Facebook: Αποζημιώσεις στα θύματα του σκανδάλου Cambridge Analytica
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αναμένεται να τερματίσει την αντιδικία, λίγο πριν ο Ζάκερμπεργκ κληθεί να καταυέσει για το σκάνδαλο.
Σε προκαταρκτική, εξωδικαστική συμφωνία κατέληξε η Meta Platforms με τους χρήστες που ζητούν αποζημιώσεις και τόκους επειδή η εταιρεία επέτρεπε σε τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της διαβόητης εταιρείας Cambridge Analytica, να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.
Σε έγγραφο που υποβλήθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, η μητρική εταιρεία του Facebook αναφέρεται σε«κατ’ αρχήν συμφωνία» και ζητεί αναστολή των διαδικασιών για 60 ημέρες «προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία γραπτώς και να την παρουσιάσει στο δικαστήριο».
Η εταιρεία δεν διευκρίνισε το ύψος της αποζημίωσης που προτίθεται να δώσει, ούτε τους όρους για να κλείσει αυτή η αντιδικία, που ξεκίνησε με συλλογική αγωγή.
Η συμφωνία ανακοινώνεται ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και η γενική διευθύντριά του Σέριλ Σάντμπεργκ, η οποία ανακοίνωσε τον Ιούνιο την παραίτησή της έπειτα από 14 χρόνια στην εταιρεία, αναμένεται να καταθέσουν τον Σεπτέμβριο ενώπιον της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο.
Στη διαδικασία που άρχισε το 2018, χρήστες της πλατφόρμας κατηγορούσαν τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι παρενέβη τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής όταν μοιράστηκε δεδομένα τους με τρίτα μέρη όπως η Cambridge Analytica, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα των χρηστών για στοχευμένες διαφημίσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.
Η Cambridge Analytica —η οποία στο μεταξύ έχει κλείσει— συγκέντρωσε και αξιοποίησε, χωρίς τη συναίνεσή τους, προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, στα οποία της έδωσε πρόσβαση η πλατφόρμα.
Οι πληροφορίες αυτές φέρονται να αξιοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί εργαλείο λογισμικού με σκοπό να κατευθυνθεί η ψήφος αμερικανών ψηφοφόρων στον κ. Τραμπ.
Τον Ιούλιο του 2019, οι ομοσπονδιακές αρχές επέβαλαν στη Facebook πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων διότι «παραπλάνησε» τους χρήστες της και επίσης επέβαλαν ανεξάρτητο έλεγχο του τρόπου που διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.
Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Cambridge Analytica, η Facebook ανέστειλε την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε χιλιάδες εφαρμογές για τις οποίες υπήρχαν ανησυχίες πως τα χρησιμοποιούσαν καταχρηστικά, περιόρισε τον όγκο των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες σε όσους αναπτύσσουν εφαρμογές γενικά και διευκόλυνε για τους χρήστες, την πρόσβαση στις επιλογές και τις ρυθμίσεις για τα προσωπικά τους δεδομένα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
- Ένας εσωτερικός -ακόμα και θανατηφόρος- κίνδυνος στα σύγχρονα αυτοκίνητα που δεν δίνουμε σημασία
- Τρινκιέρι: «Από τις καλύτερες ομάδες ο Ολυμπιακός – Κάνουν σπουδαία πράγματα Βεζένκοφ και Φουρνιέ»
- Υπερδνειστερία: Χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου
- Οι αργίες και τα τριήμερα του 2025 – Πότε πέφτει τετραήμερο
- Η Τζέσικα Άλμπα υποδέχθηκε το 2025 «φωνάζοντας» ότι είναι single μετά από 16 χρόνια γάμου
- Το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στους οπαδούς της Νότιγχαμ