ΒΕΘ: Οκτώ στους δέκα βιοτέχνες δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδοτήσεις
Αναφορικά με την άνοδο του πληθωρισμού το 67,7% απάντησε πως εκτιμά πως θα οδηγήσει σε γενικότερη ύφεση, το 25,3% σε λουκέτα επιχειρήσεων, το 5,1% σε απολύσεις εργαζομένων
Ανικανοποίητους αφήνουν τους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν για το ρεύμα και τα καύσιμα (Power pass και Fuel pass) εκφράζοντας παράλληλα έντονο προβληματισμό από την άνοδο του πληθωρισμού αλλά και φόβους για ύφεση στην αγορά και ενδεχόμενα λουκέτα επιχειρήσεων.
Ο πληθωρισμός θα φέρει ύφεση απαντούν οι εφτά στους δέκα
Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία του δίμηνου οικονομικού βαρόμετρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο διενεργήθηκε για λογαριασμό του από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.
- Διαβάστε επίσης Ελληνική οικονομία: Ο δύσκολος χειμώνας και τα κρίσιμα ραντεβού
Το βαρόμετρο του ΒΕΘ πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 325 επιχειρήσεων – μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου. Το βαρόμετρο οικονομικής συγκυρίας του ΒΕΘ πραγματοποιείται σε δύο σκέλη, το πρώτο αφορά ερωτήσεις επικαιρότητας, ενώ το δεύτερο ερωτήσεις σχετικά με την πορεία των βιοτεχνιών.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «θεωρείτε πως είναι ικανοποιητικά τα μέτρα που εξαγγέλλονται και οι επιδοτήσεις που δίνονται (power pass, fuel pass κλπ) το 77,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε «όχι», το 19,7% «ναι» και το 2,5% «δε γνωρίζω, δεν απαντώ».
Αναφορικά με την άνοδο του πληθωρισμού το 67,7% απάντησε πως εκτιμά πως θα οδηγήσει σε γενικότερη ύφεση, το 25,3% σε λουκέτα επιχειρήσεων, το 5,1% σε απολύσεις εργαζομένων, το 1,3% σε τίποτε από τα παραπάνω, ενώ το 0,6% δήλωσε «δε γνωρίζω, δεν απαντώ».
Οι μισοί λένε ότι βοηθάει το Ταμείο Ανάκαμψης
Στην ερώτηση «τα χρηματοδοτικά προγράμματα που «τρέχουν» ή θα «τρέξουν», όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης κλπ. βοηθούν κατά την άποψη σας τη μικρομεσαία επιχείρηση;» το 50,4% απάντησε «ναι τη βοηθούν», το 26,2% «όχι δεν την βοηθούν» και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης της 23,4% δήλωσε «δεν τα γνωρίζω, δεν μπορώ να τα αξιολογήσω».
Δυσκολίες προκειμένου να βρει προσωπικό αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες το 67,8% δηλώνοντας πως τελικά δεν βρήκε τους εργαζόμενους που αναζητούσε. Το 23% απάντησε πως μετά από προσπάθεια βρήκε τους εργαζόμενους που χρειαζόταν, ενώ το 9,2% απάντησε πως δεν βρήκε τους εργαζόμενους που αναζητούσε.
Τι προτείνουν για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Στην ερώτηση τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής το 52,3% απάντησε πως θα πρέπει να συμψηφίζεται με τις εισφορές των επιχειρήσεων για προσλήψεις νέου προσωπικού, το 27,2% να διαγράφεται ως κίνητρο συγχώνευσης ΜμΕ, το 15,4% να γίνεται ποσοστιαίος συμψηφισμός της με μέρος της αξίας εγκατάστασης ΑΕΠ και το 5,1% απάντησε «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».
Τι λένε για τις επιχειρήσεις τους
Ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησης του το 54,4%, το 25,3% κακή, ενώ το 20,3% καλή. Ίδια εκτιμά πως θα είναι η κατάσταση στην επιχείρηση του το επόμενο εξάμηνο το 48,1% των ερωτηθέντων, χειρότερη το 38% και μόλις το 13% αναμένει καλυτέρευση το εν λόγω διάστημα.
Για το δίμηνο που ακολουθεί το 45,6% σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό του, το 36,7% απαντά πως δεν απασχολεί προσωπικό, το 9,5% πως θα προσλάβει προσωπικό, ενώ το 8,2% πως θα απολύσει εργαζόμενους. Μειωμένος είναι ο τζίρος του 46,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα έναντι του προηγούμενου διμήνου. Για το 32,3% ο τζίρος παρέμεινε ο ίδιος ενώ το 20,9% λέει πως κατέγραψε αύξηση.
Κάνοντας πάντως την αναγωγή ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας από την έναρξη του πρώτου βαρόμετρου του ΒΕΘ που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου, μέχρι και το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου παρουσιάζει κάμψη.
Συγκεκριμένα το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ο δείκτης είναι στο -14,7%, ενώ το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου ήταν στο – 13,5%. Βελτιωμένος, ωστόσο, επίσης, αρνητικός, ήταν το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου όποτε βρέθηκε στο -8,4%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις