Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Πολιτικό κέντρο» της κυβέρνησης το υπουργικό συμβούλιο – Το νέο «όχι» Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές

«Πολιτικό κέντρο» της κυβέρνησης το υπουργικό συμβούλιο – Το νέο «όχι» Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές

Τα νέα πολιτικά καθήκοντα που ανέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης στους υπουργούς

Η είδηση πέρασε στα «ψιλά» του πολιτικού ρεπορτάζ και δεν της δόθηκε η δέουσα προσοχή, καθώς όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο τα βλέματα των περισσοτέρων, αν όχι όλων, στράφηκαν στις «βόμβες» του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο κ. Μητσοτάκης ούτε λίγο ούτε πολύ συνέδεσε τις υποκλοπές που ταλανίζουν την κυβέρνηση, με ξένο δάχτυλο και ειδικότερα με σχεδιασμούς και επιδιώξεις των Πούτιν και Ερντογάν για πολιτική αποσταθεροποίηση δυτικών χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πολιτικό κέντρο για τα ζητήματα της επικαιρότητας

Η είδηση λοιπόν αυτή συνίσταται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας το πολιτικό πλαίσιο της λειτουργίας της κυβέρνησης για τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές προσέδωσε έναν νέο ρόλο, κατά κάποιο τρόπο, στο υπουργικό συμβούλιο και ανέθεσε επιπλέον πολιτικά καθήκοντα στους υπουργούς.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- έθεσε το πολιτικό πλαίσιο ως τις κάλπες λέγοντας ότι τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των ν/σ που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. «Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023».

Μετατόπιση

Ουσιαστικά η μετατροπή του υπουργικού συμβουλίου σε «πολιτικό κέντρο» με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου συνιστά μια μετατόπιση από το ως τώρα μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης όπου το μέγαρο Μαξίμου είχε οιωνεί ρόλο «καγκελαρίας» και οι υπουργοί τελούσαν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο μιας πανίσχυρης προεδρίας της κυβέρνησης με πέντε γενικές γραμματείες που συγκροτούνταν σε 16 τομείς – γραφεία, στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους. Σε αυτό το φόντο άλλωστε εντάσσονταν η υπαγωγή των ΕΥΠ, ΕΡΤ και ΑΠΕ στον απευθείας έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχτεί όλα αυτά τα τρία και πλέον χρόνια ουκ ολίγα πυρά από την αντιπολίτευση για «συγκεντρωτικό» μοντέλο και υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου. Τα πυρά αυτά εντάθηκαν μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών που οδήγησε στην αποπομπή του διοικητή της ΕΥΠ και την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη.

Στόχος η συσπείρωση της ΝΔ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του «συγκεντρωτικού μοντέλου εξουσίας» χρησιμοποίησε ως επιχείρημα εκτός όλων των άλλων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον πόλεμο που άνοιξε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές.

Είναι προφανές ότι κάτω από το βάρος των εξελίξεων και ενόψει των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναβαθμίσει πολιτικά τους υπουργούς του με σκοπό να συσπειρώσει την κυβερνητική παράταξη και προς αυτή την κατεύθυνση θέλει να δώσει στα πρώτα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ όπως είναι οι υπουργοί, μερίδιο στον πολιτικό σχεδιασμό για να επιτύχει και την κομματική συσπείρωση.

Πρέπει δε να επισημανθεί ότι η κινητικότητα ενόψει των εκλογών εντός της ΝΔ είναι μεγάλη και οι ανησυχίες των βουλευτών δεν κρύβονται γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με μεγαλύτερη σαφήνεια ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη πιο συγκαλυμένα έθεσαν θέμα νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση περισσότερο ενισχυμένης αναλογικής με μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα αντί του κλιμακωτού μπόνους για λόγους πολιτικής σταθερότητας.

Εννιά ακόμα μήνες για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου

Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε εκ νέου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα τους υπόλοιπους εννέα μήνες για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη είναι συνέχεια άλλωστε των όσων είχε πει στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση για τις υποκλοπές όπου απευθυνόμενος εντός και εκτός χώρας με «σταράτα λόγια» όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει, υπογράμμισε ότι «εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του και αυτή την απόφαση δεν την εκχωρεί σε κανέναν. […] Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι. Δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε. Η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται».

inView

Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται πάντα Τρίτη και Νοέμβριο;

Οι αμερικανικές εκλογές βασίζονται σε ένα ιδιαίτερο σύστημα - Στην καρδιά του συστήματος αυτού βρίσκονται οι εκλέκτορες του Σώματος των Εκλεκτόρων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024