Τουρκία – Γαλλία: Αντιπαράθεση με αφορμή δηλώσεις του Μακρόν
Η Τουρκία απάντησε με σκληρή ανακοίνωση στις δηλώσεις του γάλλου προέδρου για «πολιτικούς ισλαμιστές» που είναι εχθροί της χώρας του, φωτογραφίζοντας μεταξύ άλλων την Άγκυρα
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Tην έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλγερία.
Ο Μακρόν, στην επίσκεψή του αυτή άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, λέγοντας ότι “γίνεται μια μαζική χειραγώγηση εναντίον της χώρας του, επειδή η Γαλλία άφησε άδειο το πεδίο στην Αφρική” και ότι “η Γαλλία στοχοποιήθηκε από τους «πολιτικούς ισλαμιστές» οι οποίοι είναι εχθρικοί κατά της Γαλλίας”.
Ο Μακρόν είπε επίσης: «Στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα, υπάρχουν δίκτυα ακτιβισμού, νεοαποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές ατζέντες κατά της Γαλλίας”. Και συμπλήρωσε “υπάρχει μόνο ένας εχθρός για αυτούς και αυτός είναι η Γαλλία”.
“Από το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας προέρχονται οι εχθρότητες στην Αφρική” διεμήνυσε η Άγκυρα.
Η απάντηση της Τουρκίας
«Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε δηλώσεις με στόχο τη χώρα μας, μαζί με άλλες χώρες, κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία.
Είναι απαράδεκτο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος έχει δυσκολίες να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν του στην Αφρική, ιδιαίτερα στην Αλγερία, να προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτό κατηγορώντας άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.
Η Τουρκία, η οποία ενθαρρύνει τη φιλία, όχι την εχθρότητα, και είναι μεταξύ των στρατηγικών εταίρων της Αφρικανικής Ένωσης, αναπτύσσει τις σχέσεις της τόσο με την Αλγερία όσο και με άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου μέρα με τη μέρα.
Εάν η Γαλλία πιστεύει ότι υπάρχουν αντιδράσεις εναντίον της στην αφρικανική ήπειρο, θα πρέπει να αναζητήσει την πηγή αυτών των αντιδράσεων στο αποικιακό παρελθόν της και τις προσπάθειές της να το συνεχίσει με διαφορετικές μεθόδους.
Ο ισχυρισμός ότι αυτές οι αντιδράσεις προκαλούνται από δραστηριότητες τρίτων χωρών, αντί να αντιμετωπίζουν και να λύνουν τα προβλήματα του δικού τους παρελθόντος, δεν αρνείται μόνο ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο και την ιστορία, αλλά αντανακλά και τη διαστρεβλωμένη νοοτροπία ορισμένων πολιτικών.
Ελπίζουμε ότι η Γαλλία, το συντομότερο δυνατό, θα φτάσει στην ωριμότητα να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν της χωρίς να κατηγορήσει άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις