δηλώσεις της στο Politico λέγοντας πως δεν έγινε «εκτενής αναφορά σε όσα ειπώθηκαν, μόνο σε μέρος αυτών με αφαιρετικό τρόπο»
- ΠΑΣΟΚ: Να σοβαρευτεί ο Γεωργιάδης, δεν θα συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ
- «Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης» το μήνυμα Φιντάν
- Αντιδράσεις για την κατασκευή μπροστά από τη Φοντάνα ντι Τρέβι - «Σαν μικρή παιδική πισίνα»
- «Ξαπλώνω στο κρεβάτι και ουρλιάζω»: Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ μιλάει για τη ζωή της με σκλήρυνση κατά πλάκας
«Το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα στο απόρρητο των τηλεπικοινωνιών κάθε Έλληνα πολίτη, πόσο μάλλον ενός Ευρωβουλευτή και Προέδρου μιας ιστορικής παράταξης», αναφέρει στην συνέντευξή της η Εύα Καϊλή. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξηγεί τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο θέμα των παρακολουθήσεων, τονίζοντας πως η ίδια «στηρίζει την πρόταση του προέδρου μας, του ΠΑΣΟΚ, για πλήρη διαφάνεια και διερεύνηση της υπόθεσης στην ελληνική Βουλή», ενώ από τον Ιούλιο, ως εισηγήτρια των Σοσιαλδημοκρατών στην ειδική διερευνητική επιτροπή παρακολουθήσεων, «πρότεινε την ενημέρωση της πολιτικής μας ομάδας και της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής τον Σεπτέμβρη από τον Νίκο Ανδρουλάκη».
Παράλληλα, αναφέρεται και σε όσα ακούγονται αυτές τις ώρες για τις δηλώσεις της στο Politico λέγοντας πως δεν έγινε «εκτενής αναφορά σε όσα ειπώθηκαν, μόνο σε μέρος αυτών με αφαιρετικό τρόπο» και πως μίλησε «για περισσότερες διερευνητικές αποστολές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε περισσότερες χώρες χωρίς να αλλάζει την σειρά προτεραιοτήτων που ήδη έχει αποφασιστεί στην επιτροπή».
Κυρία Καϊλη, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η υπόθεση των παρακολουθήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Ακολουθώντας μια σειρά αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις ευρωβουλευτών, πολιτικών και δημοσιογράφων σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ το 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε στις 9 Μαρτίου 2022 να συστήσει την επιτροπή PEGA για τη διερεύνηση καταγγελιών για παραβίαση ή κακοδιοίκηση κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σε σχέση με τη χρήση του Pegasus και άλλων spyware. Η Επιτροπή θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες χρησιμοποιούν την παρεμβατική επιτήρηση κατά τρόπο που παραβιάζει τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, με πρωτοβουλία μου ως Αντιπροέδρου υπεύθυνης και για τις τηλεπικοινωνίες στο Ευρωκοινοβούλιο και σε συνεργασία με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ξεκίνησα μια υπηρεσία που μπορεί να ελέγχει αν έχει παραβιαστεί η ασφάλεια στις συσκευές των Ευρωβουλευτών. Αυτή η υπηρεσία της dg itec, οδήγησε στην αποκάλυψη της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη την περίοδο των εσωκομματικών μας εκλογών. Ήδη 250 συνάδελφοι έχουν ελέγξει τις συσκευές τους, αναδεικνύοντας τις σημασία που έχει για την Δημοκρατία μας η ασφάλεια του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών μας.
Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν είναι εξαιρετικά ανησυχητικές στην Ελλάδα για μια Δημοκρατία που βασίζεται στο κράτος δικαίου.
Η νομιμη χρήση των νέων τεχνολογιών για την προστασία της εθνική ασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντική, ενώ η κατάχρηση τους και η παράνομη χρήση εξελιγμένων λογισμικών για αδικαιολόγητες παρακολουθήσεις εις βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και κάθε πολίτη δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο στηρίζω την πρόταση του προέδρου μας του ΠΑΣΟΚ για πλήρη διαφάνεια και διερεύνηση της υπόθεσης στην ελληνική Βουλή, και από τον Ιούλιο ως η εισηγήτρια των Σοσιαλδημοκρατών στην ειδική διερευνητική επιτροπή παρακολουθήσεων, σε συνεννόηση με συναδέλφους μου, πρότεινα την ενημέρωση της πολιτικής μας ομάδας και της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής τον Σεπτέμβρη από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Ευρωκοινοβούλιο; Θα συμπεριληφθούν οι υποθέσεις Predator Ανδρουλάκη-Κουκάκη στις έρευνες;
Στο πρόγραμμα της ειδικής μας Επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο, υπάρχει εδώ και καιρό πρόταση για διερευνητικής αποστολή και στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα, ενώ παρόμοιες αποστολές απαιτούνται και σε χώρες που έχει ήδη αποκαλυφθεί οτι οι κυβερνήσεις έχουν αγοράσει κακόβουλα λογισμικά, εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.
Έχουν σταλεί ερωτηματολόγια σε όλες τις κυβερνήσεις και εταιρείες γυρω απο τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν καθώς πχ η NSO φαίνεται να είχε συνάψει συμφωνίες με 14 κυβερνήσεις στην ΕΕ, με έγκριση από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Οι προσπάθειες μας να ξετυλίξουμε το κουβάρι μέχρι να εντοπίσουμε και τους ιδιώτες που μπορεί να είχαν ανάλογες συμφωνία με τέτοιες εταιρείες, είναι αδιάκοπες.
Οι δικές σας κινήσεις ποιες ήταν;
Εδω και 2 χρόνια έχω καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση ενός εργαστηρίου που θα μπορεί να ελέγχει τις συσκευές όχι μόνο Ευρωβουλευτών, αλλά και δημοσιογράφων και πολιτών που μπορεί να έχουν υποψίες για παραβίαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών τους. Οι συνάδελφοι μου πλέον υποστηρίζουν θερμά αυτή την προσπάθεια, συνυπογράφοντας επιστολή έχω ετοιμάσει απευθυνόμενη στην Επιτροπή και η οποία μέχρι σήμερα αποφεύγει να αναλάβει δράση παρά τον διακρατικό χαρακτήρα των υβριδικών απειλών. Οι Σοσιαλδημοκράτες πρωτοστατούμε στην προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτικότητας μας, ώστε όλοι οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς.
Οι αναφορές σας το Politico, ωστόσο, ερμηνεύτηκαν ως προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω ευρωπαϊκής έρευνας.
Στο Politico δεν έχει γίνει εκτενής αναφορά σε όσα ειπώθηκαν, μόνο σε μέρος αυτών με αφαιρετικό τρόπο. Είχα πάντως και γραπτώς απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν για να μην υπάρξει παρανόηση. Μίλησα για περισσότερες διερευνητικές αποστολές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε περισσότερες χώρες χωρίς να αλλάζω την σειρά προτεραιοτήτων που ήδη έχει αποφασιστεί στην επιτροπή μας. Οι τεχνικές αδυναμίες για τον εντοπισμό της προέλευσης του pegasus ή του predator, δεν αναιρούν την πολιτική διερεύνηση τους, αντιθέτως την εντείνουν, παρότι δεν αναφέρθηκε σαφώς αυτή η διευκρίνηση μου. Τέλος ανέφερα πως αν δεν προλάβει ο πρόεδρος της επιτροπής να εντάξει στην ατζέντα για 30 Αυγούστου την ελληνική υπόθεση, μπορεί να συζητηθεί τον Σεπτέμβρη έχοντας πιθανόν και περισσότερο διαφωτιστικά στοιχεία από την συζήτηση στην ελληνική Βουλή.
Πώς κρίνετε την διαχείριση της κυβέρνησης στις ελληνικές υποθέσεις υποκλοπών;
Το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα στο απόρρητο των τηλεπικοινωνιών κάθε Έλληνα πολίτη, πόσο μάλλον ενός Ευρωβουλευτή και Προέδρου μιας ιστορικής παράταξης.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιδιώξει συναίνεση για γενναίες αλλαγές, ορίζοντας το νέο εκείνο πλαίσιο που θα καθορίζει σαφείς όρους συνύπαρξης Δημοκρατίας και Εθνικής Ασφάλειας. Απαιτείται συνεργασία με διεθνείς φορείς, ώστε να θωρακίσουμε και την τις προσωπικές μας ελευθερίες απέναντι σε οποιεσδήποτε απόπειρες υπονόμευσης της δημοκρατίας μας εντός και εκτός συνόρων.
Αν και η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει προμηθευτεί λογισμικό παρακολούθησης, και τεχνικά δεν μπορεί να εντοπιστεί ο χρήστης του Predator, είναι περίεργη η σύμπτωση της επισύνδεσης την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στην Ελληνική Βουλή, αναμένουμε να δοθούν στοιχεία με τον μέγιστο δυνατό βαθμό διαφάνειας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις