ΗΠΑ: Πέθανε ο πρώην αρχιζαχαροπλάστης του Λευκού Οίκου που υπηρέτησε πέντε προέδρους
Τον προσέλαβε στον Λευκό Οίκο η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, Ρόζαλιν, το 1979.
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Ο Γάλλος Ρόλαντ Μέσνιερ, ο αρχιζαχαροπλάστης πέντε Αμερικανών προέδρων, πέθανε σε ηλικία 78 ετών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Κυριακή η οικογένειά του.
Ο Μέσνιερ απεβίωσε την Παρασκευή στη Βιρτζίνια από καρκίνο, ανέφεραν ο γιος του Ζορζ και η μεγαλύτερη αδελφή του, Ζενεβιέβ Γκιγιέ Μέσνιερ.
Διαβάστε επίσης: Μήνυσαν ζαχαροπλάστη επειδή παρασκεύασε κέικ σε σχήμα φαλλού
Προσελήφθη στο Λευκό Οίκο επί Κάρτερ
Γεννήθηκε στο Μπονέ, ένα χωριουδάκι κοντά στην Μπεζανσόν, σε μια φτωχή οικογένεια με εννέα παιδιά.
Τον προσέλαβε στον Λευκό Οίκο η σύζυγος του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, Ρόζαλιν, το 1979.
«Έχω τόσες ωραίες αναμνήσεις από τον σεφ Μέσνιερ. Του άρεσε να κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν με τις υπέροχες δημιουργίες του, όπως ήταν τα περίφημα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια από τζίντζερ. Θα μας λείψει», έγραψε στο Twitter μια άλλη πρώην πρώτη κυρία, η Χίλαρι Κλίντον, αναρτώντας και μια φωτογραφία της με τον Μέσνιερ.
I have such fond memories of Chef Mesnier. He loved making people smile with his beautiful creations, including his famous gingerbread houses at Christmas. He will be missed! https://t.co/bH7D3EYUZa pic.twitter.com/ZArekMMo6r
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) August 27, 2022
«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Ρόλαντ Μέσνιερ, ο οποίος υπηρέτησε ως σεφ στον Λευκό Οίκο επί 26 χρόνια, για πέντε προέδρους και τα 25 από αυτά τα χρόνια ήταν αρχιζαχαροπλάστης. Το πάθος του, η αγάπη για τη δουλειά του, θα μας μείνουν χαραγμένα στη μνήμη», ανέφερε το Ίδρυμα Ρόναλντ Ρέιγκαν.
Ο Μέσνιερ, που είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο το 2004.
Μετά τη συνταξιοδότησή του έγραψε βιβλία και μίλησε για την εμπειρία του στον Λευκό Οίκο.
Πώς κατάφερε να τον προσλάβει η σύζυγος του Κάρτερ
Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε το 2013 είπε ότι η Ρόζαλιν Κάρτερ τον είχε ρωτήσει τι σκόπευε να ετοιμάσει στις κουζίνες της Λεωφόρου Πενσιλβάνια 1600, εφόσον τον προσλάμβαναν.
Πολλά γλυκά λίγων θερμίδων, απάντησε εκείνος, εξηγώντας ότι «η κυρία Κάρτερ ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα, πολύ αδύνατη και γι’ αυτό σκέφτηκα ότι ήταν ερώτηση παγίδα».
Φαίνεται όμως ότι έδωσε τη σωστή απάντηση, αφού εκείνη στράφηκε στη γραμματέα της και είπε: «Αυτόν θέλω, το συντομότερο δυνατόν».
Οι προτιμήσεις και οι ιδιαιτερότητες των προέδρων
Ο Μέσνιερ δεν δίσταζε να αφηγηθεί ανέκδοτα για τους προέδρους και τις οικογένειές τους.
Όπως έλεγε, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος λάτρευε το παγωτό με καρύδια και πεκάν και ήταν «ο πιο ανυπόμονος άνθρωπος που έχω συναντήσει ποτέ».
Η κυρία Ρέιγκαν ήταν «τελειομανής».
Ο Μπιλ Κλίντον ήταν αλλεργικός «στη ζάχαρη, το αλεύρι και τη σοκολάτα», αλλά ταυτόχρονα ήταν και πολύ λαίμαργος και γι’ αυτό ο σεφ αναγκάστηκε να δημιουργήσει νέες συνταγές, χωρίς τα επίμαχα συστατικά.
President Bill Clinton admires a gingerbread house in the State Dining Room in December, 1994. Executive Pastry Chef Roland Mesnier created it as a replica of Clinton’s boyhood home in Hot Springs, Arkansas.
Credit: William J. Clinton Presidential Library and Museum / NARA pic.twitter.com/c4E6gSLVAW
— White House History (@WhiteHouseHstry) December 16, 2018
Η συνταγή που τον… τρομοκρατούσε
Ο σεφ της ζαχαροπλαστικής, μολονότι έλεγε ότι εκτιμούσε αφάνταστα τους Κάρτερ, η μία από τις αγαπημένες τους συνταγές, που έπρεπε να τη φτιάχνει σε όλα τα μεγάλα δείπνα, τον τρομοκρατούσε.
Για το γλυκό αυτό «έπρεπε να χρησιμοποιήσω τα πιο κολλώδη τυριά που μπορούσα να βρω, να τα ανακατέψω, να προσθέσω αντζούγιες και διάφορα άλλα πράγματα, μετά να τα συναρμολογήσω σαν στεφάνι (…) και στη μέση βάζαμε μαρμελάδα φράουλα», αφηγήθηκε.
«Το αστείο είναι ότι η κυρία Κάρτερ φρόντιζε πάντα να εξακριβώνει αν το πράγμα αυτό ήταν στο τραπέζι. Και ήταν, όμως κανείς δεν το άγγιζε ποτέ. Έτσι, το ξαναβάζαμε στην κατάψυξη και το βγάζαμε σε κάθε μπουφέ. Νομίζω ότι αυτό το ίδιο πιάτο άντεξε τέσσερα χρόνια», έλεγε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις