Γυναικοκτονίες: Αύξηση κατά 20% στη Γαλλία και 16% στην Ιταλία – Το προφίλ του δράστη
Αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών για το 2021, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αποκαλύπτουν τα στοιχεία σε δύο μεγάλες χώρες της Ευρώπης, τη Γαλλία και την Ιταλία.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Ο αριθμός των γυναικοκτονιών αυξήθηκε 20% στη Γαλλία το 2021 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με 122 γυναίκες να δολοφονούνται από τον σύντροφο ή τον πρώην σύντροφό τους, αποκαλύπτουν δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή από το υπουργείο Εσωτερικών (στη φωτογραφία από Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάτης, επάνω, διαμαρτυρία στην Αθήνα).
Γυναίκες τα περισσότερα θύματα
Οι γυναίκες αποτελούσαν το 85% των θυμάτων στις περιπτώσεις βίαιων θανάτων στο πλαίσιο επεισοδίων ενδοοικογενειακής βίας το 2021 (συνολικά 143 θάνατοι: 122 γυναικών, 21 ανδρών), έναντι 82% το 2020. Η αναλογία παραμένει λίγο ως πολύ σταθερή από το 2006.
Δείτε ακόμα – Γυναικοκτονίες: Το αφιέρωμα του Guardian – Εκκλήσεις για αυστηροποίηση των ποινών
Και τα προηγούμενα χρόνια, τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες: 102 έχασαν τη ζωή τους το 2020, 146 το 2019.
«Το προφίλ του δράστη δεν άλλαξε. Είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων άνδρας, συχνότερα σε σχέση, με γαλλική υπηκοότητα, ηλικίας 30 ως 49 ετών ή 70 ετών και άνω, και δεν ασκεί ή δεν ασκεί πλέον επαγγελματική δραστηριότητα», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Σχεδόν μια γυναίκα στις τρεις (το 32%) είχε ήδη υποστεί βία στο παρελθόν και το 64% εξ αυτών το είχε καταγγείλει στις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Ανάμεσα σε αυτές τις τελευταίες, το 84% είχε υποβάλει μήνυση.
Οι αφορμές
Σε πάνω από το ένα τρίτο των περιπτώσεων (33%), διαπιστώθηκε η χρήση τουλάχιστον μιας ουσίας ικανής να αλλοιώσει τη συνείδηση του δράστη ή/και του θύματος (αλκοόλ, ναρκωτικά, ψυχοτρόπα φάρμακα…).
Στη συντριπτική τους πλειονότητα (το 78%), τα βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκαν στο σπίτι του ζευγαριού, του θύματος ή του δράστη.
Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι καυγάδες (31 περιπτώσεις) και οι χωρισμοί που δεν αποδεχόταν το ένα από τα δύο μέρη (27 περιπτώσεις) ήταν η κύρια αιτία (το 41%). Ακολουθήθηκαν από την παθολογική ζήλια (25 περιπτώσεις) ή τη νόσηση του θύματος (21 περιπτώσεις).
Κατά μέσον όρο, καταγραφόταν μια δολοφονία κάθε δυόμισι ημέρες την περασμένη χρονιά, έναντι μιας ανά τρεις ημέρες το 2020.
Στην Ιταλία
Οι γυναικοκτονίες αυξήθηκαν επίσης στην Ιταλία (+16%) την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2021 ως την 31η Ιουλίου 2022, με 125 γυναίκες να δολοφονούνται, έναντι 108 την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με επίσημους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα Αυγούστου, μια γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες στην Ιταλία.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις