Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σάμος: Σε επαγρύπνηση οι σεισμολόγοι – Ποια είναι τα ρήγματα στο νησί

Σάμος: Σε επαγρύπνηση οι σεισμολόγοι – Ποια είναι τα ρήγματα στο νησί

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την έντονη σεισμική ακολουθία των τελευταίων ωρών.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι σεισμολόγοι στη Σάμο μετά τις τρεις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το πρωί και το μεσημέρι της Τετάρτης στο νησί.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που μελετούν τη σεισμική ακολουθία, δεν γνωρίζουν αν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός, ωστόσο σημειώνουν πως πιθανόν η δόνηση των 5,2 βαθμών να είναι η βασική.

Διαβάστε επίσης: Εφιαλτικές μνήμες του σεισμού του 2020 «φέρνει» ο Εγκέλαδος στη Σάμο 

«Το θετικό της υπόθεσης είναι πως η εστία των σημερινών σεισμών δεν έχει καμία σχέση με τον ισχυρότατο σεισμό στα βόρεια της Σάμου το 2020. Δεν έχουμε δηλαδή ενεργοποίηση της ίδιας εστίας» ανέφερε ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Το σημερινό ρήγμα είναι βέβαια αρκετά δραστήριο και έχει δώσει και στο παρελθόν δυνατούς σεισμούς, αλλά είναι ένα ρήγμα που βρίσκεται σε σχετική απόσταση ασφαλείας από το νησί γι’ αυτό και οι δύο σεισμοί έγιναν μεν αισθητοί ως επιφανειακοί που ήταν αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν είχαν καταστροφικό χαρακτήρα», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Το ρήγμα των 6,7 βαθμών

Οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους λίγα στοιχεία για το ρήγμα που προκάλεσε τη φονική δόνηση των 6,7 βαθμών στη Σάμο το 2020, καθώς στα υποθαλάσσια ρήγματα η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων είναι δυσχερής.

Κάποιοι εκτιμούν το μήκος του στα 30 χιλιόμετρα, ενώ άλλοι θεωρούν πως υπερβαίνει τα 50 χιλιόμετρα και απεύχονται το ενδεχόμενο η μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας να επιφέρει το «σπάσιμο» άλλου κομματιού του ρήγματος, προς την πλευρά της Ικαρίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σεισμολόγοι είχαν προβλέψει και το μέγιστο δυνατό που μπορούσε να δώσει το συγκεκριμένο ρήγμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) είχε υπολογιστεί ότι το δυναμικό του ρήγματος μπορεί να δώσει σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο ρήγμα, ο καθηγητής Γεωλογίας Νίκος Ζούρος είχε σημειώσει πως πρόκειται για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά», το οποίο «προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».

Μάλιστα, το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο ρήγμα, έχει συνδεθεί αρκετά από τους επιστήμονες και με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται παράλληλα με τα ελληνικά εδάφη και στα τουρκικά παράλια, με τις «μεγαλύτερες βλάβες να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του ρήγματος».

Τα ρήγματα και η… μετατόπιση

«Καταγράψαμε πέντε ρήγματα, στο Καρλόβασι με δυναμικότητα 6,4 ρίχτερ, ένα κοντά στον Μαραθόκαμπο δυναμικότητας επίσης 6,4 ρίχτερ, στο Πυθαγόρειο δυναμικότητας 6,6 ρίχτερ, στο Βαθύ 6,3 ρίχτερ και αυτό που προκάλεσε τον σεισμό της Παρασκευής, του οποίου τη δυναμικότητα εκτιμήσαμε στα 6,8 ρίχτερ. Μετά την ενεργοποίησή του έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετοί από τους οποίους έχουν μετακινηθεί προς τη δυτική ακτή του νησιού. Από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας θεωρούμε ότι ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου έχει ενεργοποιήσει το ρήγμα του Καρλοβασίου» είχε πει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας Σπύρος Παυλίδης.

«Μπορεί η δυναμικότητα του συγκεκριμένου ρήγματος να έχει εκτιμηθεί στα 6,4 ρίχτερ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε οπωσδήποτε έναν σεισμό τέτοιου μεγέθους. Μέχρι στιγμής στην περιοχή καταγράφονται δονήσεις λίγο μεγαλύτερες των 4 ρίχτερ» συμπλήρωσε.

Τη μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα δυτικά επιβεβαιώνει και η Εύη Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. «Παρότι όλοι απευχόμαστε να υπάρξει ενεργοποίηση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων προς τα δυτικά, φαίνεται μάλλον το αντίθετο», είχε τονίσει στα «ΝΕΑ».

«Στην περιοχή εντοπίζονται πολλά ρήγματα, με ακριβώς ίδια κατεύθυνση, και κατά τη γνώμη μου αποτελούν όλα επέκταση του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή. Άρα, μπορεί να μην έχουμε ακριβώς ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων, αλλά ενεργοποίηση άλλων τμημάτων του ίδιου ρήγματος», πρόσθεσε.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024