Ακτινίδια: Φορτία χωρίς ποιοτικές προδιαγραφές έφυγαν για Ολλανδία και Ισπανία
Οι αποστολές δεν αναγγέλθηκαν ως προβλέπεται στο ΜΕΝΟ προκειμένου να υποστούν τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητος
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Φαινόμενα παράνομης συγκομιδής και διακίνησης – εξαγωγή στις αγορές της Ολλανδίας και της Ισπανίας ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης, σημειώθηκαν από ορισμένους εμπόρους. Αυτή την περίοδο η συγκομιδή των Τσεχελίδη δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας.
Και αυτά συμβαίνουν, όταν έχουν προηγηθεί δύο σεζόν κατά τις οποίες καταγράφηκε ρεκόρ εξαγωγών, αλλά και σε μία χρονιά, στην οποία όλα δείχνουν – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εξαγωγέων – ότι το ελληνικό ακτινίδιο θα έχει μία καλή παραγωγική και εμπορική σεζόν, με την ζήτηση να συνεχίσει να αυξάνεται.
Διαβάστε επίσης: Ακτινίδια: Πρόωρη συγκομιδή χωρίς προδιαγραφές ωριμότητας
«Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών», επσιημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.
Σημειώνεται ότι αυτές οι αποστολές δεν αναγγέλθηκαν ως προβλέπεται στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) προκειμένου να υποστούν τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητος.
Μη τήρηση των προδιαγραφών για τις εξαγωγές ακτινιδίων
Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι «μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο, αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, τονίζοντας ότι φέτος λόγω εμπάργκο της Λευκορωσίας (418 τόνους) , μειωμένης δυναμικότητος της αγοράς της Ουκρανίας (5.040 τόνους) αλλά και τις τελευταίες δυσκολίες που σημειώθηκαν στην έγκαιρη χορήγηση άδειας εισαγωγής στην Αίγυπτο (7.698 τόνοι) «απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα».
Με βάση τα παραπάνω, οι εξαγωγείς θεωρούν απαραίτητο ότι πρέπει να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, πραγματοποιώντας ελέγχους τόσο στα διακινηθέντα ακτινίδια όσο και στα φορολογικά και τα σχετικά συνοδευτικά πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτουγείας. Επίσης, ζητούν να αναζητηθούν και ελεγχθούν αν οι προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης που θα πρέπει να αναγράφεται στα πιστοποιητικά και να ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και ξηράς ουσίας.
Τονίζουν δε, ότι τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, άμεσα ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις