Ινφλουένσερ σοσιαλίστρια: Ιδιοκτήτρια καταστήματος εξηγεί πώς οι επιχειρήσεις κρατούν όλα τα κέρδη για τον εαυτό τους
Η Μαντλίν Πάντλετον που μοιράζεται τα κέρδη της με τους εργαζόμενους δίνει «μάθημα εργασιακής εκμετάλλευσης».
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Μια ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης γίνεται viral επειδή μοιράζεται τα κέρδη της με τους υπαλλήλους της, έτσι ώστε να παίρνουν καλή αμοιβή και να ζουν καλύτερη ζωή. Οι υπάλληλοι της Μαντλίν Πάντλετον βγάζουν 70.000 δολάρια το χρόνο και εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα – τους αγόρασε μάλιστα καινούργια αυτοκίνητα. Η Πάντλετον είναι μια fashion influencer, ένα Gen Z icon και μια διασημότητα του TikTok.
Πιστεύει στην ηθική κατανάλωση και το αντικομφορμιστικό στυλ και είναι ιδιοκτήτρια μιας σειράς ρούχων και ενός vintage καταστήματος στο Λος Άντζελες, του Tunnel Vision. Το διεθνές brand της επικεντρώνεται στη συμπερίληψη των μεγεθών, τη βιωσιμότητα και την οικονομική ισότητα.
View this post on Instagram
Σε ένα βίντεο στο TikTok μίλησε για την κατανομή των κερδών, επισημαίνοντας πώς οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων παίρνουν ένα τεράστιο κομμάτι και αφήνουν ένα πενιχρό ποσό για τους εργαζόμενους. Η Μαντλίν απάντησε σε μια ερώτηση στο TikTok της: «Πώς θα ήταν η ζωή σας αν εσείς και οι υπάλληλοί σας δεν κερδίζατε το ίδιο;». Η ινφλουένσερ ανέλυσε για τους 791.000 ακολούθους της, αυτό που η ίδια ονόμασε ως «ένα σπουδαίο μάθημα για την εργασιακή εκμετάλλευση». Η Πάντλετον εξήγησε ότι έχει επτά υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και τέσσερις υπαλλήλους μερικής απασχόλησης με συνολική δαπάνη μισθοδοσίας κοντά στα 600.000 δολάρια ετησίως. Πληρώνεται όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στο Tunnel Vision, δηλαδή 70.200 δολάρια ετησίως. Η Πάντλετον δήλωσε ότι μπορεί να ακούγονται πολλά για πολλούς, αλλά όπως εξήγησε «μας ακούγονται πολλά λεφτά, επειδή έχουμε συνηθίσει να είμαστε φτωχοί».
Here’s a follow up video that I think is really interesting and actually made me cry a little – imagine how much happier and well off we would be if all businesses were run like this pic.twitter.com/L1fjDILIZE
— cheri (@gnomecrossing) September 9, 2021
Στη συνέχεια περιέγραψε ένα σενάριο που είναι πολύ συνηθισμένο στις επιχειρήσεις. «Ας φανταστούμε ότι τους πλήρωνα μόνο τον κατώτατο μισθό και κρατούσα τα υπόλοιπα. Ο κατώτατος μισθός για την εταιρεία μου στο Λος Άντζελες είναι 14,25 την ώρα, επειδή έχουμε λιγότερους από 25 υπαλλήλους», είπε, πριν κάνει τους υπολογισμούς και αποκαλύψει ότι τα συνολικά έξοδα μισθοδοσίας της θα κόστιζαν μόνο 177.000 δολάρια σε αντίθεση με αυτά που τους πληρώνει τώρα – σχεδόν 600.000 δολάρια. Αποκάλυψε ότι θα μπορούσε να είχε κρατήσει σχεδόν 420.000 δολάρια για τον εαυτό της αγνοώντας τις προσπάθειες των εργαζομένων. Κατέληξε λέγοντας: «Αυτό κάνουν τα περισσότερα αφεντικά».
Η Μαντλίν μιλάει συχνά για τον σοσιαλισμό στο podcast της, «Pick Me Up, I’m Scared» και τον έκανε πράξη. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν παίρνει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης στην εταιρεία. Αυτό έγινε ως απάντηση σε ένα σχόλιο του χρήστη του TikTok @jimmyboy_1969: «Δεν αλλάζει κάτι, παραμένεις ιδιοκτήτρια. Δεν έχεις κάνει τίποτα επαναστατικό lol».
«Έχω τον ίδιο μισθό με όλους τους άλλους. Αυτή είναι η μόνη αποζημίωση από τη δουλειά. Όταν υπάρχουν επιπλέον κέρδη κατά τη διάρκεια του έτους, κάνουμε πράγματα κοινά για όλους. Αφού αποκομίσαμε ένα τεράστιο κέρδος από μια πρόσφατη πώληση, αγοράσαμε σε όλους όσοι είχαν ανάγκη, ένα καινούργιο αυτοκίνητο ενώ εξοφλήσαμε τα υπόλοιπα δάνεια αυτοκινήτων για όλους τους άλλους», είπε, για να προσθέσει: «Βάλαμε επίσης μια επιλογή για όσους δεν οδηγούσαν, λέγοντάς τους: Αν αυτό αλλάξει στο μέλλον και θέλετε να οδηγήσετε, σας έχουμε αυτοκίνητο». Οπότε, ναι, κάνουμε τέτοια πράγματα και φτάνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν. Δεν περισσεύει κέρδος και το διανέμουμε μεταξύ μας όλο το χρόνο».
Η πανδημία έδειξε περισσότερο από ποτέ πόσο σημαντικό είναι να πληρώνονται καλά οι υπάλληλοι, τόσο με τη σοβαρή έλλειψη εργαζομένων σε πόστα παροχών υπηρεσιών όσο και με την Μεγάλη Παραίτηση των στελεχών των επιχειρήσεων.
*Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 στο upworthy.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις