Ο μικρότερος σε διάρκεια πόλεμος κράτησε 38 λεπτά
Έχει γράψει τη δική του ιστορία
Ο πιο σύντομος πόλεμος της ιστορίας της ανθρωπότητας ήταν αυτός ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και το Σουλτανάτο της Ζανζιβάρης.
Έγινε σαν σήμερα στις 27 Αυγούστου 1896 και διήρκεσε μόλις 38 λεπτά.
Η αιτία της σύρραξης
Η σύρραξη προκλήθηκε από τον θάνατο του 39χρονου σουλτάνου της Ζανζιβάρης Χαμάντ μπιν Τουβαϊνί αλ Μπουσαίντ, πιστού συμμάχου της αποικιακής Βρετανικής Αυτοκρατορίας, στις 25 Αυγούστου 1896. Ο ανιψιός του Χαλίντ αλ Μπαργκάς (1874 – 1927) βρήκε την ευκαιρία και άρπαξε πραξικοπηματικά την εξουσία. Όμως, δεν ήταν αρεστός στους Άγγλους, που προτιμούσαν τον θείο του Χαμούντ μπιν Μουχάμεντ (1853 – 1902).
Ξεκίνησε στις 9:00
Οι Άγγλοι αποικιοκράτες απαίτησαν την άμεση παραίτηση του Μπαργκάς, με τελεσίγραφο που έληγε στις 9 το πρωί της 27ης Αυγούστου. Αυτός αρνήθηκε και προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, βάζοντας στο παιγνίδι τους Αμερικανούς.
Οι Άγγλοι από την πλευρά τους άρχισαν πολεμικές προετοιμασίες. Παρέταξαν μπροστά από το λιμάνι της Ζανζιβάρης πέντε πολεμικά πλοία και άρχισαν να αποβιβάζουν πεζοναύτες στη στεριά.
Έληξε στις 9:38
Ο Μπαργκάς προσπάθησε να κερδίσει χρόνο με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά οι Άγγλοι ήταν αποφασισμένοι να επιβάλουν τη θέλησή τους. Δύο λεπτά μετά τη λήξη του τελεσιγράφου άρχισε ο κανονιοβολισμός του σουλτανικού χαρεμιού, το οποίο σχεδόν ισοπεδώθηκε.
Ο Μπαργκάς μόλις που πρόλαβε να διαφύγει και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο προξενείο της Γερμανίας. Στις 9:38 π.μ. ο Αγγλο-Ζανζιβαρινός Πόλεμος έλαβε τέλος.
500 νεκροί μαχητές από την Ζανζιβάρη και μόλις ένας τραυματίας Άγγλος
Η 38λεπτη σύρραξη κόστισε τη ζωή σε 500 ντόπιους μαχητές, ενώ οι Άγγλοι είχαν μόνο ένα τραυματία. Αμέσως μετά εγκατέστησαν στην εξουσία τον εκλεκτό τους σουλτάνο Χαμούντ μπιν Μουχάμεντ, από τον οποίον απαίτησαν και πέτυχαν να λάβουν αποζημίωση για το κόστος του πιο σύντομου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Οι βρετανοί εγκατέστησαν στο νησί μία κυβέρνηση μαριονέτα.
Παρόλο που η πλειονότητα των κατοίκων της Πόλης της Ζανζιβάρης ήταν με το πλευρό των Βρετανών, η Ινδική περιοχή της πόλης υπέφερε από τυχοδιωκτικές λεηλασίες και γύρω στους 20 κατοίκους έχασαν την ζωή τους στο επακόλουθο χάος.
Για την αποκατάσταση της τάξης μεταφέρθηκαν περίπου 150 Βρετανοί στρατιώτες Σιχ από την Μομπάσα για να περιπολούν στους δρόμους. Ναύτες από το St George και το Philomel αποβιβάστηκαν ώστε να σχηματίσουν μία πυροσβεστική δύναμη ώστε να ελέγξουν την φωτιά η οποία είχε διαδοθεί από το παλάτι στα παρακείμενα υπόστεγα του τελωνείου. Υπήρχε ανησυχία για αυτά καθώς περιείχαν ικανή ποσότητα αποθηκευμένων εκρηκτικών αλλά τελικά δεν εξερράγησαν.
Πηγή: sansimera, Anglo Historian, wikipedia
- Τριμερής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου: Mήνυμα ενίσχυσης συνεργασίας με έμφαση την ενέργεια
- Αντίστροφη μέτρηση για νέο ΠτΔ – Στις 15/01 ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Κατ. Σακελλαροπούλου
- L’Oréal Hellas: Το πρώτο Micro Forest στην Άνω Κυψέλη είναι γεγονός
- ΕΟΠΥΥ: Με ειδικό κωδικό στο κινητό τηλέφωνο η έκδοση και εκτέλεση γνωματεύσεων από 3 Φεβρουαρίου
- Η Euroleague ανακοίνωσε επέκταση συνεργασίας με την IMG μέχρι το 2036
- Ζαν Μαρί Λεπέν: Από τον πατέρα στην κόρη, η «Liberation» κατά των Λεπέν και της ακροδεξιάς