Απειλείται η διπλή ενεργειακή μετάλλαξη της Γερμανίας
Η γερμανική ηγεσία επιθυμεί την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση της ενεργειακής αλλαγής.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επείγεται. Θέλει να προχωρήσουν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση της ενεργειακής αλλαγής ήδη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
«Μόνον εάν ολοκληρωθούν οι κεντρικές μεταρρυθμίσεις εντός του 2022 θα μπορέσει η Γερμανία να πιάσει τους φιλόδοξους στόχους για την προστασία του κλίματος», εξηγούσε χθες ο καγκελάριος στα εγκαίνια ενός νέου εργοστασίου της Siemens στο Cuxhaven της Βόρειας Γερμανίας. Η νέα μονάδα παραγωγής κατασκευάζει τουρμπίνες για αιολικά πάρκα. Η αιολική ενέργεια είναι ένας από τους πυλώνες στους οποίους η τρικομματική κυβέρνηση του Σολτς στηρίζει την ενεργειακή μετάλλαξη της χώρας.
Η Γερμανία επιχειρεί ένα μοναδικό, για βιομηχανική οικονομία, εγχείρημα: την ταυτόχρονη έξοδο από την ατομική ενέργεια αλλά και τις ορυκτές πηγές ενέργειας. Ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης Σολτς ήταν μέχρι το τέλος της δεκαετίας να καλύψει το 80% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές. Ο στόχος αυτός απειλείται διπλά. Αφενός από τη γερμανική γραφειοκρατία, εξαιτίας της οποίας απαιτείται σήμερα πάνω από μία πενταετία για την ολοκλήρωση ενός αιολικού πάρκου.
Το 2030 η Γερμανία θα χρειάζεται 800 τεραβατώρες ηλεκτρική ενέργεια ετησίως, περίπου 200 τεραβατώρες περισσότερες από όσες χρειάζεται σήμερα, εξήγησε ο Ολαφ Σολτς. Και μέχρι το 2040 πρέπει ξανά να διπλασιαστεί. Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης των αιολικών πάρκων δεν μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Πρέπει επειγόντως να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και ταυτόχρονα να αναπτυχθούν τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος που παράγεται στον Βορρά προς τον γερμανικό Νότο.
Στις ενδογενείς αδυναμίες προστέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία που στερεί από τη Γερμανία το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο χρειάζεται επειγόντως κυρίως η γερμανική χημική βιομηχανία για το μεταβατικό διάστημα. Ο νέος ρωσο-γερμανικός αγωγός Nord Stream 2 δεν λειτούργησε καν εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κλείνει τώρα τη στρόφιγγα και στον Nord Stream 1, που είναι ο κύριος αγωγός μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη.
Αν ακυρωθεί η ενεργειακή μετάλλαξη της Γερμανίας εξαιτίας της έλλειψης του ρωσικού φυσικού αερίου, ο Πούτιν θα έχει σημειώσει μία τεράστια επιτυχία εκτός του πεδίου της μάχης στην Ουκρανία. Για τη γερμανική κυβέρνηση, η απάντηση στην απειλή του Πούτιν είναι η επιτάχυνση της ενεργειακής αλλαγής. Για τον λόγο αυτόν ο καγκελάριος Σολτς πατάει γκάζι για τις νομοθετικές αλλαγές που πλαισιώνουν την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Με την όξυνση της ενεργειακής κρίσης, επανήλθε στο τραπέζι η ατομική ενέργεια. Αλλά στη σημερινή κυβέρνηση συμμετέχουν οι Πράσινοι που γεννήθηκαν με το σύνθημα «Ατομική ενέργεια; Οχι, ευχαριστώ». Επίσης, για τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μετά την πρώτη απόφαση να κλείσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, η γερμανική ενεργειακή βιομηχανία έχει προσανατολιστεί σε άλλες μορφές και κυρίως τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ενα «στρες τεστ» στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δείξει αν είναι η Γερμανία θα τα βγάλει πέρα χωρίς το ηλεκτρικό ρεύμα των τριών τελευταίων αντιδραστήρων της χώρας. Αλλά και να παραταθεί η λειτουργία τους, θα έχει μικρό χρονικό ορίζοντα διετίας.
Η Γερμανία μεσο-μακροπρόθεσμα κάνει στροφή στο «πράσινο» υδρογόνο, όπως έδειξε η μεγάλη συμφωνία που έκλεισε στις αρχές της εβδομάδας με τον Καναδά. Το υδρογόνο είναι η μόνη ενέργεια που μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο για την ενεργοβόρα γερμανική βιομηχανία. Και το «πράσινο» υδρογόνο, που παράγεται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας και δεν επιβαρύνει το κλίμα, είναι το επιστέγασμα στην ενεργειακή μετάλλαξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις