Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγή «φρουράς» σε θέση «κλειδί» του υπουργείου Παιδείας στα… απόνερα του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ

Αλλαγή «φρουράς» σε θέση «κλειδί» του υπουργείου Παιδείας στα… απόνερα του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ

Φεύγει ο γενικός γραμματέας του, έρχεται ο έως σήμερα πρόεδρος του ΕΑΠ, Οδυσσέας Ζώρας

Εντυπωσιακές εξελίξεις στο υπουργείο Παιδείας, στον επίλογο της νομοθετικής και ακαδημαϊκής «μάχης» που δόθηκε επί μήνες για την ψήφιση του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ. Έτσι, σήμερα το πρωί, ένας γενικός γραμματέας αποχώρησε από το κτήριο του Αμαρουσίου εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για πτυχές του νέου Νόμου και ένας νέος (ευχάριστη έκπληξη το όνομα του Οδυσσέα Ζώρα) ανέλαβε την θέση του.

Ο έως πρόσφατα γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Αποστόλης Δημητρόπουλος (τοποθετημένος ιδεολογικά στην παλιά «πτέρυγα» της πρώην υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου) ολοκλήρωσε την θητεία του αιφνίδια, με απόφαση της κυβέρνησης που τον παύει από τα καθήκοντα του. Αιφνίδια βέβαια μόνο όσον αφορά την ημερομηνία ανακοίνωσης της, καθώς ήταν φημολογούμενη από καιρό, όπως και η «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, από την οποία προέρχεται ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Οδυσσέας Ζώρας.

Αποχωρώντας ωστόσο σήμερα ο έως χθες υπεύθυνος για τα ΑΕΙ στο υπουργείο Παιδείας κ. Δημητρόπουλος  δήλωσε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τα ΑΕΙ δεν περιέχει εγγυήσεις που θα έπρεπε να συνοδεύουν τις ελευθερίες που παρέχει. «Προσπάθησα όσο μπορούσα, αλλά δεν έπεισα για αυτό» αναφέρει,  «η εφαρμογή του νόμου στα πρώτα 10 πανεπιστήμια που έχει ήδη ξεκινήσει, πρέπει να αξιολογηθεί σε κάθε της βήμα».

Τι κρύβεται

Ο κ. Δημητρόπουλος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για πλευρές του νόμου και ιδίως τον τρόπο επιλογής του πρύτανη στα νέα Συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων, ο οποίος εκτός από πανίσχυρος στην νέα του θέση του, θα επιλέγεται μέσα από τους 6 εκλεγμένους καθηγητές κάθε Συμβουλίου και πρακτικά δεν έχει έλεγχο από κανέναν εκτός των μελών του.

Η πλευρά που φαίνεται ότι συμφωνούσε με τις απόψεις του κ. Δημητρόπουλου  την περίοδο των  πολλών debates που είχαν ξεσπάσει πριν την ψήφιση του νόμου, είχε ταχθεί υπερ της αρχικής πρότασης του 2011 για επιλογή πρύτανη με διεθνή προκήρυξη, ενώ άλλοι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί κύκλοι (οι περισσότεροι) τάσσονταν υπερ της επιλογής του με άμεση ψηφοφορία και πρυτανικές εκλογές όπως γινόταν ως σήμερα.

Το νέο μοντέλο στο οποίο κατέληξε το υπουργείο Παιδείας (να εκλέγονται 6 καθηγητές ως εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων ΑΕΙ, αυτοί να διαλέγουν 5 εξωτερικά μέλη και όλοι μαζί να επιλέγουν τον πρύτανη και πρόεδρο του μέσα από τα 6 αρχικά μέλη του), θεωρήθηκε από πολλούς ότι εκθέτει το πανεπιστήμιο σε πιθανές συναλλαγές και αδιαφανείς σχέσεις. Κι αυτό γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προεκλογικές «συμφωνίες» πριν την επιλογή των μελών του, στα οποία και δίνει όλες τις πιθανές εξουσίες για ένα ανώτατο Ίδρυμα, χωρίς κανένα έλεγχο από άλλα όργανα του πανεπιστημίου.

Ο κ. Δημητρόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια, στη σύνταξη του οποίου είχα την τιμή να συμμετέχω, δίνει αναμφίβολα μεγάλες δυνατότητες και ελευθερίες που, αν αξιοποιηθούν σωστά, θα επιτρέψουν στα ιδρύματα να κάνουν σημαντικά βήματα μπροστά. Φοβάμαι όμως ότι, στο σύνολο του ο νόμος δεν περιέχει όλες εκείνες τις εγγυήσεις που θα έπρεπε να συνοδεύουν τις ελευθερίες που παρέχει. Προσπάθησα όσο μπορούσα, αλλά δεν έπεισα για αυτό».

«Η εφαρμογή του νόμου στα πρώτα 10 πανεπιστήμια που έχει ήδη ξεκινήσει, πρέπει να αξιολογηθεί σε κάθε της βήμα, όπως πρέπει να αξιολογούνται όλοι και όλα στην εκπαίδευση. Βελτιώσεις και διορθώσεις μπορούν πάντα να γίνουν, πριν η εφαρμογή επεκταθεί στο σύνολο των ιδρυμάτων. Το σημαντικό είναι να επιτευχθεί ο  στόχος που όλοι συμμεριζόμαστε για ένα σύγχρονο, αυτόνομο, ανοικτό και εξωστρεφές πανεπιστήμιο, με αξιοκρατία και χωρίς εσωτερικά στεγανά. Για να μη χαθεί οριστικά η ευκαιρία για μια μεγάλη, απαραίτητη και ώριμη αλλαγή στα πανεπιστήμια και στη χώρα» κατέληξε.

Ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας

Ευχάριστη έκπληξη ήταν ωστόσο, η επιλογή για την θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας του έμπειρου έως χθες προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα.

Ο κ. Ζώρας είναι καθηγητής χειρουργικής ογκολογίας και μάχιμος χειρουργός επί σειρά ετών, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας του Ισραήλ, επισκέπτης καθηγητής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Sanxi στην Κίνα. Υπήρξε διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου έως 2021, όπου ανάλαβε την νέα θέση του στο ΕΑΠ και μετακόμισε στην Αθήνα.  Είχε διατελέσει εκτός από πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης (2 θητείες). Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ) για δυο θητείες, ήταν μέλος σε πολλές επιστημονικές επιτροπές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

inView

Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται πάντα Τρίτη και Νοέμβριο;

Οι αμερικανικές εκλογές βασίζονται σε ένα ιδιαίτερο σύστημα - Στην καρδιά του συστήματος αυτού βρίσκονται οι εκλέκτορες του Σώματος των Εκλεκτόρων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024