Σαν σήμερα, 27 Αυγούστου του 1922, ημέρα Σάββατο, αρχίζουν οι επιθέσεις των Τούρκων στη Σμύρνη, τη στιγμή που το δειλινό της 26ης Αυγούστου διατάχθηκε ο απόπλους των ελληνικών πολεμικών πλοίων.
Σαν σήμερα ξεκίνησαν οι λεηλασίες, οι βιασμοί, οι δολοφονίες και το κάψιμο της πόλης.
Όσα συνέβησαν στη συνέχεια, οι Έλληνες της Σμύρνης δεν τα είχαν δει ούτε στους μεγαλύτερους εφιάλτες τους.
Άλλωστε η ζωή τους ήταν εντελώς διαφορετική μέχρι της φρικτή Μικρασιατική καταστροφή.
Συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο
Το παρακάτω σπάνιο βίντεο δείχνει μέσα σε 10 λεπτό όλη την καταστροφή της Σμύρνης.
Αρχικά βλέπουμε μία ήσυχη, ειρηνική πόλη όπου συνυπάρχουν ειρηνικά Έλληνες και Τούρκοι, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν συγκλονιστικά πλάνα από την καταστροφή της πόλης και τον διωγμό των Ελλήνων.
Σε ένα πλάνο μάλιστα φαίνονται πεινασμένοι πρόσφυγες μετά την καταστροφή να ορμούν για να πάρουν στα χέρια τους ένα κομμάτι ψωμί.
Το βίντεο βγήκε και έδωσε στη δημοσιότητα ο εγγονός του Μαγκάριαν, 87 χρόνια μετά την καταστροφή (2008).
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.