Δαδιά: Πίσω στη φωλιά δύο νεοσσοί γύπα που διασώθηκαν από την πυρκαγιά
Μόνο πέντε ζευγάρια του γύπα ασπροπάρη απομένουν στην Ελλάδα.
- Υπό κράτηση η Ειρήνη Μουρτζούκου – Την Παρασκευή στο αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θυμάται την πρώτη του συνάντηση με την Τζούλια Ρόμπερτς με αφορμή το «Pretty Woman»
- «Καλπάζουν» οι τιμές του φυσικού αερίου
Πίσω στη φωλιά τους επιστράφηκαν δύο νεοσσοί του άκρως απειλούμενου γύπα ασπροπάτη, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί προληπτικά από το δάσος της Δαδιάς λόγω της καταστροφικής φωτιάς του Ιουλίου.
Είναι μια σημαντική επιτυχία, καθώς ο ασπροπάρης έχει χαρακτηριστεί «κρισίμως κινδυνεύον» είδος στην Ελλάδα, όπου απομένουν μόλις πέντε ζευγάρια.
Διαβάστε επίσης: Στάχτες το παρατηρητήριο των αρπακτικών πτηνών στη Δαδιά
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παροχή περίθαλψης στους νεοσσούς γύπες του σπάνιου είδους ασπροπάρη. Σήμερα ζουν με ασφάλεια στη φωλιά τους και σε λίγες εβδομάδες θα πετούν ελεύθεροι στη φύση» δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
Το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια για 36 είδη απειλούμενων αρπακτικών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός, ο κραυγαετός και το κιρκινέζι.
Επιπλέον, όμως, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα (30-35 ζευγάρια) σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, ο οποίος φαίνεται πως δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τη φωτιά.
Στο δάσος ζουν συνολικά 205 είδη πουλιών, 360-400 είδη φυτών -από τα οποία 25 είναι ορχιδέες- 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων τα 24 είναι νυχτερίδες.
Το ιστορικό της επιχείρησης
Στις 26 Ιουλίου τα πουλιά απομακρύνθηκαν προληπτικά με ενέργειες της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής Δέλτα Έβρου – Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.
– Φιλοξενήθηκαν για λίγες μέρες στις εγκαταστάσεις της ΜΔΠΠ Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου – Δαδιάς.
– Στις 29 Ιουλίου μεταφέρθηκαν στο κέντρο περίθαλψης «Δράση για την ‘Αγρια Ζωή», όπου παρέμειναν μέχρι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς.
– Στις 3 Αυγούστου επέστρεψαν στη φωλιά τους και μετά από εντατική παρακολούθηση διαπιστώθηκε ότι τα ενήλικα τους παρείχαν την απαραίτητη φροντίδα, οπότε κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον ενέργεια.
– Η παρακολούθηση της φωλιάς συνεχίζεται από τη ΜΔΠΠ Δέλτα Έβρου – Δαδιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE16 NAT/BG/000874» (2017-2022) με τίτλο «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής», μέχρι οι νεοσσοί να πτερωθούν και να μπορούν να πετάξουν από τη φωλιά, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις