Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να καταλάβετε αν σας κοροϊδεύουν σε μια σχέση, φιλία ή στη δουλειά

Πώς να καταλάβετε αν σας κοροϊδεύουν σε μια σχέση, φιλία ή στη δουλειά

Το «Breadcrumbing» είναι μια λεπτή τεχνική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μιας μονόπλευρης σχέσης. Δείτε πώς μπορείτε να την εντοπίσετε.

Λίγα πράγματα είναι χειρότερα από το να νιώθεις απογοητευμένος. Η μεγάλη ευκαιρία που σας έκανε να ενθουσιαστείτε εξαφανίζεται ξαφνικά, ή η νέα σχέση που νομίζατε ότι κερδίζει πραγματικά έδαφος εξαφανίζεται στον αέρα. Αν αυτά τα σενάρια σας φαίνονται οικεία, είναι πιθανό να βιώνεται ή να έχετε βιώσει «breadcrumbing».

Πέρα από τους συνειρμούς του Χάνσελ και της Γκρέτελ (λόγω της αυτολεξεί μετάφρασης του όρου ως ψίχουλα ψωμιού), με απλά λόγια, το «breadcrumbing» περιλαμβάνει την παραπλάνηση κάποιου και τη διατήρηση των ελπίδων του μέσα από μικρές και επιφανειακές πράξεις ενδιαφέροντος. Ένας ή μία breadcrumber μπορεί να σας φλερτάρει έντονα, να σας έχει «ταράξει στη φιλοφρόνηση» ή να φαίνεται ότι ασχολείται έντονα μαζί σας στην αρχή, αλλά τελικά να καταλήξει να σας απογοητεύσει με κενές υποσχέσεις και συναισθηματική εγκατάλειψη.

Και το breadcrumbing δεν περιορίζεται μόνο στις σχέσεις. Μπορεί να συμβεί στο χώρο εργασίας, στην οικογένεια, στις φιλίες, ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα βασικά σημάδια που το καθιστούν εύκολο να εντοπιστεί.

Γράφοντας για το Psychology Today, ο καθηγητής επικοινωνίας Preston Ni μοιράζεται τα πέντε πιο προφανή σημάδια του breadcrumbing και τι να κάνετε αν τα αντιμετωπίσετε.

  • Η σχέση είναι σαν ένα συναισθηματικό τρενάκι του λούνα παρκ

Αν κάποιος στη ζωή σας είναι μονίμως καυτός και ψυχρός με εναλλαγές, αυτό μπορεί να έχει συναισθηματικό φόρο. «Όσοι βρίσκονται στο έλεος του breadcrumbing βιώνουν συχνά ένα συναισθηματικό τρενάκι του τρόμου: απογοητευμένοι τον περισσότερο καιρό, με περιστασιακές ψεύτικες ελπίδες, μαζί με σύγχυση και αυτοαμφισβήτηση», γράφει ο Ni.

Υποστηρίζει ότι συχνά τα θύματα του breadcrumbing αρχίζουν να αμφισβητούν και να κατηγορούν τον εαυτό τους αφού βιώσουν την παραμέληση, αναρωτώμενοι τι έκαναν για να προκαλέσουν την απόσταση του άλλου ατόμου.

  • Πιάνεται τον εαυτό σας να αλλάζει συμπεριφορά όταν αναζητάτε το επόμενο «ψίχουλο»

Ως άνθρωποι, λαχταράμε την επιβεβαίωση, αλλά αν διαπιστώνετε ότι αλλάζετε δραματικά τον τρόπο που αισθάνεστε ή ενεργείτε για να «μείνετε στο πλευρό» κάποιου άλλου, αυτό είναι ένδειξη μιας πολύ μονόπλευρης σχέσης.

Όπως το θέτει o Ni: «Σε πολλές περιπτώσεις, το “ψωμοτύρι” μπορεί να επηρεάσει τη σχεσιακή εξάρτηση, όπου το θύμα συνεχίζει να αναζητά την επόμενη μπουκιά ψεύτικης ελπίδας για να διατηρήσει την ψευδαίσθηση της θετικής σχέσης.Ορισμένα θύματα του breadcrumbing μπορεί να προσπαθούν περισσότερο να ικανοποιήσουν και να αποδείξουν την αξία τους, χωρίς να λαμβάνουν πραγματική αναγνώριση και ανταπόδοση σε αντάλλαγμα».

  •  Πάντα περιμένετε κάτι από τον άλλον

Όταν είστε «ψωμοτύρι», επειδή εξαρτάστε τόσο πολύ από το καπρίτσιο του άλλου ατόμου, μπορεί να βρεθείτε συχνά να περιμένετε – από τον breadcrumber να σας στείλει μήνυμα ή να σας τηλεφωνήσει, να τηρήσει μια υπόσχεση που έχει δώσει εδώ και καιρό ή να δείξει επιτέλους δέσμευση σε μια σχέση. Αυτό δεν είναι ποτέ μια ωραία εμπειρία και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα συναισθήματα απόρριψης ή ανεπάρκειας.

«Σε αυτό το παιχνίδι αναμονής, δημιουργείται μια ανθυγιεινή και άνιση δυναμική. Ο breadcrumber κατέχει τη δύναμη της προσοχής, της αποδοχής και της έγκρισης, ενώ το θύμα παραδίδει τη δύναμη της προτεραιότητας, της ανεξαρτησίας και του αυτοσεβασμού του», εξηγεί ο Νi.

  • Ξέρετε ότι σας χρησιμοποιούν και νιώθετε ότι σας χειραγωγούν – αλλά είστε σε άρνηση

Βαθιά μέσα τους, πολλά θύματα του breadcrumbing γνωρίζουν ότι τους καθοδηγούν και τους παρασύρουν, λέει ο Νi. «Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να συνεχίσουν να παραμένουν στη σχέση για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν την οδυνηρή αλήθεια ότι ο breadcrumber δεν ενδιαφέρεται πραγματικά, και από φόβο μήπως χάσουν την ψεύτικη ασφάλεια».

Αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, ο Νi συμβουλεύει να ρωτήσετε τον εαυτό σας: «Αξίζω κάτι καλύτερο από τον τρόπο που μου φέρονται σε αυτή τη σχέση;».

Η απάντηση είναι σχεδόν σίγουρα ναι, και ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο να απομακρυνθείτε, εκτός αν μπορέσετε να διαπραγματευτείτε υγιέστερα όρια.

  • Νιώθετε μοναξιά και κενό μέσα στη σχέση σας

Το να αισθάνεστε απογοητευμένοι από κάποιον που σας ενδιαφέρει είναι δύσκολο να το χειριστείτε. Σύμφωνα με τον Νi, το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω καταστάσεων είναι ότι το θύμα του επίμονου breadcrumber συχνά αισθάνεται μοναξιά, αποθάρρυνση, κατάθλιψη και ίσως πάνω απ’ όλα κενό.

Το κλειδί είναι να αναζητήσετε σχέσεις με αληθινή ουσία, που σας επιτρέπουν να είστε ο εαυτός σας χωρίς όρους, με ανθρώπους που σας στηρίζουν ό,τι κι αν συμβεί.

Must in

Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στην αναμέτρηση με την Βίρτους (18/12).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο