Ρεύμα: Η Αυστρία ζητά να αποσυνδεθεί η τιμή από το φυσικό αέριο
Το θέμα θα τεθεί στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου, ώστε να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση τιμών, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.
«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», είπε ο Νεχάμερ, αν και αναγνώρισε ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μονομερώς.
Επικοινωνία με Σολτς
Λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.
«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον Φιάλα αλλά και με τον γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς.
Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανση.
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 80% του φυσικού αερίου της προερχόταν από τη Ρωσία.
Όμως το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται και από ανανεώσιμες πηγές, και οι Αυστριακοί αδυνατούν να καταλάβουν το σύστημα με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP
- Δοκιμασίες για Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σε επτά μέτωπα
- «Space Journey Bangkok»: Μια έκθεση στην Ταϊλάνδη υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα θαύματα του σύμπαντος
- Στην Ικαρία αδερφές μου, στην Ικαρία: Τα μυστικά της μακροζωίας στο νησί του Αιγαίου
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τη νέα χρονιά με δύο μεγάλα προβλήματα
- Καλή χρονιά σε όλον τον ντουνιά, ο Κυριάκος τα βλέπει όλα «εξαιρετικά καλά»
- Ο Έλον Μασκ και η τεχνο-ολιγαρχία