Κοροναϊός: Τελικά το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση, δείχνει μελέτη σε κρατουμένους
Εφόσον επιβεβαιωθούν, τα ευρήματα της ανάλυσης είναι μια σημαντική καλή είδηση για την ανάσχεση της πανδημίας.
Παρά τις ανησυχίες επιστημόνων ότι το εμβόλιο δεν μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19, τα εμβολιασμένα άτομα που τελικά προσβάλλονται από τον ιό είναι λιγότερο πιθανό να τον μεταδώσουν στους γύρω τους, διαπιστώνει έρευνα στις φυλακές της Καλιφόρνια.
Μειωμένος κίνδυνος μετάδοσης σε άλλους καταγράφηκε και σε όσους είχαν νοσήσει ξανά στο παρελθόν, δείχνει η μελέτη, η οποία πάντως δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο medRxiv.
Ακόμα μικρότερη είναι η πιθανότητα μετάδοσης από άτομα που είχαν νοσήσει και έλαβαν το εμβόλιο, δείχνει η ανάλυση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του πρώτου κύματος της παραλλαγής Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο το όφελος που προσφέρουν τα εμβόλια στη μείωση της μεταδοτικότητας εξασθενούν με τον χρόνο.
Εφόσον επιβεβαιωθούν, πάντως τα ευρήματα είναι μια σημαντική καλή είδηση για την ανάσχεση της πανδημίας: «Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε σχολιάζει στον δικτυακό τόπο του Nature η Μέγκαν Στίεϊν, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Τη δημοσίευση υπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και το Μπέρκλεϊ, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 22.000 κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν στις 35 φυλακές ενηλίκων της Καλιφόρνια σε διάστημα πέντε μηνών στα τέλη του 2021.
Μεταξύ των κρατουμένων που νόσησαν, όσοι είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου ήταν 24% λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε συγκρατουμένους τους, σε σχέση ε τους ανεμβολίαστους.
Όσοι νόσησαν για δεύτερη φορά ήταν 21% λιγότερο πιθανό να μολύνουν άλλους, ενώ όσοι είχαν νοσήσει και εμβολιαστεί ήταν 41% να μεταδώσουν τον ιό σε συγκρατουμένους.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι για η μείωση του κινδύνου μετάδοσης δείχνει να είναι δοσοεξαρτώμενη: κάθε επαναληπτική δόση εμβολίου μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης κατά περαιτέρω 12% κατά μέσο όρο.
Σημασία έχει επίσης πόσος χρόνος έχει περάσει από τον εμβολιασμό, καθώς για κάθε πέντε μήνες που περνούν μετά την τελευταία δόση ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται κατά 6%.
Όπως σχολίασαν άλλοι ερευνητές, περαιτέρω μελέτες θα πρέπει τώρα να επιβεβαιώσουν ότι η μείωση του κινδύνου αφορά όχι μόνο το ασυνήθιστο περιβάλλον των φυλακών αλλά και την κοινότητα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις