ΟΟΣΑ: Υπερδιπλασιάστηκαν το 2021 οι επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα
Τα νούμερα εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να αυξάνουν φέτος, καθώς ο πόλεμος έφερε επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών από την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Το κλίμα είναι ο μεγάλος χαμένος στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το ράλι των ενεργειακών τιμών προσφέροντας τους σημαντικά βοηθήματα και επιδοτήσεις, αναφέρει σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο πέρυσι οι κρατικές επιδοτήσεις προς ορυκτά καύσιμα διεθνώς σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 700 δισ. δολάρια, από τα 360 δισ. το 2020.
Οι περισσότερες από τις επιδοτήσεις αφορούσαν την μείωση των τιμών για τους καταναλωτές, με την έκθεση να επισημαίνει πως το μέτρο αυτό τελικά ωφέλησε περισσότερο τα πλουσιότερα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση με την έναρξη του πολέμου, τα μέτρα αυτά ενισχύθηκαν, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, με αποτέλεσμα οι κρατικές επιδοτήσεις να εκτιμάται πως θα αυξηθούν φέτος ακόμη περισσότερο.
Διαβάστε επίσης – Kλιματική κρίση: Οι επιστήμονες καλούν τους συναδέλφους τους παγκοσμίως σε πολιτική ανυπακοή
Αλόγιστη κατανάλωση
«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκάλεσε δραστική αύξηση στις ενεργειακές τιμές υπονομεύοντας την ενεργειακή ασφάλεια. Οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων ενθαρρύνουν την αλόγιστη κατανάλωση, χωρίς απαραιτήτως να καταλήγουν να βοηθούν τα φτωχότερα νοικοκυριά» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, εξηγώντας πως απαιτούνται μέτρα που θα προστατεύουν τους καταναλωτές από τις ακραίες συνέπειες της, αλλά με τρόπο που θα συνάδουν με το στόχο του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα συνάμα με τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.
Από την πλευρά του ο Φατίχ Μπιρόλ του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που παρήγαγε την έκθεση για λογαριασμό του ΟΟΣΑ, εστίασε στην ανάγκη προώθησης επενδύσεων καθαρής ενέργειας.
«Μια αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και υποδομές αποτελεί την μόνη διαρκή λύση για την τωρινή παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον καλύτερο τρόπο να μειώσουμε την έκθεση των καταναλωτών στο αυξημένο κόστος των καυσίμων» τόνισε ο κ. Μπιρόλ χαρακτηρίζοντας τις επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα ως ένα τεράστιο εμπόδιο προς ένα βιώσιμο μέλλον.
Υψηλές επιδοτήσεις παρά τα υπερκέρδη των Ομίλων
Σύμφωνα με την έκθεση, οι επιδοτήσεις που είχαν στόχο να κρατήσουν με τεχνικά μέσα τις τιμές των καυσίμων χαμηλά σχεδόν τριπλασιάστηκαν το 2021 σε σχέση με το 2020. Αντιστοίχως οι επιδοτήσεις για τη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στα 64 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται πως η ομάδα του G20 συμφώνησε ήδη από το 2009 στη σταδιακή μείωση των «μη αποτελεσματικών» επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, ενώ το 2016 η ομάδα του G7 κατέληξε σε μια ανάλογη απόφαση, βάζοντας ως χρονικό τελεσίγραφο για την εφαρμογή του μέτρου, το 2025. Έκτοτε, ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί, ενώ ειδικά τον τελευταίο χρόνο οι επιδοτήσεις πήραν για τα καλά την ανιούσα.
Ειδικά οι ακτιβιστικές οργανώσεις επισημαίνουν πως η εκτίναξη των επιδοτήσεων ήρθε σε ένα διάστημα που οι ενεργειακοί κολοσσοί καταγράφουν κέρδη ρεκόρ. Ενδεικτικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πέντε κορυφαίοι όμιλοι του κλάδου, η BP, η Shell, η ExxonMobil, η Chevron και η Total κατέγραψαν από κοινού συνδυασμένα κέρδη ύψους περίπου 100(!) δισ. δολαρίων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις