ΗΠΑ: Το 1997 σκότωσε και τραυμάτισε τους συμμαθητές του – Σήμερα μία ολόκληρη πόλη δίνει μάχη για να τον συγχωρήσει
Είναι έτοιμοι να τον συγχωρίσουν;
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Στην αρχή, η Missy Jenkins Smith νόμιζε ότι ο ήχος των πυροβολισμών στο Λύκειό της στο Κεντάκι ήταν ένα κακόγουστο αστείο. Οι μαθητές μόλις είχαν τελειώσει την προσευχή τους λέγοντας «Αμήν» και η μέρα τους ήταν έτοιμη να ξεκινήσει. Τότε ένας από τους συμμαθητές τους έπεσε στο πάτωμα έχοντας δεχτεί σφαίρα στο κεφάλι. Ένας άλλος μαθητής χτυπήθηκε. Μετά ένας άλλος.
Η Τζένκινς Σμιθ έπεσε στο πάτωμα, χτυπημένος από μια σφαίρα στο στήθος. Ένας καθηγητής γονάτισε δίπλα της.
«Θα πεθάνω;» τον ρώτησε.
Η Τζένκινς Σμιθ εν τέλει επέζησε, αλλά παρέλυσε από το στήθος και κάτω σε ηλικία 15 ετών και έκτοτε χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι.
Ο μαζικός πυροβολισμός στο σχολείο έγινε το 1997 στο Κεντάκι και σε αυτόν τρεις μαθητές – η Nicole Hadley, 14 ετών, η Jessica James, 17 ετών και η Kayce Steger, 15 ετών – σκοτώθηκαν ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.
Η τραγωδία το 1997 που παραμένει ζωντανή στη μνήμη
Τέσσερις ημέρες πριν, την Ημέρα των Ευχαριστιών, καθώς οι οικογένειες κάθονταν στο οικογενειακό τραπέζι για να απολαύσουν τη γαλοπούλα και τη γέμιση, ο Carneal διέρρηξε το γκαράζ του γείτονά του και έκλεψε όπλα και πυρομαχικά.
Κατά την επιστροφή του στο σχολείο μαζί με τη αδελφή του, ο Carneal την ώρα της προσευχής έβγαλε το πιστόλι του από την τσάντα και άρχισε να στοχεύει τους συμμαθητές του.
Νόμιζα πως… ήταν όνειρο
Ο διευθυντής του σχολείου πλησίασε αργά τον Carneal αφού είχε πυροβολήσει δέκα φορές. Ο έφηβος άφησε το όπλο στο έδαφος και ο διευθυντής τον κλώτσησε μακριά πριν οδηγήσει τον ένοπλο στο γραφείο του. Ο έφηβος στη συνέχεια δήλωσε πως νόμιζε ότι… έβλεπε όνειρο.
Ο Michael Carneal δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Όμως, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Κεντάκι, ο έφηβος που ισχυρίστηκε ότι είχε πέσει θύμα bullying, είχε τη δυνατότητα αναστολής σε 25 χρόνια.
Τον επόμενο μήνα ο σήμερα 39 ετών δολοφόνος θα περάσει από τον εισαγγελέα και πιθανώς να αποφυλακιστεί.
Η προοπτική της πιθανής αποφυλάκισης του Carneal έχει ανοίξει εκ νέου πληγές για όσους εξακολουθούν να κουβαλούν μαζί τους αυτή την τραυματική εμπειρία.
Η υπόθεση παρουσιάζει επίσης ένα μοναδικό ερώτημα, καθώς οι πυροβολισμοί σε σχολεία εξακολουθούν να πλήττουν το έθνος: Τι πρέπει να συμβεί στους δράστες παιδιών που δεκαετίες αργότερα δικαιούνται να αποφυλακιστούν;
Αποφυλάκιση 25 χρόνια μετά;
Σημειώνεται πως το Κεντάκι ψήφισε έναν νόμογια ανηλίκους το 1986, ο οποίος επιτρέπει την καταδίκη σε ισόβια, εφόσον η αναστολή εξετάζεται μετά από 25 χρόνια. Εκείνη την εποχή, οι εισαγγελείς του Κεντάκι είχαν την ευχέρεια από την πολιτεία να δικάζουν εφήβους μεταξύ 14 και 17 ετών ως ενήλικες για σοβαρά εγκλήματα. Όμως ο Carneal κατηγορήθηκε ως ανήλικος. Και τον Οκτώβριο του 1998, δήλωσε ένοχος αλλά ψυχικά άρρωστος – γεγονός που απαιτούσε να λαμβάνει ψυχιατρική περίθαλψη όσο βρισκόταν στη φυλακή. Αργότερα διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια.
Χρόνια μετά ο Carneal αμφισβήτησε την ενοχή του, υποστηρίζοντας το 2007 ότι ήταν πολύ ψυχικά άρρωστος για να ομολογήσει και πιέζοντας για την πλήρη ανάκλησή της το 2012. Και οι δύο προσπάθειες απορρίφθηκαν.
Διχασμός
Στην μικρή πόλη του Κεντάκι, ονόματι Πεντούκα, δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία στο ότι ο Carneal δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Συμμαθητές του, ακόμη και τραυματίες πλέον έχουν αφήσει αυτή την αποφράδα ημέρα πίσω τους.
Παραδείγματος χάριν, ο Holm, τότε συμμαθητής του δράστη, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι από μία από τις σφαίρες, δεν πιστεύει ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι επίσης μια καλή λύση.
Έξω από το κτίριο που ήταν το γυμνάσιο στο οποίο σημειώθηκε η τραγωδία, ένα πέτρινο μνημείο που περιβάλλεται από δέντρα τιμά τα τρία κορίτσια που «είδαν το πρόσωπο του Θεού την 1η Δεκεμβρίου 1997».
Καθισμένη σε ένα παγκάκι μνήμης κοντά στο σημερινό Heath Middle School, η Hadley Ellegood, 40 ετών, η οποία εξακολουθεί να ζει στην ίδια πόλη και εργάζεται στο χώρο των ακινήτων, παρηγορείται γνωρίζοντας ότι η αδελφή της και τα άλλα θύματα μνημονεύονται σε ένα τόσο ήρεμο και γαλήνιο μέρος, την ώρα που άλλοι πρώην συμμαθητές του δράστη αναφέρουν πως και οι ίδιοι πλέον έχουν βρει την γαλήνη ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί.
Πηγή: Washingtonpost.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις