Ρωσία: Εκοψε πάλι τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω Nordstream
Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.
Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream σταμάτησαν νωρίς σήμερα το πρωί λόγω εργασιών συντήρησης, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.
Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως το Σάββατο το πρωί.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».
Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανική ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, τον Κλάους Μούλερ, οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό «είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη», με τον ίδιο να τις χαρακτηρίζει πρόφαση προκειμένου η Μόσχα να εντείνει την πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας.
Κρεμλίνο: Μόνο οι κυρώσεις εμποδίζουν τη λειτουργία του Nord Stream 1
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση σχετικά με τη λειτουργία του Nord Stream 1.
Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στις ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου την Τρίτη, μία ημέρα πριν από άλλη μία προγραμματισμένη διακοπή λόγω εργασιών συντήρησης.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στην Ευρώπη στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, εν μέσω «σφιχτού» εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την εκδοχή της Μόσχας ότι φταίνε προβλήματα στην τουρμπίνα και οι κυρώσεις.
Η Γαλλία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως «πολεμικό όπλο», καθώς η Gazprom μείωσε τις παραδόσεις σε μία από τις κυριότερες γαλλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την Engie.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, είπε στους δημοσιογράφους ότι «ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν κανονικές εργασίες συντήρησης και επισκευής και δεν επιτρέπουν επίσης νόμιμη καταχώρηση της επιστροφής εξαρτημάτων και μηχανημάτων στους χώρους λειτουργίας τους».
Και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για τη Ρωσία, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Κερδίζει έδαφος η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, αρχικά, υπογράμμισε πως «το διεθνές περιβάλλον έχει μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζουν μαύρο χειμώνα», σημειώνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπλήρωσε έξι μήνες και πως η Ρωσία επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε κατά δέκα φορές.
Παράλληλα, όμως, εξέφρασε ικανοποίηση για την στροφή της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή απειλή, λέγοντας ότι, μετά από επτά μήνες, έρχονται στις προτάσεις που είχε κάνει ο ίδιος:
«Στο ενεργειακό ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί το πακέτο που είχα προτείνει προ επταμήνου: πλαφόν και αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρικού».
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει, αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι», επεσήμανε ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και προσέθεσε: «Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα. Ακούω και διαβάζω για τσουνάμι επικείμενων παροχών, που δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες. Ο αληθινός πληθωρισμός δεν νικιέται με πληθωριστικές υποσχέσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του της 10ης Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα εξής μέτρα:
– Νέες επιδοτήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.
– Μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια.
– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες.
– Αύξηση στις συντάξεις.
– Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.
– «Φθηνή» στέγη για νέα ζευγάρια και νέους εργαζόμενους.
– Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά.
Προς αλλαγή στάσης για το πλαφόν η Γερμανία
Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο προτίθεται να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως γράφουν πολλές ιταλικές εφημερίδες, επικαλούμενες ένα γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο μήνυμα αναφέρεται ότι η επιλογή για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα εξεταστεί στις 9 Σεπτεμβρίου, μέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών από την Ρωσία.
Ο Χάμπεκ προειδοποίησε ότι η Γερμανία είναι ενώπιον της «σκληρής πραγματικότητας» να κόψει η Ρωσία τις προμήθειες του φυσικού αερίου στη χώρα, ενόψει της προγραμματισμένης αναστολής από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα, την Gazprom, των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Αγώνας δρόμου να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, σκοπεύει να πετύχει δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα τον στόχο να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για δύσκολο χειμώνα και οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για αλλαγή ρότας μετά από ασφυκτική πίεση που δέχεται.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ είχαν γεμίσει κατά 79,4% στις 27 Αυγούστου, ενώ ο στόχος είναι να έχουν γεμίσει στο 80% έως την 1η Νοεμβρίου.
Η αποθήκευση αερίου βοηθά τις χώρες να απορροφούν καλύτερα ενδεχόμενο σοκ στις προμήθειες, ενώ καλύπτει περίπου το 25% έως 30% της κατανάλωσης του χειμώνα.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Παράλληλα, έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η βασική ιδέα που συζητούν οι αξιωματούχοι ης ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ο βραχυπρόθεσμος περιορισμός των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μακροπρόθεσμα αυτό που αναζητείται είναι πώς θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο τιμολογείται η ενέργεια, με απώτερο στόχο τη διακοπή της σύνδεσης του φυσικού αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια.
Το γεγονός ότι η κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ έχει διαφορετικό ενεργειακό μείγμα, καθώς άλλες βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα και άλλες έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστά πολύ δύσκολη έως ανέφικτη μια ενιαία προσέγγιση, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτού του σχεδίου: το κράτος μέσω κρατικής χρηματοδότησης ή οι παραγωγοί μέσω φορολόγησης;
Οι πιθανές επιλογές και τι θα μπορούσαν να σημαίνουν, σύμφωνα με το Βloomberg είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:
- ΚΑΠ: Ποιες αλλαγές φέρνει η 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου
- Στουρνάρας: Σε καλή πορεία η οικονομία – «Η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει ολοκληρωθεί»
- Προαιρετικές οι συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης
- Λεσόρ: Τους ένωσε όλους
- Βραζιλία: Απαγορεύτηκε η χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία – «Βελτιώνει τις μαθητικές επιδόσεις»
- That Christmas – Το νέο χριστουγεννιάτικο anination που θα γλυκάνει τη ψυχή