Μεντβέντεφ: Δεν αρκεί πλέον η αποκήρυξη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να σταματήσει ο πόλεμος
Η Μόσχα θα συνεχίσει την εκστρατεία της στην Ουκρανία μέχρι να πετύχει τους στόχους της και δεν θεωρεί πλέον αρκετή την αποκήρυξη ένταξής της στο ΝΑΤΟ για τον τερματισμό του πολέμου, δηλώνει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Κορυφαίος συνεργάτης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες Παρασκευή πως η Μόσχα δεν θα έβαζε τέλος στη στρατιωτική εκστρατεία της στην Ουκρανία ακόμη κι αν το Κίεβο ανακοίνωνε επίσημα πως εγκαταλείπει την πρόθεσή του να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Συνομιλίες υπό ορισμένους όρους
Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ (στη φωτογραφία αρχείου του AP/Alexander Zemlianichenko, επάνω, με φόντο τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, διαβεβαίωσε εξάλλου σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η Μόσχα δεν θα είχε αντίρρηση να διεξαγάγει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό ορισμένους όρους.
Δείτε ακόμα – Ανάρτηση-σοκ του Μεντβέντεφ: Αυτά θα είναι τα νέα σύνορα της Ευρώπης (δείτε χάρτη)
Χρόνια πριν την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια στα τέλη Φεβρουαρίου, η Μόσχα διεμήνυε ότι θεωρούσε την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO απαράδεκτη.
«Η αποκήρυξη της ένταξής της στη βορειοατλαντική συμμαχία είναι τώρα ζωτικής σημασίας, αλλά δεν είναι πλέον επαρκής για να αποκατασταθεί η ειρήνη», δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Θα συνεχίσει την εκστρατεία
Η Μόσχα θα συνεχίσει την εκστρατεία της ως την επίτευξη των στόχων της, πρόσθεσε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν λέει πως ένας από τους σκοπούς αυτής που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Το Κίεβο και η Δύση χαρακτηρίζουν τον στόχο αυτό απλώς πρόσχημα για τον κατακτητικό πόλεμο που λένε ότι διεξάγει η Μόσχα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν διεξαγάγει αρκετούς γύρους συνομιλιών μετά την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, αλλά δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος και ελάχιστες προοπτικές θεωρείται ότι υπάρχουν για την επανέναρξή τους.
«Αυτό (σ.σ.: η διεξαγωγή συνομιλιών) θα εξαρτηθεί από το πώς θα εκτυλιχτούν τα γεγονότα. Ημασταν ήδη διατεθειμένοι να συναντηθούμε» με τον κ. Ζελένσκι, πρόσθεσε.
Για τα όπλα των ΗΠΑ
Ο κ. Μεντβέντεφ σημείωσε ακόμη ότι τα όπλα που προμηθεύει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία – όπως οι εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS – δεν εγείρουν σοβαρή απειλή, τουλάχιστον προς το παρόν.
Αλλά η κατάσταση θα αλλάξει, επισήμανε, εάν οι ΗΠΑ στείλουν πυραύλους με μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές.
«Σημαίνει ότι όταν αυτό το είδος πυραύλου διανύει 70 χιλιόμετρα, είναι ένα πράγμα. Ομως όταν διανύει 300-400 χιλιόμετρα, είναι άλλο πράγμα, εγείρει απειλή για την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας» τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ
- Η «ταράτσα» του γείτονα
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Νότια Κορέα: Άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε κτίριο που φλέγεται
- Η απόσταση από την έπαρση στην πτώση είναι πιο μικρή από όσο νομίζουν ορισμένοι
- Γάζα: Το βάρος του αφανισμού
- Τηλεργασία: Βλάπτει, αποκαλύπτει νέα έρευνα – Πόσο και ποιες ηλικίες είναι οι πιο ευάλωτες