Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Save a Greek Stray για κακοποιημένο γαϊδουράκι: Ο νόμος απαγορεύει την κακοποίηση όλων των ζώων χωρίς διακρίσεις

Save a Greek Stray για κακοποιημένο γαϊδουράκι: Ο νόμος απαγορεύει την κακοποίηση όλων των ζώων χωρίς διακρίσεις

Τι ορίζει ο νόμος.

Η κακομεταχείριση ζώων απαγορεύεται ρητά και τιμωρείται από τον νόμο, και η προστασία αυτή αφορά σε όλα τα ζώα, και όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, νομικός εκπρόσωπος της Save a Greek Stray.

«Είναι πολύ δυσάρεστα αυτά που συμβαίνουν… Έχουμε πολέμους, έχουμε κοινωνική ένταση, έχουμε όμως και βασανισμό αθώων πλασμάτων», λέει ο κ. Τοκατλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο μικρός γάιδαρος υπέστη κακομεταχείριση σε σημείο να υποκύψει πλέον… Είχε πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να αναπνεύσει, είχε καεί το σώμα του, ουσιαστικά είχε κατακρεουργηθεί, είχε διαμελιστεί, είχε σπάσει άκρα, και αυτό από μία ακραία κακοποίηση, που δεν επέτρεπε πια ούτε τη μεταφορά του στην Αττική για να δοθούν κάποιες περαιτέρω ιατρικές βοήθειες».

Τι ορίζει ο νόμος για την κακομεταχείριση των ζώων

«Βεβαίως υπάρχει σαφής νομοθεσία στην Ελλάδα τουλάχιστον από το 1981 που απαγορεύει αυτά τα πράγματα, υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, ενώ ξαναάλλαξε ο νόμος το 2012 σημαντικά και εκ νέου το 2021», εξηγεί ο νομικός εκπρόσωπος της Save a Greek Stray. Σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021 απαγορεύεται η κακομεταχείριση και η κακοποίηση οποιουδήποτε ζώου. Δεν αφορά μόνο τα ζώα συντροφιάς, παρότι είναι εύλογη παρανόηση λόγω του τίτλου του νόμου «για την ευζωία των ζώων συντροφιάς». Οι διατάξεις του όμως απαγορεύουν κάθετα και ρητά την κακομεταχείριση οποιουδήποτε ζώου.

Τα ιπποειδή μπορούν να θεωρηθούν ζώα συντροφιάς;

Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο κ. Τοκατλίδης, και τα ιπποειδή μπορούν να θεωρηθούν ζώα συντροφιάς, με βάση τον ορισμό που περιέχεται στον νόμο: Κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην οικία του – όχι αποκλειστικά – για λόγους φιλοζωίας ή που αναφέρεται σε έναν κανονισμό της Ε.Ε. «Το γαϊδουράκι είναι ένα πλάσμα έξυπνο, έχει συναισθήματα, έχει κοινωνική ζωή, αγαπάει, πονάει φυσικά, συναισθάνεται…», σχολιάζει.

Ο νόμος εξάλλου ορίζει ως ζώο κάθε οργανισμό που συναισθάνεται, και απαγορεύει την κακομεταχείριση των ζώων γενικά, είτε είναι δεσποζόμενα, είτε αδέσποτα, είτε ζώα συντροφιάς είτε ο,τιδήποτε άλλο.

Σε περίπτωση τέτοιου μεγέθους κακομεταχείρισης, ο υπεύθυνος ευθύνεται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος.

Τι θεωρείται κακομεταχείριση

Οποιαδήποτε συμπεριφορά κάνει το ζώο να υποφέρει μπορεί να θεωρηθεί κακομεταχείριση, εξηγεί ο κ. Τοκατλίδης. «Το κριτήριο είναι πώς αντιδρά το ζώο. Η υποχρέωση που υπάρχει από τον νόμο είναι η ευζωία των ζώων. Όταν ένα ζώο υποφέρει γιατί για παράδειγμα είναι δεμένο, δεν έχει τροφή, είναι στον ήλιο, σηκώνει πολύ βάρος, φυσικά και είναι κακομεταχείριση. Μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κακομεταχείρισης αναφέρεται ρητά στον νόμο και η ιπποπέδη, το δέσιμο των ποδιών στα ιπποειδή, που βλέπουμε συχνά στην επαρχία».

«Υπάρχουν οργανισμοί που εργάζονται συστηματικά πάνω σε αυτά τα ζητήματα, όπως το Save a Greek Stray, το A Promise to Animals, το Ιπποθεσις. Είναι καιρός όχι μόνο να αλλάξει η αντίληψη, αλλά και να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος που υπάρχει», καταλήγει.

inView

Παρελθόν από την Φλουμινένσε ο Μαρσέλο (pic+vid)

Η Φλουμινένσε ανακοίνωσε την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας της με τον Μαρσέλο, μετά το περιστατικό με τον προπονητή της ομάδας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024